TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å bestige Kilimanjaro?

Når er det best å bestige Kilimanjaro?

01.01.2019  |  oppdatert: 26.05.2023
Vis alle innlegg

Det er verdt alle prøvelsene og anstrengelsene når du står på toppen av Kilimanjaro – Uhuru Peak.

Den utsikten som møter deg på toppen blir garantert et minne for livet.

Men når er det best å bestige Kilimanjaro?

Les mer nedenfor.

NB: Guiden nedenfor er veiledende.

Kilimanjaros klima

Kilimanjaros beliggenhet rett ved ekvator betyr at det ikke er fire adskilte årstider her, slik vi er vant til fra Norge.

Faktisk er det ikke så store temperaturvariasjoner i løpet av året, men været avhenger i stor grad av tid på året og av de vegetasjonssonene du beveger deg gjennom på veien opp.

Kilimanjaros værperioder

På Kilimanjaro er det to værperioder: en tørr periode og en regnfull periode, og begge kommer to ganget i året.

De tørre periodene er fra:

 • begynnelsen av desember til begynnelsen av mars
 • slutten på juni til slutten på oktober

De tørre periodene kjennetegnes generelt av milde temperaturer, bortsett fra juni til august, for da kan det være kaldt. I tillegg er været klarere og det er mindre nedbør enn i de regnfulle periodene.

Pga. den mindre nedbørsmengden er disse månedene også høysesong, så det er mange flere som drar til Kilimanjaro i disse periodene.

De regnfulle periodene er fra:

 • slutten av mars til begynnelsen av juni (den lengste regnperioden)
 • begynnelsen av november til begynnelsen av desember

De regnfulle periodene kjennetegnes av større mengder regn – spesielt i månedene april og mai regner det mye. Det faller mest regn på sør- og østsiden av Kilimanjaro. Regnet betyr dårligere sikt, men i den korte regnperioden er det bedre sikt i morgentimene.

Pga. den større nedbørsmengden er de regnfulle periodene mindre populære enn de tørrere. Derfor kan du forvente mindre trafikk på turen oppover fjellet i disse periodene.

Nedenfor får du et overblikk over været året rundt.

Januar til mars (tørr periode)

Mellom januar og mars har du milde temperaturer og klart vær morgen og ettermiddag.

Selv om dagene stort sett er skyfrie, kan det ofte forekomme litt regn eller snø på toppen av Kilimanjaro.

Slutten av mars til midten av mai (den lange regnfulle perioden)

Mellom mars og mai er det relativt mye nedbør. Det betyr ofte dårligere sikt. Skyene kan være tunge og gi kraftige regnskyll og snø på toppen.

I denne regnfulle perioden kan det være en større utfordring å gå, så hvis du er nybegynner, er det en god ide å velge andre tider av året. Til gjengjeld er det færre andre som vandrer på rutene mot toppen når du bestiger Kilimanjaro i denne perioden.

Juni til august (tørr periode)

De norske sommermånedene kan være kalde i Tanzania.

Dagtemperaturene er behagelige, men forvent kalde netter. Sikten er normalt meget god. I tillegg er disse månedene, i liket med september og oktober, tørrere enn årets øvrige måneder.

September og oktober (tørr periode)

Etter noen kalde måneder begynner temperaturen langsomt å stige igjen.

Det varmere været fører likevel med seg tåke på de lavere delene av oppstigningen, men når du kommer høyere opp på fjellet, forsvinner tåken og været blir klarere.

November og desember (regnfull periode)

I årets siste måneder kan du forvente ettermiddagsbyger, av og til med torden. Men bortsett fra dette er sikten i de to månedene god i morgentimene og om natten.

Kilimanjaros vegetasjonssoner

I tillegg til de fire klimaperiodene påvirker også høyden det været du kan forvente på Kilimanjaro.

På veien mot toppen kommer du nemlig gjennom 5 forskjellige vegetasjonssoner, og hver enkelt av dem har spesielle værforhold.

Ved foten av fjellet ligger temperaturen rundt 21 til 27 grader året rundt, og jo høyere oppover fjellet du kommer, jo kaldere blir det. På toppen, ved Uhuru Peak, kan temperaturene om natten komme helt ned i -7 til -29 grader.

 • Sone 1: Buskland eller dyrket mark (800-1.800 moh.) kjennetegnes av gressmarker, sletter, åkre og boligområder. Det er en av de sonene på fjellet som får mest nedbør i løpet av året.
 • Sone 2: Regnskog (1.800-2.800 moh.) er habitat for en unik afrikansk flora og fauna. Dagtemperaturen og luftfuktigheten er høy, og det er regn om kvelden som kan gi kalde netter. Det regner mest i lavere høyder.
 • Sone 3: Hei (2.800-4.000 moh.) er et barere område, der det f.eks. vokser ville blomster, lyng og gress. Luftfuktigheten stiger, luften blir tynnere og temperaturen faller. Det er i denne sonen man først kan merke høydesyke. Jo høyere opp du kommer, jo mindre nedbør er det.
 • Sone 4: Høylandsørken (4.000-5.000 moh.) er kjennetegnet ved sterk sol, tynn luft og høye temperaturer på opptil 40 grader i dagtimene og minusgrader i nattetimene. Det er meget lite nedbør i denne høyden.
 • Sone 5: Arktisk (>5.000 moh.) er fjellets topp. Her er det snø, kulde, klipper og breer. Det lever ingen dyr eller planter i denne øverste delen av Kilimanjaro. Om dagen er solen meget sterk, og om natten er kulden og vinden intens.

Hvilken rute skal jeg velge når?

I utgangspunktet kan alle ruter på Kilimanjaro bestiges året rundt.

De forskjellige rutene har oppstigning fra forskjellige sider av fjellet, og det betyr at noen ruter er bedre enn andre på forskjellige tider av året.

 • Lemosho-ruten starter i vest og er best å følge i de tørre periodene, da du generelt kan regne med bedre vær.
 • Machame-ruten, som starter i sørøst, er best å følge i de tørre periodene. I de regnfulle periodene faller regnet nemlig normalt på den sørlige delen av fjellet – der Machame-ruten ligger.
 • Marangu-ruten, som starter i sørøst, egner seg året rundt til tross for beliggenheten mot sør. Selv om regnet normalt faller på den sørlige delen av fjellet, er fordelen ved Maragnu nemlig at du sover i hytter om natten.
 • Shira-ruten, som også starter i vest, er også best i de tørre periodene.
 • Rongai-ruten, som starter i nord, er den beste ruten i de regnfulle periodene. Regnet faller nemlig normalt fra sør, og Rongai-ruten ligger derfor i ly for regnet. Rongai-ruten kan derfor vandres året rundt.

Hvis du ønsker å få en mer detaljert oversikt over forskjellene på de enkelte rutene, skal du sjekke ut vår sammenligning av rutene.

Fullmåne

Størstedelen av bestigningen foregår i dagtimene, men det siste stykket til fjelltoppen foregår midt om natten – i mørke – så du når toppen ved soloppgang.

Det er en helt spesiell (og populær) opplevelse å gå det siste stykket enten i fullmånens skjær – uten bruk av hodelykt – eller ved nymåne, da stjernene er ekstra tydelige på himmelen.

Derfor kan du ta nymåne- og fullmånedatoene med i planleggingen. Vær oppmerksom på at disse tidene er meget populære og at det er mange vandrere underveis på de ulike rutene.

 • Hvis du er på en 6 dagers vandring, når du toppen på dag 5 av selve vandringen
 • Hvis du er på en 7 dagers vandring, når du toppen på dag 6 av selve vandringen
 • Hvis du er på en 8 dagers vandring, når du toppen på dag 7 av selve vandringen

I tabellen nedenfor ser du en oversikt:

Fullmåne datoer JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
2023 6 5 7 5 5 3 3 1,30 29 28 27 26
2024 25 24 25 23 23 21 21 19 17 17 15 15

*Vennligst merk at datoene er estimater. Det er derfor viktig at du dobbeltsjekker både dato og tidspunkt for fullmåne før du bestiller.

Har du lyst til å bestige Kilimanjaro?

Det er en helt fantastisk opplevelse å bli med på en vandring til toppen av verdens høyeste frittstående fjell.

Er du klar til å nå toppen? Da kan du gjerne fortsette planleggingen med vår ultimative guide til Kilimanjaro og se programmene for de enkelte rutene for å få en detaljert beskrivelse.

Se våre ruter til Kilimanjaro nedenfor

Hvis du vil ha gode råd og tips til hvilken rute, årstid eller kombinasjon du skal velge, skal du ikke nøle med å kontakte reisekonsulentene våre. De sitter klare til å hjelpe deg med å finne den turen som passer perfekt til deg.

Vær oppmerksom på at den ovenstående guiden kun er veiledende, og at anbefalinger løpende kan endre seg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende