TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Praktisk informasjon om Uganda

Denne siden gir deg svar på alle praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på vår Uganda-reise, f.eks. om vær, vaksiner, visum og valuta.

Praktisk informasjon om Uganda
Praktisk informasjon om Uganda

Praktisk informasjon om Uganda

Denne siden gir deg svar på alle praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på vår Uganda-reise, f.eks. om vær, vaksiner, visum og valuta.

KLIMA

Beste reisetid

Man kan reise til Uganda året rundt. Landet ligger nær ekvator og høyt over havoverflaten, så temperaturen er rimelig stabil året rundt.

Fjellvandringer og gorilla-tracking er mulig året rundt, men likevel mer utfordrende i de regnfulle periodene (fra september til november og mars til mai). Men det er ingen grunn til å frykte de regnfulle periodene, for solen skinner ofte og regnet kommer som regel om natten og i de tidligere morgentimene.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dagstemp.
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Nattemp.
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Nedbør mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
VIKTIG INFORMASJON OM REISEN DIN

Pass og visum

Du må selvfølgelig ha med deg pass på reisen.

Norske statsborgere må ha gyldig visum for å reise til Uganda.

Du må søke om forhåndsgodkjenning for visum på forhånd, og det gjør du på nett her. Skriv ut godkjenningen og ta den med til Uganda. Vær oppmerksom på du først får selve visumet ved ankomst i Uganda. Visum koster 50 USD pr. person

Det kan gå opptil 7 dager før man får forhåndsgodkjenning, så vi anbefaler at du søker i meget god tid. Hvis du ikke har hørt noe innen 7 dager, anbefaler vi at du kontakter Ugandas ambassade, som også kan utstede visum.

  • Passet ditt må være gyldig i 6 måneder etter utreise fra Uganda
  • Det må være plass til innreise-/utreisestempler i passet
  • Det må utfylles innreise og utreisekort

Reglene for visum og pass kan bli endret på kort varsel. Derfor anbefaler vi at du også sjekker reglene på Utenriksdepartementets hjemmeside og embassyoslo.com/ugandan/.

Reisedokumenter

Før avreise kan du laste ned appen vår her for å finne reisedokumentene dine og kontaktinformasjonen til TourCompass og våre lokale partnere.

Vi anbefaler at du laster ned appen WhatsApp på smarttelefonen din og legger til telefonnumrene til samarbeidspartnerne våre. Da kan du sende beskjeder og ringe dem gratis når du har Wi-Fi-forbindelse.

Vaksiner

Vi anbefaler at du kontakter en spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk for informasjon om vaksiner. Du kan også lese mer om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på at det er krav om bevis på vaksine for gul feber innreise i Uganda. Ha derfor alltid en utskrift av vaksinasjonsbeviset med deg i håndbagasjen når du reiser.

Få 20 % rabatt på vaksinasjon

Når du bestiller en reise hos TourCompass, kan du få 20 % rabatt hos Sentrum Reisemedisin som har klinikker i Oslo og Bergen.

På deres hjemmeside; www.reisemedisin.no kan du bestille tid og få ytterligere veiledning om vaksiner gjeldende din reise.

Ved bestilling ber vi deg henvise til oss og ved konsultasjon er det fint om du viser ordrebekreftelsen for å få rabatt.

Reisevilkår

Vennligst les reisevilkårene våre nøye, for de er en del av de avtalevilkårene som gjelder for reiser som kjøpes hos TourCompass. Reiser som kjøpes hos oss omfattes av “Loven om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisevilkårene våre.

Reiseforsikringer

Vi anbefaler alltid at du har en god reiseforsikring med i bagasjen når du skal dra ut på drømmereisen. I tillegg er det veldig lurt å tegne en avbestillingsforsikring.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring, der du kan lese mer om anbefalingene våre.

FØR REISEN

Valuta, prisnivå og tips

Uganda bruker USD som lokal valuta, men det er også mulig å bruke både euro og britiske pund. Vi anbefaler at du har med deg mindre beløp av USD (1–5-dollarsedler), da dette er mest gangbart på markeder, til betaling av tips og lignende.

 

Tips:

I Uganda er det vanlig å gi tips til guider, sjåfører og bærere tips. Tips forventes, men det er selvfølgelig opp til deg hvor mye du vil gi.

Som en tommelfingerregel foreslås følgende:

  • 15 USD pr. person til bærere på sjimpanse- og gorillaturene
  • 20 USD pr. person til den ledende guiden på sjimpanse- og gorillaturene
  • 5 USD pr. person til guiden på andre aktiviteter
  • 10 USD pr. person om dagen til sjåføren din
  • 1-2 USD for hvert stk. bagasje som portøren på hotellet bærer opp for deg
  • 10 % på barer og restauranter (men ikke på hoteller der måltidene er inkludert
  • 2 USD om dagen til stuepiken

Vi anbefaler at du gir tips til guiden/sjåføren på slutten av reisen – og helst i en lukket konvolutt.

Mat og allergier

På de aller fleste reisemålene våre kan vi ta hensyn til allergier, samt allergener eller matpreferanser, men det er viktig at du opplyser om dette når du bestiller reisen.

Telefon, Wi-Fi og elektrisitet

De fleste hoteller og lodger får elektrisitet fra egne generatorer, som vanligvis slås av etter midnatt. Det brukes 240 volt, og støpslene har 3 pinner og en annen form enn våre – husk derfor å ta med en adapter. Vær oppmerksom på at det ikke alltid er tilstrekkelig strøm til f.eks. å bruke en hårtørker.

I hotellbeskrivelsene på hjemmesiden vår kan du se om det er Wi-Fi på hotellene. Vær oppmerksom på at forbindelsen kan være usikker.

Pakkeliste

Sørg alltid for å ha alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det gjelder f.eks. pass, visum, vaksinasjonsbevis, kredittkort, penger, forsikringsdokumenter, reisedokumenter, PC, mobiltelefon samt evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Vi anbefaler at du pakker tingene dine i myke reisevesker når du skal på safarireise. Det er nemlig lettere å pakke safaribilene med myke reisevesker enn kofferter. Det er spesielt vanskelig å få plass til kofferter med hardt skall i safaribilen. Unngå derfor, hvis det er mulig, å bruke kofferter med harde kanter.

Vi anbefaler også at du tar med deg lette og lyse klær til safariturene, og at du unngår klær med sterke farger. Ta med lange bukser og langermede skjorter som beskytter mot mygg etter solnedgang og, om nødvendig, mot sol på dagtid. Unngå også helst bare føtter om kvelden pga. mygg.

Husk en liten lommelykt og ekstra batterier i tilfelle strømmen periodevis forsvinner.

Når du skal på gorillasporing i Uganda, anbefaler vi at påkledningen din består av flere lag, da temperaturen endrer seg i løpet av dagen. Dessuten er det en fordel med vanntette tursko/støvler du kan ha på deg i mange timer, og som er egnet for klatring i bratte skråninger. Det er også lurt å ta med seg et par vanntette hansker og en lett regnjakke som kan beskytte hendene og armene dine mot skarpe grener.

Vær oppmerksom på at all bruk, import og produksjon av plastposer og bæreposer, slik man får i butikkene hos oss, er forbudt i Uganda. Derfor anbefaler vi at man ikke bruker plastposer når man pakker bagasjen. Bruk i stedet stoffposer eller poser av et annet vanntett materiale enn plast.

Innføring av planteprodukter til EU

Det er ikke tillatt for reisende å innføre planter, frø, frukt og andre planteprodukter fra reiser i land utenfor EU, med mindre de har et medfølgende plantehelsesertifikat. Reglene gjelder også for mindre mengder planter og planteprodukter.

Du kan lese mer om reglene her.

Reisende med redusert bevegelighet

Vi glør oppmerksom på at våre reiser generelt ikke er egnet for bevegelseshemmede personer. Kontakt oss gjerne for å få informasjon om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

 

FLYREISEN

Flybilletter

Hos de fleste flyselskaper er flybilletter elektroniske (e-billetter).

Det er viktig at du kontrollerer om navnet ditt er riktig stavet, for navnet på reservasjonen må være nøyaktig som i passet ditt.. Hvis du har rettelser til navnet ditt, må du kontakte oss så raskt om mulig. Vær oppmerksom på at dette kan medføre et gebyr fra flyselskapet.

Setereservasjon

Flyselskapet vil tildele deg en plass ombord på flyet ved innsjekking. Hvis du har spesifikke ønsker angående hvor på flyet du vil sitte, kan du selv reservere et sete på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres. Vær oppmerksom på at de fleste flyselskaper krever betaling for en setereservasjon.

Det varierer når flyselskapene åpner for setereservasjon, men som en hovedregel kan du bestille seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full rådighet over alle seter på flyet og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon.
Hvis du ikke reserverer et sete før avreise, vil flyselskapet tildele deg en plass ved innsjekking.

Innsjekking

Ved innsjekking bruker du passet ditt og bestillingsreferansen som fremgår av reiseplanen din.

Vi anbefaler at du laster ned flyselskapets app på telefonen din. I appen er det mulig å sjekke inn på nett, vanligvis fra 24 til 48 timer før avreise. I appen kan du også holde deg oppdatert om evt. flyendringer og annen viktig informasjon om flyreisen din.

Vær oppmerksom på at flytidene kan ha endret seg i forhold til tidene som er angitt i den reiseplanen du fikk ved bestilling av reisen. Det er alltid flytidene i flyselskapets app eller på flyselskapets hjemmeside som gjelder.

På flyplassen

Vi anbefaler at du møter opp på flyplassen senest 2 timer før avreise. Det er lurt å sjekke ut flyplassens hjemmeside for å se de siste oppdateringene.

Bagasje

Vi bruker mange ulike flyselskaper til reisemålene våre. De nøyaktige reglene om håndbagasje og innsjekket bagasje finner du på flyselskapets hjemmeside eller i appen deres.

Hvis innenlandsflyvninger brukes i programmet ditt, må du være oppmerksom på at tillatt bagasje kan være forskjellig fra den internasjonale flyvningen din. Det er alltid mulig å kjøpe ekstra bagasje lokalt.

Det er ikke tillatt å ta med kofferter for innsjekking på innenlandsflyvninger. Vesken skal være laget av et mykt materiale som er lettere å pakke. Du har heller ikke lov til å ta med traller som håndbagasje på lokale innenlandsflyvninger.

Hvis man bærer f.eks. håndbagasje synlig i plastposer ved ankomst til Uganda, vil man bli bedt om å gi fra seg posene. Dette inkluderer også plastposer fra f.eks. ”Duty Free”.

Forsinket bagasje

Hvis bagasjen din skulle være forsinket, skal du ved ankomst henvende deg til personalet i bagasjeområdet på flyplassen og melde bagasjen din som forsinket.

Det er viktig at du har bagasjekvitteringen når du skal fylle ut PIR-rapporten. (Property Irregularity Rapport).

Vær oppmerksom på at du ikke må forlate bagasjeområdet på flyplassen før du har fylt ut rapporten.

I tilfelle forsinket bagasje ber vi deg om å kontakte samarbeidspartneren vår, som vil sørge for at guiden/sjåføren venter på deg.

Flyforsinkelser eller kanselleringer

Dersom det skulle skje endringer i forbindelse med flyreservasjonen din før avreise, vil vi naturligvis kontakte deg med informasjon om dette.

Hvis det skulle oppstå flyforsinkelse etter innsjekking, er det flyselskapet som har ansvaret for å ombooke reisen din. De vil normalt booke neste mulige avgang og sørge for eventuell forpleining og overnattning hvis dette skulle være nødvendig.

Samarbeidspartneren vår sjekker selv eventuelle endringer av ankomsttider, og vil naturligvis vente på deg selv om flyet ditt skulle være forsinket.

Hvis en forsinkelse eller kansellering betyr at flyselskapet ombooker deg til et annet flynummer etter at du er kommet til flyplassen, ber vi deg kontakte oss på TourCompass’ nødnummer.

 

PÅ REISEMÅLET

Passkontroll og toll

Passkontroll:

Når du ankommer ditt endelige reisemål, går du gjennom passkontrollen. Her sjekkes passet ditt og eventuelle innreisepapirer og visum. Mange steder må du avgi fingeravtrykk, og det tas også et bilde av ansiktet ditt for biometrisk gjenkjenning. Du kan også få spørsmål om dine reiseplaner i landet og evt. adressen til overnattingsstedet ditt.

Du må fylle ut ankomst- og utreiseskjema, husk kulepenn. Under punktet der du skal fylle ut adressen din i Uganda skriver du navnet på det første hotellet/lodgen du skal overnatte på.

 

Toll:
Etter at du har hentet bagasjen din på bagasjebåndet skal du gjennom tollen. Hvis du ikke har noe å fortolle, kan du gå gjennom “nothing to declare”, men har du noe som må fortolles, er det viktig at du går gjennom “declare”.

Husk at det er ditt ansvar å sjekke de gjeldende tollreglene i landet.

Ankomst

Når du kommer ut i ankomsthallen på flyplassen, blir du mottatt av en guide/sjåfør med et TourCompass-skilt og navnet ditt på. Guiden/sjåføren sørger for at du kommer vel frem til hotellet ditt.

Hvis du mot formodning ikke finner guiden/sjåføren din, ber vi deg kontakte samarbeidspartneren vår på deres nødnummer. Det står i reisedokumentene dine.

Innsjekking og utsjekking på hoteller

Innsjekking er vanligvis kl. 14.00, og du kan derfor ikke regne med å få rommet ditt før dette tidspunktet. Hvis du i ønsker tidlig innsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

Ved innsjekking vil resepsjonsmedarbeideren vanligvis registrere kredittkortet ditt og muligens reservere et beløp. Dette er ikke en ekstra utgift, men en vanlig ordning på hoteller for å sikre betaling ved evt. bruk av minibar eller lignende. Ved utsjekking blir beløpet automatisk bli frigitt hvis du ikke har gjort bruk av dette.

Det er meget vanlig at hotellene tar en kopi av passet ditt. Noen steder er dette et krav fra lokale myndigheter.

Ved avreise er det normalt utsjekking rundt kl. 10.00. Skal du først reise videre om ettermiddagen eller kvelden, kan du få oppbevart bagasjen din til avreise. Hvis du i stedet ønsker sen utsjekking, kan du mot betaling bestille dette når du bestiller reisen.

 

Reiseform og transport

På safarien kjører du med 4-hjulstrekker. Det er mulig å åpne taket på alle bilene under safarien. Det kan være opptil 7 personer i én bil.

 

Gorillasporing

Fjellgorillaene er ville dyr som beveger seg fritt og uavhengig rundt, så derfor er det ingen garanti for at man ser dyrene den dagen man er ute. Sannsynligheden for å se gorillaene er imidlertid meget stor.

Vær oppmerksom på at Gorilla Permits (Gorillatillatelser) ikke kan endres til andre datoer enn de opprinnelig utstedet. De refunderes heller ikke hvis man er så uheldig å ikke se gorillaer.

Syke personer har ikke lov til å dra ut for å se etter gorillaene. Derfor er det guidene som avgjører om en gjest er frisk nok til å bli med på turen. Utgifter til gorilla permits, kost og losji refunderes ikke ved sykdom.

Vi anbefaler at du bestiller i god tid før avreise for å ha størst sannsynlighet for å få gorillalisensen som trengs for gorillasporingen.

Lisensen din er inkludert i prisen og er kun gyldig på den dagen du skal på gorillasporing.

Minimumsalderen for å delta på gorillasporing er 15 år.

Vær innstilt på at turen kan være fysisk krevende. Gorillasporing tar mellom en og ni timer. Vi beregner at du har cirka en time sammen med gorillaene.

Du bør ta med deg en liten dagstursekk med vann, snacks, ekstra klær, passet ditt samt en lommelykt. Det er mulig å leie bærer når turen starter til å bære ryggsekken din for deg og hjelpe deg på de mest krevende strekningene av sporingen.

I tilfelle utforutsette forhold som f.eks. dårlig vær, sperrede veier eller andre ting, kan det bli nødvendig å endre rekkefølgen på sightseeingturer og severdigheter i dagsprogrammene.

Trenger du hjelp underveis?

Vi har et 24-timers nødnummer du alltid kan bruke til å komme i kontakt med oss hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser på reisen din. I tillegg får du også tilsendt telefonnummer og nødtelefonnummer til vår samarbeidspartner på reisemålet. I noen tilfeller kan det være enklest og raskest å kontakte samarbeidspartnerne våre på grunn av tidsforskjellen, hvis du f.eks. skulle havne i en situasjon der henting til en utflukt eller en transfer er mer enn 15 min. forsinket.

ETTER REISEN

Ris og ros/kontakt

Vi lever av glade gjester, så vi vil veldig gjerne høre fra deg når du er kommet hjem igjen. Send en e-post til info@tourcompass.no eller ring til oss på tlf.: 85 29 54 24.

Afrika
Pernille Grøngaard Brammer

Pernille er vår Afrika-spesialist og har over 10 års erfaring med reiser i Afrika.

Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16
Fredag fra 10-14