TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

Praktisk informasjon om Sør-Afrika
Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

KLIMA

Beste reisetid

Sør-Afrikas beliggenhet sør for ekvator fører til at årstidene her er “omvendte” av de norske, og derfor er det sommer i Sør-Afrika når vi har vinter her i Norge.

Sommer i Sør-Afrika (november til februar)
I denne perioden har Sør-Afrika sommer og (for Kruger nasjonalpark) regntid. Været veksler mellom sol og regn, men for det meste er det sol og høye temperaturer. Nettopp kombinasjonen av sol og regn gjør landskapet utrolig frodig, og naturen er tettbevokst. Det varme været og den høye luftfuktigheten fører også til at det til tider kan være risiko for kraftige regnskyll.

Det er gode muligheter til å oppleve dyreunger i Sør-Afrikas safariparker fra slutten av november og hele resten av perioden. Er du fascinert av fuglelivet, vil du fra desember til februar kunne observerer utallige interessante fuglearter i nasjonalparkene.

Høst i Sør-Afrika (mars til mai)
I denne perioden er dagene solrike, temperaturene behagelige og det faller bare lite regn. Det kan være litt kjøligere om kvelden, om natten og i morgentimene.

Landskapet er frodig, og det er fremdeles mye vann i elvene og vannhullene, noe som tiltrekker mange dyr. Det er generelt færre besøkende i nasjonalparkene, og det er gode muligheter til unike dyreopplevelser.

Vinter i Sør-Afrika (juni til august)
Denne perioden har lune og solrike dager med behagelige temperaturer, men forholdsvis kalde netter. Det faller nesten ikke noe regn i den nordlige delen av landet. I den sørlige delen av landet faller det imidlertid litt mer nedbør, og noen dager kan føles som en grå høstdag i Europa.

Den lille regnmengden gjør landskapet mindre frodig, og det er færre blader på trærne. Derfor er trær og busker barere, og det gjør det lettere å få øye på dyrene rundt de få vannhullene der det fremdeles er vann. Så i denne perioden øker også sannsynligheten for å se ”Big Five”. Langs kysten av Sør-Afrika kan du oppleve store flokker av hvaler.

Vår i Sør-Afrika (september til oktober)
I denne perioden faller det begrensede mengder nedbør, og dagene er solrike og deilig varme. Temperaturene stiger jevnt, og spesielt i slutten av perioden kan det bli veldig varmt i dagtimene.

Dyrene er aktive og fremdeles enkle å få øye på i det relativt karrige landskapet. De samler seg runde de vannhullene som ennå har vann. Hvalene søker inn til Sør-Afrikas lange kyst for å pare seg, og derfor er det gode muligheter til å se dem på en hvalsafari.

Perioden er dessuten en ideell tid å reise til Cape Town på, for det faller bare lite regn og villblomstene skaper et fargerikt landskap langs kysten.

Værstatistikk for Nelspruit (Kruger nasjonalpark): JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Gjennomsnittlig min. temp. 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Nedbør mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Værstatistikk for Johannesburg: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Gjennomsnittlig min. temp. 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Nedbør mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Værstatistikk for Cape Town: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Gjennomsnittlig min. temp. 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Nedbør mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Værstatistikk for Port Elizabeth: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp.
25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Gjennomsnittlig min. temp. 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Nedbør mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
VIKTIG INFORMASJON OM REISEN DIN

Pass og visum

Du må selvfølgelig ha med deg pass på reisen.

Norske statsborgere får utstedt visum ved ankomst til Sør-Afrika for opphold i opptil 90 dager. Passet ditt må være gyldig i minimum 30 dager etter oppholdets varighet, og det må være minst to blanke sider i passet. Vær oppmerksom på at forlengede pass eller nødpass ikke anerkjennes ved innreise i Sør-Afrika.

Hvis du planlegger å kombinere reisen til Sør-Afrika med et annet av våre reisemål, må du også være oppmerksom på visumreglene for disse reisemålene.

Du kan lese mer om de nye innreisebestemmelsene her.

Vi anbefaler at du også alltid sjekker reglene om visum på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Reisedokumenter

Før avreise kan du laste ned appen vår her for å finne reisedokumentene dine og kontaktinformasjonen til TourCompass og våre lokale partnere.

Vi anbefaler at du laster ned appen WhatsApp på smarttelefonen din og legger til telefonnumrene til samarbeidspartnerne våre. Da kan du sende beskjeder og ringe dem gratis når du har Wi-Fi-forbindelse.

Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk. Du kan også lese mer om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på bestemmelsene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

Få 20 % rabatt på vaksinasjon

Når du bestiller en reise hos TourCompass, kan du få 20 % rabatt hos Sentrum Reisemedisin som har klinikker i Oslo og Bergen.

På deres hjemmeside; www.reisemedisin.no kan du bestille tid og få ytterligere veiledning om vaksiner gjeldende din reise.

Ved bestilling ber vi deg henvise til oss og ved konsultasjon er det fint om du viser ordrebekreftelsen for å få rabatt.

Reisevilkår

Vennligst les reisevilkårene våre nøye, for de er en del av de avtalevilkårene som gjelder for reiser som kjøpes hos TourCompass. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisevilkårene våre.

Reiseforsikringer

Vi anbefaler alltid at du har en god reiseforsikring med i bagasjen når du skal dra ut på drømmereisen. I tillegg er det veldig lurt å tegne en avbestillingsforsikring. På vår side om forsikring finner du all den informasjonen du trenger.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

FØR REISEN

Valuta, prisnivå og tips

Den lokale valutaen i Sør-Afrika er Rand (ZAR), klikk her.

De fleste steder aksepterer Visa, Master Card og Diners. Du kan veksle til ZAR på flyplasser, banker og hoteller eller ta ut penger i minibanker.

 

Tips

I Sør-Afrika utgjør tips en del av lønningene til de ansatte i servicebransjen. Det er derfor forventet, og meget velkomment, med tips til pikkoloer, kelnere, stuepiker og guider.

Å gi tips er selvfølgelig frivillig, og det er helt opp til deg hvor mye du ønsker å gi.

Følgende er vanlige beløp:

  • Guide/sjåfør: 100-150 Rand for en heldagstur når 2 personer reiser sammen
  • Kelnere: 10-30 Rand eller 10 % av beløpet på regningen
  • Rengjøringspersonalet: 10-20 Rand om dagen

Tips til personalet på overnattingsstedet gis kontant. På restauranter/barer kan man skrive tips på regningen.

Mat og allergier

På de aller fleste reisemålene våre kan vi ta hensyn til allergier, samt allergener eller matpreferanser, men det er viktig at du opplyser om dette når du bestiller reisen.

Telefon, Wi-Fi og elektrisitet

Det brukes 220 volt, og støpslene har 3 pinner og en annen form enn våre – husk derfor å ta med en adapter.

I hotellbeskrivelsene på hjemmesiden vår kan du se om det er Wi-Fi på hotellene. Vær oppmerksom på at forbindelsen kan være usikker.

 

Pakkeliste

Sørg alltid for å ha alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det gjelder f.eks. pass, visum, vaksinasjonsbevis, kredittkort, penger, forsikringsdokumenter, reisedokumenter, PC, mobiltelefon samt evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Vi anbefaler at du tar med deg lette og lyse klær til safariturene og unngår klær med sterke farger. Ta med lange bukser og langermede skjorter som beskytter mot mygg etter solnedgang og, om nødvendig, mot sol på dagtid. Unngå også helst bare føtter om kvelden pga. mygg.

Husk en liten lommelykt og ekstra batterier i tilfelle strømmen periodevis forsvinner.

Innføring av planteprodukter til EU

Det er ikke tillatt for reisende å innføre planter, frø, frukt og andre planteprodukter fra reiser i land utenfor EU, med mindre de har et medfølgende plantehelsesertifikat. Reglene gjelder også for mindre mengder planter og planteprodukter.

Du kan lese mer om reglene her.

Reisende med redusert bevegelighet

Vi glør oppmerksom på at våre reiser generelt ikke er egnet for bevegelseshemmede personer. Kontakt oss gjerne for å få informasjon om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

FLYREISEN

Flybilletter

Hos de fleste flyselskaper er flybilletter elektroniske (e-billetter).

Det er viktig at du kontrollerer om navnet ditt er riktig stavet, for navnet på reservasjonen må være nøyaktig som i passet ditt. Hvis du har rettelser til navnet ditt, må du kontakte oss så raskt om mulig. Vær oppmerksom på at dette kan medføre et gebyr fra flyselskapet.

Setereservasjon

Flyselskapet vil tildele deg en plass ombord på flyet ved innsjekking. Hvis du har spesifikke ønsker angående hvor på flyet du vil sitte, kan du selv reservere et sete på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres. Vær oppmerksom på at de fleste flyselskaper krever betaling for en setereservasjon.

Det varierer når flyselskapene åpner for setereservasjon, men som en hovedregel kan du bestille seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full rådighet over alle seter på flyet og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon.
Hvis du ikke reserverer et sete før avreise, vil flyselskapet tildele deg en plass ved innsjekking.

Innsjekking

Ved innsjekking bruker du passet ditt og bestillingsreferansen som fremgår av reiseplanen din.

Vi anbefaler at du laster ned flyselskapets app på telefonen din. I appen er det mulig å sjekke inn på nett, vanligvis fra 24 til 48 timer før avreise. I appen kan du også holde deg oppdatert om evt. flyendringer og annen viktig informasjon om flyreisen din.

Vær oppmerksom på at flytidene kan ha endret seg i forhold til tidene som er angitt i den reiseplanen du fikk ved bestilling av reisen. Det er alltid flytidene i flyselskapets app eller på flyselskapets hjemmeside som gjelder.

På flyplassen

Vi anbefaler at du møter opp på flyplassen senest 2 timer før avreise. Det er lurt å sjekke ut flyplassens hjemmeside for å se de siste oppdateringene.

Bagasje

Vi bruker mange ulike flyselskaper til reisemålene våre. De nøyaktige reglene om håndbagasje og innsjekket bagasje finner du på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres.

Hvis innenlandsflyvninger brukes i programmet ditt, må du være oppmerksom på at tillatt bagasje kan være forskjellig fra den internasjonale flyvningen din. Det er alltid mulig å kjøpe ekstra bagasje lokalt.

Det er ikke tillatt å ta med kofferter for innsjekking på innenlandsflyvninger. Vesken skal være laget av et mykt materiale som er lettere å pakke. Du har heller ikke lov til å ta med traller som håndbagasje på lokale innenlandsflyvninger.

Hvis du flyr via O.R. Tambo lufthavn i Johannesburg, må du være oppmerksom på at innsjekket bagasje må ha minst én flat side og ikke må ha lange løse stropper (som f.eks. en ryggsekk). Hvis man reiser med f.eks. en rund sportsbag eller ryggsekk med lange stropper, må man benytte seg av «baggage wrapping service» på flyplassen før man får lov til å sjekke inn bagasjen.

Dersom du flyr via Johannesburg og videre innenriks i Sør-Afrika, skal du være oppmerksom på at du i Johannesburg skal hente bagasjen din på bagasjebåndet, ta den med deg gjennom tollen og avlevere den igjen ved innsjekkingsskranken i innenlandsterminalen.

Forsinket bagasje

Hvis bagasjen din skulle være forsinket, skal du ved ankomst henvende deg til personalet i bagasjeområdet på flyplassen og melde bagasjen din som forsinket.

Det er viktig at du har bagasjekvitteringen når du skal fylle ut PIR-rapporten. (Property Irregularity Rapport).

Vær oppmerksom på at du ikke må forlate bagasjeområdet på flyplassen før du har fylt ut rapporten.

I tilfelle forsinket bagasje ber vi deg om å kontakte samarbeidspartneren vår, som vil sørge for at guiden/sjåføren venter på deg.

Flyforsinkelser eller kanselleringer

Dersom det skulle skje endringer i forbindelse med flyreservasjonen din før avreise, vil vi naturligvis kontakte deg med informasjon om dette.

Hvis det skulle oppstå flyforsinkelse etter innsjekking, er det flyselskapet som har ansvaret for å ombooke reisen din. De vil normalt booke neste mulige avgang og sørge for eventuell forpleining og overnattning hvis dette skulle være nødvendig.

Samarbeidspartneren vår sjekker selv eventuelle endringer av ankomsttider, og vil naturligvis vente på deg selv om flyet ditt skulle være forsinket.

Hvis en forsinkelse eller kansellering betyr at flyselskapet ombooker deg til et annet flynummer etter at du er kommet til flyplassen, ber vi deg kontakte oss på TourCompass’ nødnummer.

 

PÅ REISEMÅLET

Passkontroll og toll

Passkontroll:

Når du ankommer ditt endelige reisemål, går du gjennom passkontrollen. Her sjekkes passet ditt og eventuelle innreisepapirer og visum. Mange steder må du avgi fingeravtrykk, og det tas også et bilde av ansiktet ditt for biometrisk gjenkjenning. Du kan også få spørsmål om dine reiseplaner i landet og evt. adressen til overnattingsstedet ditt.

Dersom du flyr videre fra Johannesburg til en annen destinasjon i Sør-Afrika eller til et annet sted i den sørlige delen av Afrika, skal du være oppmerksom på at du i Johannesburg skal hente bagasjen din på bagasjebåndet, ta den med deg gjennom tollen og avlevere den igjen ved innsjekkingsskranken i enten innenlands- eller utenlandsterminalen, avhengig av sluttdestinasjonen din.

 

Toll:
Når du er kommet gjennom passkontrollen og har hentet bagasjen din, skal du gjennom tollen. Hvis du ikke har noe å fortolle, kan du gå gjennom “nothing to declare”. Hvis du derimot har noe å fortolle, er det viktig at du går gjennom “declare”. Det er ditt eget ansvar å sjekke hvilke tollregler som gjelder i det landet du reiser til.

Ankomst

Når du kommer ut i ankomsthallen på flyplassen, blir du mottatt av en guide/sjåfør med et TourCompass-skilt og navnet ditt på. Guiden/sjåføren sørger for at du kommer trygt frem til hotellet ditt.

Det kan av og til være litt ventetid før alle gjester er ankommet. Hvis det skulle være ventetid, blir dere ført til kafeen på flyplassen, og der kan dere drikke en kopp kaffe eller noe kaldt mens dere venter.

Hvis du mot formodning ikke finner guiden/sjåføren din, ber vi deg kontakte samarbeidspartneren vår på deres nødnummer. Det står i reisedokumentene dine.

Hvis du reiser med dagfly til Johannesburg og ankommer om kvelden, skal du overnatte på City Lodge Hotel at OR Tambo International Airport den første natten. Hotellet ligger bare 5 minutters gange fra flyplassen, og du følger bare skiltene for å komme hit.

Når du har hentet bagasjen din og går ut av ankomsthallen, går du rundt ankomstområdet (der folk tar imot reisende som ankommer) og fortsetter rett frem – ut av ankomsthallen og mot parkeringen.

Du skal ikke helt ut av ankomsthallen – du skal én etasje opp og over en gangbro over parkeringsplassene.

Følg de tydelige skiltene som viser vei til City Lodge/Intercontinental Hotel.

Innsjekking og utsjekking på hoteller

Innsjekking er vanligvis kl. 14.00, og du kan derfor ikke regne med å få rommet ditt før dette tidspunktet. Hvis du i ønsker tidlig innsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Ved innsjekking vil resepsjonsmedarbeideren vanligvis registrere kredittkortet ditt og muligens reservere et beløp. Dette er ikke en ekstra utgift, men en vanlig ordning på hoteller for å sikre betaling ved evt. bruk av minibar eller lignende. Ved utsjekking blir beløpet automatisk bli frigitt hvis du ikke har gjort bruk av dette.

Det er meget vanlig at hotellene tar en kopi av passet ditt. Noen steder er dette et krav fra lokale myndigheter.

Ved avreise er det normalt utsjekking rundt kl. 10.00. Skal du først reise videre om ettermiddagen eller kvelden, kan du få oppbevart bagasjen din til avreise. Hvis du i stedet ønsker sen utsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

I Sør-Afrika skal det betales turistskatt. Dette er ikke inkludert i pakkeprisene våre og betales som et tillegg til romregningen ved utsjekking fra hotellet. Vi tar forbehold om eventuelle endringer av denne skatten

Reiseform og transport

I tilfelle utforutsette forhold som f.eks. dårlig vær, sperrede veier eller andre ting, kan det bli nødvendig å endre rekkefølgen på sightseeingturer og severdigheter i dagsprogrammene.

Safariturene foregår i åpne kjøretøyer.

All annen kjøring foregår i minibuss med aircondition.

Barn på safari i Sør-Afrika

Safariturene våre er meget barnevennlige. Dyrelivet på den afrikanske savannen er fascinerende, også for barn, og barn i alle aldere er velkomne på safariene våre.

Likevel må man av sikkerhetsgrunner være over 12 år for å delta på safari til fots (bush walk) med rangere og over 6 år for å bli med på kveldssafari i åpent kjøretøy.

Kjøreavstander i Sør-Afrika (avhengig av trafikk og andre lokale forhold)

  • Johannesburg International Airport – Kruger Gate: ca. 5,5 timer
  • Johannesburg International Airport – Nkambeni: ca. 4,5 timer
  • Kruger Gate – Kruger Mpumalanga International Airport: ca 1 time
  • Nkambeni – Kruger Mpumalanga International Airport: ca. 1,5 timer

 

Trenger du hjelp underveis?

Vi har et 24-timers nødnummer du alltid kan bruke til å komme i kontakt med oss hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser på reisen din. I tillegg får du også tilsendt telefonnummer og nødtelefonnummer til vår samarbeidspartner på reisemålet. I noen tilfeller kan det være enklest og raskest å kontakte samarbeidspartnerne våre på grunn av tidsforskjellen, hvis du f.eks. skulle havne i en situasjon der henting til en utflukt eller en transfer er mer enn 15 min. forsinket.

ETTER REISEN

Ris og ros/kontakt

Vi lever av glade gjester, så vi vil veldig gjerne høre fra deg når du er kommet hjem igjen. Send en e-post til info@tourcompass.no eller ring til oss på tlf.: 85 29 54 24.

Afrika
Pernille Grøngaard Brammer

Pernille er vår Afrika-spesialist og har over 10 års erfaring med reiser i Afrika.

Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16
Fredag fra 10-14