TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos
Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

KLIMA
Beste reisetid

Ecuador ligger på ekvator, i den tropiske klimasonen. Det er et relativt lite land, sammenlignet med de andre søramerikanske landene. Til tross for landets størrelse og beliggenhet er det likevel store regionale forskjeller når det gjelder Ecuadors klima. Det skyldes at landskapet varierer mye på grunn av de høye Andesfjellene, den frodige Amazonas-regnskogen, den varme kysten og Galapagosøyene i Stillehavet.

Man kan reise til Ecuador året rundt. Det er flest besøkende i Ecuador i perioden juni til september og igjen fra desember til januar, da mange amerikanere og europeere har ferie. Høysesongen på Galapagosøyene er fra januar til juni – i den varme og våte perioden.

Andesfjellene:
I Quito og Andesfjellene kan du i perioden juni til september forvente behagelige temperaturer og solrike dager. I perioden fra oktober til mai faller det mer regn i fjellene. Ofte er det sol om morgenen, og utover ettermiddagen kommer skyene og regnet innover fjellene.

Værstatistikk for Quito: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 21 20 20 20 20 20 21 21 21 21 21 21
Gjennomsnittlig min. temp. 10 11 10 10 10 10 10 9 9 10 10 10
Nedbør mm 104 120 155 179 122 52 38 31 59 112 128 111


Amazonas:

Amazonas-regnskogen er alltid varm, og luftfuktigheten er høy. Regn med kraftige regnskyll året rundt, så husk å ta med regntøy.

Værstatistikk for Tena: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnitlig maks. temp. 31 31 30 30 29 29 29 29 30 31 31 31
Gjennomsnitlig min. temp. 23 23 23 23 23 22 22 22 22 23 23 23
Nedbør mm 112 130 153 174 160 133 99 85 104 135 137 125


Ecuadors stillehavskyst:
I Ecuadors lavtliggende kystområder ved Stillehavet er været normalt varmt. Perioden fra januar til april er den varmeste og våteste, med kraftige regnbyger. Mellom mai og desember faller temperaturen ved kysten et par grader, og det regner sjelden.

Værstatistikk for Guayaquil: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 31 31 32 32 31 30 29 30 30 30 31 32
Gjennomsnittlig min. temp. 24 24 24 24 23 22 21 21 21 21 22 23
Nedbør mm 167 266 227 142 51 23 10 1 1 4 16 41


Galapagosøyene:

På Galapagosøyene er den våte og varme perioden fra januar til juni. Denne perioden regnes for å være øyenes høysesong. Været er som regel solrikt, men med korte, kraftige regnbyger om ettermiddagen. Der er ikke så mye vind, og havet er varmt og rolig i denne perioden.

Den kalde og tørre klimaperioden er fra juli til desember. I disse månedene faller spesielt vanntemperaturen litt, og du kan trenge en våtdrakt hvis du skal ut og snorkle. Været er solrikt og fremdeles varmt, men havet er mer urolig.

Galapagosøyene kan man reise til året rundt. Dyrelivet er fantastisk hele året, uansett i hvilken måned du velger å reise.

Værstatistikk for Galapagos: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 29 30 31 30 29 28 26 26 26 26 27 28
Gjennomsnittlig min. temp. 23 23 23 23 23 22 21 20 20 20 21 22
Nedbør mm 83 107 106 95 42 33 19 10 8 11 13 52
VIKTIG INFORMASJON OM REISEN DIN
Pass og visum

Som norsk statsborger må du ha et gyldig, norsk pass. Passet  må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreise.

Som norsk statsborger trenger du ikke visum til Ecuador for opphold under 90 dager.

Merk: Det er ditt ansvar å sjekke om du trenger visum til transittflyplassene underveis.

 

Skal du reise via USA, gjelder følgende for norske statsborgere:

Du mål ha en ESTA-innreisetillatelse (Electronic System for Travel Authorization) for å få lov til å reise via USA. Du vil bli avvist ved innsjekking på avreiseflyplassen hvis ikke du har denne tillatelsen med deg. Du må søke om innreisetillatelsen i god tid og senest 72 timer før avreise til USA, og alle reisende, uansett alder, må ha en tillatelse. Du kan søke og finne prisen på ESTA via denne koblingen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du må ha passet, reiseplanen, kredittkortet og e-postadressen din klar når du søker.

Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og den er gyldig i 2 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som kommer først). Vi anbefaler at du tar med deg en fysisk kopi av ESTA-innreisetillatelsen din.

Hvis du får nytt pass, må du søke om en ny ESTA-innreisetillatelse.

Merk: Du må kontakte USAs ambassade og søke om visum hvis du har reist til/i følgende land:

  • Cuba etter 12. januar 2021
  • Nord-Korea, Iran, Irak, Sudan, Syria, Libya, Somalia eller Yemen etter 1. mars 2011

Det samme gjelder hvis du er statsborger i/har dobbelt statsborgerskap som inkluderer disse landene.

Hvis du trenger mer informasjon om utfylling av ESTA-søknad, kan du finne en oversikt over ofte stilte spørsmål og svar her: https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lang=en.

Du kan også henvende deg på telefon til: +1-202-325-8000

 

Skal du reise via Canada, gjelder følgende for norske statsborgere:

Du må ha en eTA-innreisetillatelse (Electronic Travel Authorization) for å få lov til å reise via Canada. Du vil bli avvist ved innsjekking på avreiseflyplassen hvis ikke du har denne tillatelsen med deg. Du må søke om innreisetillatelsen i god tid, og alle reisende, uansett alder, må ha denne tillatelsen. Du kan søke og finne pris på eTA via denne koblingen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspDu må ha passet, reiseplanen, kredittkortet og e-postadressen din klar når du søker.

Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og den er gyldig i 5 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som kommer først). Vi anbefaler at du tar med deg en fysisk kopi av eTA-innreisetillatelsen din.

Hvis du får nytt pass, må du søke om en ny eTA-innreisetillatelse.

Reglene om visum finner du her

Reisedokumenter

Før avreise får du tilsendt en reiseplan med flyinformasjonen din og telefonnumre til vår lokale samarbeidspartner på reisemålet, hvis det skulle oppstå spørsmål underveis på reisen.

Ved ankomst i Ecuador får du utlevert et velkomstbrev med en QR-kode. Når du skanner denne koden på telefonen din, får du tilgang til reiseprogrammet ditt, med bl.a. viktige starttider for dine forhåndsbestilte utflukter og transferer samt innenriksflybilletter til Galapagos. Når du har Wi-Fi på hotellet, er det viktig at du laster ned disse dokumentene på telefonen din, slik at du alltid har tilgang til dem, også når du ikke har Wi-Fi.
Du finner dessuten interessant informasjon om reisemålet, bærekraftstiltakene til samarbeidspartneren vår og et tilbakemeldingsskjema som bidrar til å sikre et høyt servicenivå på våre reiser til Ecuador.

Vi anbefaler at du laster ned appen WhatsApp på smarttelefonen din og legger til telefonnumrene til samarbeidspartnerne våre. Da kan du sende beskjeder og ringe dem gratis når du har Wi-Fi-forbindelse.

Transit Control Card og innreiseavgift til Galapagosøyene

Når turen går til Galapagosøyene, skal du før avreise fra flyplassen i Quito fylle ut et Transit Control Card som koster 20 USD og skal betales kontant. Ved ankomst på flyplassen på Galapagosøyene skal du dessuten betale 100 USD (kontant) i innreiseavgift til Galapagosøyene. Merk: Fra 1.august 2024 øker innreiseavgiften til Galapagosøyene til 200 USD pr. person.

Vaksiner

Vi anbefaler at du kontakter en spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk for informasjon om vaksiner. Du kan også lese mer om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på bestemmelsene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et land der det finnes gul feber. Noen land har krav om bevis for vaksine mot gul feber ved innreise. Ha derfor alltid vaksinasjonsbeviset med deg i håndbagasjen når du reiser.

 

Få 20 % rabatt på vaksinasjon

Når du bestiller en reise hos TourCompass, kan du få 20 % rabatt hos Sentrum Reisemedisin som har klinikker i Oslo og Bergen.

På deres hjemmeside; www.reisemedisin.no kan du bestille tid og få ytterligere veiledning om vaksiner gjeldende din reise.

Ved bestilling ber vi deg henvise til oss og ved konsultasjon er det fint om du viser ordrebekreftelsen for å få rabatt.

 

Covid-19

Det er for tiden ingen krav om Covid-19 vaksine for å reise til Ecuador. Disse reglene kan likevel endres på kort varsel. Det er ditt ansvar å sjekke disse reglene før avreise.

Vær oppmerksom på at det også kan være spesielle krav relatert til Covid-19 på de flyplassene du mellomlander på til/fra Ecuador. Det er også ditt ansvar å sjekke disse reglene før avreise.

Noen steder kan det være krav om munnbind på f.eks. klinikker og sykehus. Hold deg oppdatert om reglene hos guiden eller spør de ansatte på hotellet.

Reisebetingelser

Vennligst les reisevilkårene våre nøye, for de er en del av de avtalevilkårene som gjelder for reiser som kjøpes hos TourCompass. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisevilkårene våre.

Reiseforsikringer

Ved ankomst på Galapagos skal du kunne fremvise et sertifikat eller forsikringsbevis som dokumentasjon på at du har en reiseforsikring med dekning for eventuelle medisinske kostnader under hele oppholdet.

Vennligst les reisevilkårene våre nøye, for de er en del av de avtalevilkårene som gjelder for reiser som kjøpes hos TourCompass. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisevilkårene våre

FØR REISEN
Valuta, prisnivå og tips

Valutaen i Ecuador er amerikanske dollar (USD). Du kan finne den aktuelle kursen for USD her.

Minibanker (ATM) finnes nesten overalt. Vanlige kredittkort kan brukes på de fleste hoteller, restauranter og butikker. Noen ganger vil det være et gebyr ved bruk av kredittkort.
Jo lengre ut på landet du kommer, jo vanskeligere kan det være å bruke kredittkort. Vi anbefaler at du alltid har med deg litt kontanter i USD.

Vær oppmerksom på at tips på Galapagos-cruisebåtene kun kan betales kontant.

På Galapagosøyene er prisnivået høyere enn på fastlandet.

Du kan lese mer om prisnivået i landet her.

Det er vanlig og populært å gi tips i latinamerikanske land, men det er frivillig, og det er helt opp til deg hvor mye du ønsker å gi.

Veiledningen nedenfor er veiledende:

  • Restauranter: Utgjør normalt 10 % av regningen, med mindre det allerede er inkludert
  • Guide: ca. 5–10 USD pr. person pr. utflukt
  • Sjåfør på utflukter: ca. 3–5 USD pr. person pr. utflukt
  • Stuepiker: 1–2 USD pr. rom pr. natt
  • Pikkoloer: 1–2 USD pr. koffert
  • Taxisjåfører: Det er ikke vanlig å gi tips til taxisjåfører

Tips i Amazonas:

Hvis du skal til Amazonas, er nivået her ca. 8–10 USD til guiden og ca. 3–5 USD til personalet (samlet) pr. person pr. dag. tips til guiden gis direkte til guiden etter den siste utflukten, og tips til personalet legges i en tipsboks ved resepsjonen.

Tips på Galapagos-cruise:

Hvis du skal på cruise til Galapagosøyene, er tipsnivået litt høyere enn i resten av Ecuador. Her anbefaler vi at du gir guiden ca. 10–15 USD pr. person pr. dag og besetningen ca. 5–10 USD pr. person pr. dag. Du vil få 2 konvolutter dagen før avreise: Én konvolutt til tips til guiden, som avleveres personlig, og én konvolutt til tips til resten av besetningen. Denne konvolutten legges i en tipsboks.

Mat og allergier

På de aller fleste reisemålene våre kan vi ta hensyn til allergier, samt allergener eller matpreferanser, men det er viktig at du opplyser om dette når du bestiller reisen.

Telefon, Wi-Fi og elektrisitet

Telefon og Wi-Fi:

Det er dyrt å bruke data og roaming i utlandet hvis det ikke allerede er inkludert i mobilabonnementet ditt. Du kan kontakte mobilleverandøren og høre hvilke tjenester som er inkludert i abonnementet ditt samt hvilke priser som gjelder for deg på ulike reisemål.

Hvis du ikke allerede har data og roaming i utlandet inkludert i mobilabonnementet ditt, anbefaler vi at du bruker gratis Wi-Fi når du er på hotellet ditt eller på restaurant. Da kan du ringe og skrive gratis hjem via forskjellige tjenester, som f.eks. Facetime, Messenger og WhatsApp. Wi-Fi-signalet utenfor de større byene og på Galapagosøyene kan imidlertid være ustabilt.

Hvis du helst vil være online hele tiden, er den billigste løsningen at du kjøper et lokalt SIM-kort inkl. data ved ankomst i Ecuador.

Elektrisitet:

Ecuador har en strømstyrke på 110 volt og flate støpsler med to pinner, så husk å ta med en adapter.

Pakkeliste

Sørg alltid for å ha alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det gjelder f.eks. pass, visum, vaksinasjonsbevis, kredittkort, penger, forsikringsdokumenter, reisedokumenter, PC, mobiltelefon samt evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Innføring av planteprodukter til EU

Det er ikke tillatt for reisende å innføre planter, frø, frukt og andre planteprodukter fra reiser i land utenfor EU, med mindre de har et medfølgende plantehelsesertifikat. Disse reglene gjelder også for mindre mengder planter og planteprodukter.

Du kan lese mer om reglene her

Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

FLYREISEN
Flybilletter

Hos de fleste flyselskaper er flybilletter elektroniske (e-billetter).
Det er viktig at du kontrollerer om navnet ditt er riktig stavet, for navnet på reservasjonen må være nøyaktig som i passet ditt. Hvis du har rettelser til navnet ditt, må du kontakte oss så raskt om mulig. Vær oppmerksom på at dette kan medføre et gebyr fra flyselskapet.

Setereservasjon

Flyselskapet vil tildele deg en plass ombord på flyet ved innsjekking. Hvis du har spesifikke ønsker angående hvor på flyet du vil sitte, kan du selv reservere et sete på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres. Vær oppmerksom på at de fleste flyselskaper krever betaling for en setereservasjon.

Det varierer når flyselskapene åpner for setereservasjon, men som en hovedregel kan du bestille seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full rådighet over alle seter på flyet og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon.
Hvis du ikke reserverer et sete før avreise, vil flyselskapet tildele deg en plass ved innsjekking.

Innsjekking

Ved innsjekking bruker du passet ditt og bestillingsreferansen som fremgår av reiseplanen din.

Vi anbefaler at du laster ned flyselskapets app på telefonen din. I appen er det mulig å sjekke inn på nett, vanligvis fra 24 til 48 timer før avreise. I appen kan du også holde deg oppdatert om evt. flyendringer og annen viktig informasjon om flyreisen din.

Vær oppmerksom på at flytidene kan ha endret seg i forhold til tidene som er angitt i den reiseplanen du fikk ved bestilling av reisen. Det er alltid flytidene i flyselskapets app eller på flyselskapets hjemmeside som gjelder.

På flyplassen

Vi anbefaler at du møter opp på flyplassen senest 2 timer før avreise. Det er lurt å sjekke ut flyplassens hjemmeside for å se de siste oppdateringene.

Bagasje

Vi bruker mange ulike flyselskaper til reisemålene våre. De nøyaktige reglene om håndbagasje og innsjekket bagasje finner du på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres.

Hvis det brukes innenriksfly i programmet ditt, skal du være oppmerksom på at den tillatte bagasjemengden kan være annerledes enn for dine internasjonale flyvninger. Det er som regel alltid mulig å kjøpe ekstra bagasje lokalt.

Forsinket bagasje

Hvis bagasjen din skulle være forsinket, skal du ved ankomst henvende deg til personalet i bagasjeområdet på flyplassen og melde bagasjen din som forsinket.

Det er viktig at du har bagasjekvitteringen når du skal fylle ut PIR-rapporten. (Property Irregularity Rapport).

Vær oppmerksom på at du ikke må forlate bagasjeområdet på flyplassen før du har fylt ut rapporten.

I tilfelle forsinket bagasje ber vi deg om å kontakte samarbeidspartneren vår, som vil sørge for at guiden/sjåføren venter på deg.

Flyforsinkelser eller kanselleringer

Dersom det skulle skje endringer i forbindelse med flyreservasjonen din før avreise, vil vi naturligvis kontakte deg med informasjon om dette.

Hvis det skulle oppstå flyforsinkelse etter innsjekking, er det flyselskapet som har ansvaret for å ombooke reisen din. De vil normalt booke neste mulige avgang og sørge for eventuell forpleining og overnattning hvis dette skulle være nødvendig.

Samarbeidspartneren vår sjekker selv eventuelle endringer av ankomsttider, og vil naturligvis vente på deg selv om flyet ditt skulle være forsinket.

Hvis en forsinkelse eller kansellering betyr at flyselskapet ombooker deg til et annet flynummer etter at du er kommet til flyplassen, ber vi deg kontakte oss på TourCompass’ nødnummer.

PÅ REISEMÅLET
Passkontroll og toll

Passkontroll:

Når du ankommer ditt endelige reisemål, går du gjennom passkontrollen. Her sjekkes passet ditt og eventuelle innreisepapirer og visum. Mange steder må du avgi fingeravtrykk, og det tas også et bilde av ansiktet ditt for biometrisk gjenkjenning. Du kan også få spørsmål om dine reiseplaner i landet og evt. adressen til overnattingsstedet ditt.

Toll:
Når du er kommet gjennom passkontrollen og har hentet bagasjen din, skal du gjennom tollen. Hvis du ikke har noe å fortolle, kan du gå gjennom “nothing to declare”. Hvis du derimot har noe å fortolle, er det viktig at du går gjennom “declare”. Det er ditt eget ansvar å sjekke hvilke tollregler som gjelder i det landet du reiser til.

Ankomst

Ved ankomst blir du møtt av en guide/sjåfør som står klar til å ta imot deg med et TourCompass-skilt.

Hvis du mot formodning ikke kan finne guiden/sjåføren din, ber vi deg kontakte den lokale samarbeidspartneren vår på deres nødnummer. Det står i reisedokumentene dine.

Innsjekking og utsjekking på hoteller

Innsjekking er vanligvis kl. 14.00, og du kan derfor ikke regne med å få rommet ditt før dette tidspunktet. Hvis du i ønsker tidlig innsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Ved innsjekking vil resepsjonsmedarbeideren vanligvis registrere kredittkortet ditt og muligens reservere et beløp. Dette er ikke en ekstra utgift, men en vanlig ordning på hoteller for å sikre betaling ved evt. bruk av minibar eller lignende. Ved utsjekking blir beløpet automatisk bli frigitt hvis du ikke har gjort bruk av dette.

Det er meget vanlig at hotellene tar en kopi av passet ditt. Noen steder er dette et krav fra lokale myndigheter.

Ved avreise er det normalt utsjekking rundt kl. 10.00. Skal du først reise videre om ettermiddagen eller kvelden, kan du få oppbevart bagasjen din til avreise. Hvis du i stedet ønsker sen utsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Reiseform og transport

I tilfelle utforutsette forhold som f.eks. dårlig vær, sperrede veier eller andre ting, kan det bli nødvendig å endre rekkefølgen på sightseeingturer og severdigheter i dagsprogrammene.

 

Trenger du hjelp underveis?

Vi har et 24-timers nødnummer du alltid kan bruke til å komme i kontakt med oss hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser på reisen din. I tillegg får du også tilsendt telefonnummer og nød telefonnummer til vår samarbeidspartner på reisemålet. I noen tilfeller kan det være enklest og raskest å kontakte samarbeidspartnerne våre på grunn av tidsforskjellen, hvis du f.eks. skulle havne i en situasjon der henting til en utflukt eller en transfer er mer enn 15 min. forsinket.

ETTER REISEN
Ris og ros/kontakt

Vi lever av glade gjester, så vi vil veldig gjerne høre fra deg når du er kommet hjem igjen. Send en e-post til info@tourcompass.no eller ring til oss på tlf.: 85295424

Latin-Amerika
Tom Søndergaard

Tom er vår Latin-Amerika-spesialist og har over 28 års erfaring med reiser i Latin-Amerika.

Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16
Fredag fra 10-14