TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Praktisk informasjon om Kilimanjaro

Denne siden gir deg svar på de oftest stilte spørsmålene om Kilimanjaro. Få f.eks. vite mer om vær, visum og pakkeliste. Se også hvilke muligheter du har hvis du vil bestige Kilimanjaro.

Praktisk informasjon om Kilimanjaro
Praktisk informasjon om Kilimanjaro

Praktisk informasjon om Kilimanjaro

Denne siden gir deg svar på de oftest stilte spørsmålene om Kilimanjaro. Få f.eks. vite mer om vær, visum og pakkeliste. Se også hvilke muligheter du har hvis du vil bestige Kilimanjaro.

KLIMA
Beste reisetid

Været på Kilimanjaro er som regel forutsigbart, noe som også medfører at fjellet kan bestiges året rundt.

Januar til mars
Dette er meget gode måneder, med milde temperaturer og nesten ingen skyer på himmelen om morgenen og utpå ettermiddagen. Men det kan komme noen regnbyger eller litt snø på toppen i løpet av dagen.

Slutten av mars til midten av mai
Dette er den egentlige regntiden. For klatrere på Kilimanjaro betyr det at tunge skyer hindrer sikten og at det kanskje er kraftig regn lengre ned og snø på toppen.

Juni, juli og august
Dette kan være kalde måneder, men sikten er som regel meget god.

September og oktober
Nå stiger temperaturen, noe som ofte medfører et belte av tåke i lavere høyder som man imidlertid legger bak seg når man beveger seg høyere opp mot toppen.

November og desember
Disse månedene har normalt perfekt sikt om natten og i morgentimene, men korte regnskyll i løpet av dagen. Tordenvær er også normalt i denne perioden.

Værstatistikk for byen Moshi, som ligger ved foten av Kilimanjaro. Moshi ligger 915 m over havets overflate.

Måned Lavest temp. (C) Høyeste temp. (C) Gjennemsnitts temp. (C) Luft fuktighet % Nedbør i mm
JAN 18 33 25,5 58 36
FEB 18 33 25,5 57 51
MAR 19 32 25,5 63 119
APR 19 29 24 73 350
MAI 18 26 22 77 236
JUN 16 25 20,5 72 38
JUL 15 25 20 69 25
AUG 15 26 20,5 66 18
SEP 15 28 21,5 61 15
OKT 16 31 23,5 57 25
NOV 18 31 24,5 57 63
DES 18 32 25 60 53

For gjester som vurderer å bestige Kilimanjaro kan det være en god ide å planlegge reisen etter når det er fullmåne. Det er en unik og fantastisk opplevelse å klatre til Afrikas topp i månens skjær, uten bruk av hodelykt. KOBLING TIL KALENDER FOR FULLMÅNE.

Vegetasjonssoner
Når du bestiger Kilimanjaro, opplever du alle årets fire årstider og kommer gjennom 5 forskellige vegetasjonssoner. Temperaturen under bestigningen varierer alt etter hvilken vekstsone man er i.
Den første vekstsonen, som består av landbruksområder, bebodde områder og åpne gressletter, har en gjennomsnittstemperatur på 21–27 grader, og jo høyere opp man kommer, jo mer faller temperaturen, og vegetasjonen endrer seg i takt med høyden. Ved toppen, Uhuru Peak, vil temperaturene normalt variere fra -18 til -26 grader.

Mer om de forskjellige vegetasjonssonene:
Sone 1 
(800m – 1800m)
Preget av dyrket landbruksområde og også den sonen som årlig for mest nedbør. Det meste av jorden brukes til kaffeplantasjer og noen av Afrikas beste kaffe kommer fra disse områdene.
Sone 2
(1800m – 2800m)
Skogsområdet på Kilimanjaro. En fantastisk jungel som helt sikkert kommer til å gjøre inntrykk på deg, bl.a. på grunn av de høye trærne og spennende flora.
Sone 3
(2800m – 4000m)
Her er det lynd, vildt gress og underlaget består av klipper og småsten. Her vil du kunne oppleve skyer i ditt eget høydenivå. Temperaturen kan nå helt opp i 40 grader om dagen og deretter falle til frysepunktet om natten.
Sone 4
(4000m – 5000m)
Dette er Kilimanjaros høylandsørken. Et veldig dramatisk landskab med både store og små vulkansten; til vitne om den vulkanske aktiviteten som har vært her en gang. Samme temperaturforskjeller som i sone 3.
Sone 5
(5000m – 5895m)
Dette er toppen av fjellet. Snø, is, minusgrader og isbreer kategoriserer denne delen av fjellet og det er en virkelig fascinerende opplevelse – på toppen av Afrika.
VIKTIG INFORMASJON OM REISEN DIN
Pass og visum

Du må selvfølgelig ha med deg pass på reisen.

Norske statsborgere må ha gyldig visum for å reise til Tanzania. Visumsøknaden skal fylles ut på nett, klikk her

Før du går i gang med selve visumsøknaden anbefaler vi at du gjennomgår søknadsveiledningen, trinn for trinn. Du finner veiledningen her.

Når du starter med visumsøknaden, må du ha følgende tilgjengelig:

 • Passet ditt
 • Et digitalt passbile med en størrelse på maks. 300 kb som er i enten jpegjpeg- eller png-format
 • En kopi av passet ditt med en størrelse på maks. 300 kb, i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi av reiseplanen din

Du skal søke om et ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Tanzania, og det må være 2 blanke sider til inn- og utreisestempler i passet.

Forvent at det kan ta opptil 14 dager å få ditt visum godkjent. Vi anbefaler at du med jevne mellomrom sjekker din status på hjemmesiden ovenfor, for det er ikke alltid du får en e-post om at visumet ditt er godkjent. Når du har fått visum, skal du skrive det ut og ta det med til Tanzania.

Det er også mulig å søke om visum ved ankomst i Tanzania, men vi anbefaler at du gjør det hjemmefra for å spare tid på flyplassen.

Visumavgiften er 50 USD, uansett om du søker på nettet eller ved ankomst i Tanzania.

Barn som reiser alene eller sammen med en annen voksen enn foreldrene må ta med forelderens/foreldrenes skriftlige samtykke til reisen i form av en fullmakt, samt barnets fødselsattest (på engelsk).

Reglene om visum finner du på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Det anbefales samtidig å sjekke at de ovenstående visumreglene er korrekte, for de kan endre seg på kort varsel. Du kan kontakte Tanzanias ambassade i Stockholm for å få mer informasjon.

Hvis du har bestilt en kombinasjonsreise med Tanzania og Kenya, trenger du som norsk statsborger visum til Tanzania og eTA til Kenya. I vår artikkel Praktisk info om Kenya finner  du informasjon om hvordan du søker om eTA til Kenya.

Reisedokumenter

Før avreise får du tilsendt reisedokumenter med viktig informasjon som vi anbefaler at du skriver ut og tar med deg på reisen. Du vil bl.a. få reiseprogrammet ditt samt telefonnumre til våre lokale samarbeidspartnere på reisemålet, slik at du har mulighet til å komme i kontakt med dem hvis du trenger det underveis.

Vi anbefaler at du laster ned appen WhatsApp på smarttelefonen din og legger til telefonnumrene til samarbeidspartnerne våre. Da kan du sende beskjeder og ringe dem gratis når du har Wi-Fi-forbindelse.

Vaksiner

Vi anbefaler at du kontakter en spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk for informasjon om vaksiner. Du kan også lese mer om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på bestemmelsene om feber – spesielt hvis du reiser inn via et land der det finnes gul feber. Noen land har krav om bevis for vaksine mot gul feber ved innreise. Ha derfor alltid vaksinasjonsbeviset med deg i håndbagasjen når du reiser.

Vær oppmerksom på at du må ta med deg en utskrift av vaksinasjonsattesten din ved innreise i Tanzania.

Få 20 % rabatt på vaksinasjon

Når du bestiller en reise hos TourCompass, kan du få 20 % rabatt hos Sentrum Reisemedisin som har klinikker i Oslo og Bergen.

På deres hjemmeside kan du bestille tid og få ytterligere veiledning om vaksiner gjeldende din reise.

Ved bestilling ber vi deg henvise til oss og ved konsultasjon er det fint om du viser ordrebekreftelsen for å få rabatt.

 

Det er for tiden ingen krav om Covid-19-vaksine for å reise inn i Tanzania. Disse reglene kan likevel endres på kort varsel. Det er ditt ansvar å sjekke disse reglene før avreise.

Vær oppmerksom på at det også kan være spesielle krav relatert til Covid-19 på de flyplassene du mellomlander på til og fra Tanzania. Det er også ditt ansvar å sjekke disse reglene før avreise.

Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål om dette.

Reisevilkår

Vennligst les reisevilkårene våre nøye, for de er en del av de avtalevilkårene som gjelder for reiser som kjøpes hos TourCompass. Reiser som kjøpes hos oss omfattes av “Loven om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisevilkårene våre.

Reiseforsikringer

Vi anbefaler alltid at du har en god reiseforsikring med i bagasjen når du skal dra ut på drømmereisen. I tillegg er det veldig lurt å tegne en avbestillingsforsikring.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring, der du kan lese mer om anbefalingene våre.

FØR REISEN
Valuta, prisnivå og tips

Tanzanias valuta er tanzanian shilling (TZS), klikk her.

Tanzaniansk valuta kan verken innføres eller tas med ut av landet. Vi anbefaler at du veksler til shilling på flyplassen eller tar ut kontanter ved ankomst i Tanzania.

Der er også mulig å betale med USD i Tanzania. Sørg for å ha med deg mindre beløp (1- og 5-dollarsedler), for dette er enklest å bruke på markeder, ved betaling av tips og lignende. Du kan også ta ut penger med Visa og Master Card i minibanker, og noen steder kan du også betale med disses kortene

 

Tips:

I Tanzania er det vanlig å gi tips til guider, kelnere og annet servicepersonell.
tips forventes, men det er selvfølgelig opp til deg hvor mye du vil gi.
Gi tips personlig og ha alltid litt tips i lommen.

Som en tommelfingerregel foreslås følgende:

 • 10–15 USD pr. person pr. dag til guiden
 • 2 USD for bagasje som portøren bærer for deg
 • 10 % i barer og restauranter
 • 2 USD om dagen til stuepiker

Vi har en avtale om at gjestene våre betaler et fast beløp på 250 USD per person i tips til guider og bærere. Dette gjelder for alle de ulike rutene på Kilimanjaro.

Legg beløpet i en konvolutt i resepsjonen på Springlands Hotel til Nur, Joram, Linda eller Frank, som sørger for korrekt fordeling av pengene blant guider og bærere.

Mat og allergier

På de aller fleste reisemålene våre kan vi ta hensyn til allergier, samt allergener eller matpreferanser, men det er viktig at du opplyser om dette når du bestiller reisen.

Telefon, Wi-Fi og elektrisitet

Det er ikke elektrisitet på Kilimanjaro, så husk ekstra batterier og/eller en powerbank til lading av kameraet.

Du kan være så heldig å få internettforbindelse av og til, men du kan ikke regne med det.

Pakkeliste

Sørg alltid for å ha alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det gjelder f.eks. pass, visum, vaksinasjonsbevis, kredittkort, penger, forsikringsdokumenter, reisedokumenter, PC, mobiltelefon samt evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Vær oppmerksom på at all bruk, import og produksjon av plastposer og bæreposer, slik man får i butikkene hos oss, er forbudt i Tanzania. Derfor anbefaler vi at man ikke bruker plastposer når man pakker bagasjen. Bruk i stedet stoffposer eller poser av et annet vanntett materiale enn plast.

Det forventes at du bærer din egen dagstursekk/ryggsekk. I den skal du ta med deg det du skal trenger til du kommer frem til leiren om kvelden. Hva du har bruk for i løpet av dagen er individuelt. Vi anbefaler likevel at du, som et minimum, tar med deg en vannflaske, snacks, litt førstehjelpsutstyr, solkrem, kamera, regntøy, hansker, lue, hatt og litt ekstra varme klær.

Resten av den personlige bagasjen din bringes til overnattingsstedene av en bærer. Du bør pakke denne bagasjen slik at bærerne kan bære den på hodet, f.eks. i en ryggsekk, myk veske eller lignende. Du har ikke tilgang til denne bagasjen i løpet av dagen.

Den vesken bæreren skal bære må maks. veie 15 kg. Hvis du har overvekt, blir du bedt om å betale 10 USD ekstra pr. dag for hver veske.

For å gjøre det enklere å pakke din personlige bagasje underveis i bestigningen, samt for å beskytte bagasjen mot smuss, fuktighet og eventuelt regn, anbefaler vi at du før avgang kjøper den litt tykkere plastsekken de tilbyr på Springlands Hotel.

Vær oppmerksom på at både bagasjen og soveposen din skal måtte få plass i den vesken du gir til bærerne. Alternativt kan du både pakke vesken og soveposen din i plastsekken fra Springlands Hotel.

Du kan deponere ekstra utstyr gratis i et låst rom på Springlands Hotel. Du kan dessuten deponere penger o.l. for 1 US $ om dagen i en safe på Springlands Hotel.

I tillegg til det du normalt ville ta med deg på ferien din, anbefaler vi at du tar med deg følgende hvis du skal bestige Kilimanjaro:

 • Bukser, T-skjorter/kortermede skjorter
 • Langermede skjorter eller bluser til vandring og avslapning om kvelden
 • Langermet og langbent undertøy
 • Fleece- eller ullgenser
 • Fleecebukse
 • Lang jakke eller skijakke
 • Regntøy (både bukser og jakke) til regnskog og kald snø
 • Votter/hansker (vanntette)
 • Varm lue som dekker så meget som mulig av hode, kinn og nakke – gjerne finlandshette
 • Hånd- og fotvarmere (må kunne aktiveres kjemisk)
 • Vandrestøvler
 • Sportssko eller sandaler til avslapning om kvelden
 • Benvarmere til leggene. Det anbefales at de kan spennes fast til vandrestøvlene
 • Vannflasker (evt. camelbak-vannflaske). De fylles med rent, kokt vann hver morgen. Hvis du ønsker ytterligere rengjøring av drikkevannet, kan du ta med ditt eget vannfilter eller rensetabletter
 • Energibarer- og drikke, snacks, sjokolade og lignende
 • Vandrestaver
 • Hodelampe eller lykt
 • Batterier. Husk å ta med minst ett ekstra sett batterier til alt som bruker det, for det kalde været reduserer batterienes levetid
 • Adapter
 • Powerbank
 • Toalettpapir og en pose der du kan oppbevare brukt toalettpapir – du må ta med deg alt avfallet ditt
 • Lite håndkle + såpe
 • Førstehjelpsutstyr

Du kan laste ned en pakkeliste til Kilimanjaro som PDF her.

En del utstyr kan leies på Springlands Hotel, som har et stort utvalg brukt utstyr til leie.

Priser for leie av utstyr (veiledende)

Utstyr Pris pr. person
Ponco 18 $
Mont Bell sovepose
(-25-35C)
40 $
Rygsekk 12 $
Plastpose   4 $
Sportsbag 10 $
Staver 12 $
Gamasjer   8 $
Hansker   8 $
Genser   5 $
Lange underbukser   5 $
Regnjakke 12 $
Regnbukser 12 $
Fjellstøvler   9 $
Fleecebukser   6 $
Vinterjakke 12 $
Finlandshette   6 $
Lue eller skjerf   6 $
Innføring av planteprodukter til EU

Det er ikke tillatt for reisende å innføre planter, frø, frukt og andre planteprodukter fra reiser i land utenfor EU, med mindre de har et medfølgende plantehelsesertifikat. Reglene gjelder også for mindre mengder planter og planteprodukter.

Du kan lese mer om reglene her.

Reisende med redusert bevegelighet

Vi gjør oppmerksom på at  reisene våre generelt ikke er egnet for bevegelseshemmede personer. Kontakt oss gjerne for å få informasjon om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

FLYREISEN
Flybilletter

Hos de fleste flyselskaper er flybilletter elektroniske (e-billetter).

Det er viktig at du kontrollerer om navnet ditt er riktig stavet, for navnet på reservasjonen må være nøyaktig som i passet ditt.. Hvis du har rettelser til navnet ditt, må du kontakte oss så raskt om mulig. Vær oppmerksom på at dette kan medføre et gebyr fra flyselskapet.

Setereservasjon

Flyselskapet vil tildele deg en plass ombord på flyet ved innsjekking. Hvis du har spesifikke ønsker angående hvor på flyet du vil sitte, kan du selv reservere et sete på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres. Vær oppmerksom på at de fleste flyselskaper krever betaling for en setereservasjon.

Det varierer når flyselskapene åpner for setereservasjon, men som en hovedregel kan du bestille seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full rådighet over alle seter på flyet og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon.
Hvis du ikke reserverer et sete før avreise, vil flyselskapet tildele deg en plass ved innsjekking.

Innsjekking

Ved innsjekking bruker du passet ditt og bestillingsreferansen som fremgår av reiseplanen din.

Vi anbefaler at du laster ned flyselskapets app på telefonen din. I appen er det mulig å sjekke inn på nett, vanligvis fra 24 til 48 timer før avreise. I appen kan du også holde deg oppdatert om evt. flyendringer og annen viktig informasjon om flyreisen din.

Vær oppmerksom på at flytidene kan ha endret seg i forhold til tidene som er angitt i den reiseplanen du fikk ved bestilling av reisen. Det er alltid flytidene i flyselskapets app eller på flyselskapets hjemmeside som gjelder.

På flyplassen

Vi anbefaler at du møter opp på flyplassen senest 2 timer før avreise. Det er lurt å sjekke ut flyplassens hjemmeside for å se de siste oppdateringene.

Bagasje

Vi bruker mange ulike flyselskaper til reisemålene våre. De nøyaktige reglene om håndbagasje og innsjekket bagasje finner du på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres.

Hvis du flyr innenriks i Tanzania, skal du være oppmerksom på at det kun er tillatt å ta med 15-20 kg i den innsjekkede kofferten samt maksimalt 5 kg i håndbagasjen. Vær også oppmerksom på at det som regel ikke er tillatt å ta med en trillekoffert som håndbagasje fordi flyene ikke har nok plass i bagasjehyllene over setene.

Hvis man bærer f.eks. håndbagasje synlig i plastposer ved ankomst i Tanziania, vil man bli bedt om å gi fra seg posene. Dette inkluderer også plastposer fra f.eks. ”Duty Free”.

Forsinket bagasje

Hvis bagasjen din skulle være forsinket, skal du ved ankomst henvende deg til personalet i bagasjeområdet på flyplassen og melde bagasjen din som forsinket.

Det er viktig at du har bagasjekvitteringen når du skal fylle ut PIR-rapporten. (Property Irregularity Rapport).

Vær oppmerksom på at du ikke må forlate bagasjeområdet på flyplassen før du har fylt ut rapporten.

I tilfelle forsinket bagasje ber vi deg om å kontakte samarbeidspartneren vår, som vil sørge for at guiden/sjåføren venter på deg.

Flyforsinkelser eller kanselleringer

Dersom det skulle skje endringer i forbindelse med flyreservasjonen din før avreise, vil vi naturligvis kontakte deg med informasjon om dette.

Hvis det skulle oppstå flyforsinkelse etter innsjekking, er det flyselskapet som har ansvaret for å ombooke reisen din. De vil normalt booke neste mulige avgang og sørge for eventuell forpleining og overnattning hvis dette skulle være nødvendig.

Samarbeidspartneren vår sjekker selv eventuelle endringer av ankomsttider, og vil naturligvis vente på deg selv om flyet ditt skulle være forsinket.

Hvis en forsinkelse eller kansellering betyr at flyselskapet ombooker deg til et annet flynummer etter at du er kommet til flyplassen, ber vi deg kontakte oss på TourCompass’ nødnummer.

PÅ REISEMÅLET
Passkontroll og toll

Passkontroll:

Når du ankommer ditt endelige reisemål, går du gjennom passkontrollen. Her sjekkes passet ditt og eventuelle innreisepapirer og visum. Mange steder må du avgi fingeravtrykk, og det tas også et bilde av ansiktet ditt for biometrisk gjenkjenning. Du kan også få spørsmål om dine reiseplaner i landet og evt. adressen til overnattingsstedet ditt.

Du må fylle ut ankomst- og utreiseskjema. Husk kulepenn.

Under punktet der du skal fylle ut adressen din i Tanzania skriver du navnet på første hotell/lodge du skal overnatte på.

 

Toll:
Når du er kommet gjennom passkontrollen og har hentet bagasjen din, skal du gjennom tollen. Hvis du ikke har noe å fortolle, kan du gå gjennom “nothing to declare”. Hvis du derimot har noe å fortolle, er det viktig at du går gjennom “declare”. Det er ditt eget ansvar å sjekke hvilke tollregler som gjelder i det landet du reiser til.

Ankomst

Når du kommer ut i ankomsthallen på flyplassen, blir du mottatt av en guide/sjåfør med et TourCompass-skilt og navnet ditt på. Guiden/sjåføren sørger for at du kommer trygt frem til hotellet ditt.

Hvis du mot formodning ikke finner guiden/sjåføren din, ber vi deg kontakte samarbeidspartneren vår på deres nødnummer. Det står i reisedokumentene dine.

Innsjekking og utsjekking på hoteller

Innsjekking er vanligvis kl. 14.00, og du kan derfor ikke regne med å få rommet ditt før dette tidspunktet. Hvis du i ønsker tidlig innsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Ved innsjekking vil resepsjonsmedarbeideren vanligvis registrere kredittkortet ditt og muligens reservere et beløp. Dette er ikke en ekstra utgift, men en vanlig ordning på hoteller for å sikre betaling ved evt. bruk av minibar eller lignende. Ved utsjekking blir beløpet automatisk bli frigitt hvis du ikke har gjort bruk av dette.

Det er meget vanlig at hotellene tar en kopi av passet ditt. Noen steder er dette et krav fra lokale myndigheter.

Ved avreise er det normalt utsjekking rundt kl. 10.00. Skal du først reise videre om ettermiddagen eller kvelden, kan du få oppbevart bagasjen din til avreise. Hvis du i stedet ønsker sen utsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Hvis du avslutter reisen på Zanzibar, skal du være oppmerksom på at hotellene på Zanzibar avkrever en hotellskatt på 5 USD pr. person pr. dag. Beløpet betales ved utsjekking.

Overnattning på Kilimanjaro

På Kilimanjaro overnatter du enten i telt eller hytte, avhengig av den valgte ruten.

På Machame-, Shira-, Rongai- og Lemoshoruten er telt og skummadrasser inkludert i turens pris. Teltene settes opp av bærerne. Du kan velge å ta med deg et liggeunderlag til å bruke sammen med skummadrassen for å få litt mer komfort. Du kan også ta med egen luftmadrass. Vi anbefaler at du bruker et liggeunderlag som isolerer mot kulden.

Du skal enten ta med sovepose selv eller leie en på hotellet før bestigningen. Vi anbefaler at du bruker en sovepose som er egnet til bruk ned til -25 grader.

Det er et offentlig, primitivt fellestoalett i leiren. Det er mulig å kjøpe et toalett-telt. Pris for kjøp av toalett-telt: 100 USD.

På Marangu-ruten overnatter man i enkle hytter, i køyesenger med skummadrasser. Her skal du også selv ta med en varm sovepose.

Reiseform og transport

Generelt om bestigning av Kilimanjaro

Kilimanjaro kan bestiges av alle friske mennesker i normal form. Vi anbefaler imidlertid at du trener deg fysisk opp til turen, og vi anbefaler også at du tar en helsesjekk med legen din før avreise.

Når du bestiller en reise til Kilimanjaro med oss, vil du bli en del av en internasjonal gruppe. Det er 1–8 personer i samme gruppe. Hver gruppe har en guide, assistentguider, bærere samt kokker med på turen.

Hvis dere er en samlet gruppe på over 8 personer som ønsker å bestige Kilimanjaro sammen, kan dette naturligvis ordnes. Kontakt oss eller skriv det i kommentarfeltet når dere ber om informasjon om en reise til Kilimanjaro.

Den offisielle minimumsalderen for bestigning av Kilimanjaro er 12 år. Vi anbefaler likevel å tenke seg veldig godt om før man tar barn under 15 år med på Kilimanjaro. Der er ingen øvre aldersgrense.

Høydesyke

 

Høydesyke er en tilstand som oppstår fordi du kommer opp i høyder der luften er tynnere enn du er vant til. Jo raskere oppstigningen er, jo større er risikoen for å få høydesyke.

Høydesyke kan ramme alle, uansett hvor god form de er i.

Symptomene er hodepine, svimmelhet, søvnløshet, kvalme og appetittløshet.

Denne typen høydesyke, med “lette” symptomer, forsvinner ofte i løpet av natten, eller hvis du blir en ekstra dag i samme høyde (akklimatiseringsdag). Hvis symptomene dine blir verre (f.eks. hvis du begynner å kaste opp, får gangbesvær, konsentrasjonsproblemer og tørr hoste), er det viktig at du kommer ned i en lavere høyde. Hvis du ikke gjør det, kan tilstanden din i verste fall bli livstruende.

Guidene våre er eksperter på å identifisere symptomene, og de er flinke til å vurdere når det er ok å fortsette eller når symptomene er så alvorlige at du må ned i en lavere høyde. Hvis det blir aktuelt, vil en av guidene følge deg ned, og det er viktig at du lytter til dem og følger deres råd.

Kilimanjaro er ikke et teknisk vanskelig fjell å bestige, men som følge av de store høydeforskjellene er høydesyke en reell risiko. Derfor er god akklimatisering viktig.

Akklimatisering er når kroppen via langsom oppstigning venner seg til den økende oksygenmangelen.

For at dette skal kunne skje, må du maksimalt sove 300–500 meter høyere enn dagen før. Dette er en utfordring på Kilimanjaro, da de forskjellige leirene ligger 800–1000 høydemeter fra hverandre. Derfor inkluderer noen av rutene våre en ekstra akklimatiseringsdag, noe som øker dine sjanser for å nå toppen uten høydesyke.

De viktigste rådene for å unngå høydesyke er:

 • Pole pole – Ta det rolig, og unngå å overanstrenge deg.
 • Drikk minst 3 liter væske per dag. Dehydrering øker risikoen for høydesyke.
 • Hvis mulig, skal du klatre høyt og sove lavt – det gir bedre akklimatisering.

Forhold for guider og bærere på Kilimanjaro

En av de viktigste faktorene for at du skal komme deg trygt til toppen av Afrikas høyeste fjell, er våre dyktige guider og bærere. Derfor er det også viktig for oss at de arbeider under gode forhold.

Det finnes en rekke forskjellige organisasjoner som arbeider for å sikre at bærerne arbeider under ordnede forhold. De enkelte turoperatørene velger selv hvilken organisasjon de samarbeider med. Noen av de største organisasjonene er Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project og Mount Kilimanjaro Porter Society.

Vår samarbeidspartner i Tanzania er medlem av KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators og Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som er en av de største og eldste organisasjonene for bærere i Tanzania. Det betyr at alle de bærerne vi bruker på Kilimanjaro er medlemmer av MKPS.

MKPS ble startet på initiativ fra bærerne selv, og den uavhengige organisasjonen arbeider for å bedre vilkår for guider og bærere på Kilimanjaro.

Gjennom tanzaniansk lovgivning er bærere på Kilimanjaro sikret en minstelønn, og medlemskapet i MKPS sikrer at den enkelte bæreren får mer enn minstelønnen. Gjennom MKPS får alle bærere dessuten tre måltider daglig, ordentlige fjellklær (jakker, sko, hansker osv.), telt, sovepose, madrass m.m. Det er dessuten avtalt regler for hvor mye hver enkelt bærer faktisk kan bære, og alle bærere har sykeforsikring. De får i tillegg førstehjelpskurs, engelskkurs og veiledning i hvordan de oppretter bankkonto osv. Bærerne hos MKPS forplikter seg til gjengjeld til å være med på å samle søppel på vei til toppen av Kilimanjaro to ganger i året. MKPS er 100 % tanzaniansk.

Ettersom MKPS er en NGO (ikke-statlig organisasjon), kommer pengene hovedsakelig fra donasjoner. Imidlertid har MKPS blant annet startet et bilvaskeri i Moshi, som tjener penger til organisasjonen.

Våre retningslinjer for drikkepenger er avtalt med MKPS. Drikkepenger er en helt naturlig del av lønnen i Tanzania – det er en del av kulturen, akkurat slik vi kjenner det fra f.eks. USA. Bærerne våre (og guidene!) får altså BÅDE lønn og drikkepenger, og for å sikre en rettferdig fordeling av pengene har vi i samarbeid med MKPS avtalt faste rammer for drikkepenger.

Vi har en avtale om at våre gjester betaler et fast beløp på 250 USD per person i drikkepenger til guidene og bærerne. Dette gjelder for alle de ulike rutene på Kilimanjaro.

Beløpet leveres i en konvolutt i resepsjonen på Springlands Hotel til Nur, Joram, Linda eller Frank, som sørger for korrekt fordeling av pengene blant guider og bærere.

Våre retningslinjer for drikkerpenger er utarbeidet i samarbeid med vår samarbeidspartner og MKPS. Vi følger forøvrig alle fastlagte retningslinjer ift. lønn og arbeidsforhold (blant annet når det gjelder mat, overnattinger, lønn og generell velferd).

Trenger du hjelp underveis?

Vi har et 24-timers nødnummer du alltid kan bruke til å komme i kontakt med oss hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser på reisen din. I tillegg får du også tilsendt telefonnummer og nød telefonnummer til vår samarbeidspartner på reisemålet. I noen tilfeller kan det være enklest og raskest å kontakte samarbeidspartnerne våre på grunn av tidsforskjellen, hvis du f.eks. skulle havne i en situasjon der henting til en utflukt eller en transfer er mer enn 15 min. forsinket.

ETTER REISEN
Ris og ros/kontakt

Vi lever av glade gjester, så vi vil veldig gjerne høre fra deg når du er kommet hjem igjen. Send en e-post til info@tourcompass.no eller ring til oss på tlf.: 85 29 54 24.

Afrika
Pernille Grøngaard Brammer

Pernille er vår Afrika-spesialist og har over 10 års erfaring med reiser i Afrika.

Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16
Fredag fra 10-14