TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSammenligning av ruter på Kilimanjaro

Sammenligning av ruter på Kilimanjaro

19.03.2018  |  oppdatert: 01.02.2024
Vis alle innlegg

camp på Kilimanjaro
Mange drømmer om å bestige Kilimanjaro.

Det finnes flere ruter du kan ta for å komme til toppen av Kilimanjaro, Uhuru Peak.

Men hvilken rute er den riktige for deg?

Hvilken Kilimanjaro-rute skal jeg velge?

kilimanjaro ruter

Der finnes 7 forskjellige ruter på Kilimanjaro.

Aktuelt kan du velge mellom 5 av rutene hos TourCompass: Machame-, Marangu-, Rongai-, Shira- og Lemosho-ruten. I tillegg kan man følge rutene Northern Circuit og Umbwe.

Hver rute har sine fordeler og ulemper. Det er derfor viktig at du velger den ruten som passer best for deg.

De forskjellige rutene varierer bl.a. når det gjelder:

 • Opp- og nedstigningsruter
 • Trafikk/popularitet
 • Vanskelighetsgrad
 • Akklimatiseringsmuligheter og suksessrate
 • Overnattingsmuligheter

I tillegg møtes flere av rutene på den siste delen av oppstigningen, og vegetasjonen du ser underveis varierer:

 • Flere av rutene møtes på den siste delen av vandringen til Uhuru Peak, Kilimanjaros høyeste punkt. De to rutene vi bruker går via Barafu Camp og Stella Point (Machame, Lemosho og Shira) eller via Kibo Huts og Gilman’s Point (Marangu og Rongai).
 • Alt etter hvilken rute du velger kommer du gjennom naturlandskaper med landbruk, skog, regnskog, heier, alpin ørken og selvfølgelig islandskapet på toppen av fjellet.

Nedenfor kan du lese mer om de 5 rutene vi tilbyr.

Vær oppmerksom på: leirene og de nøyaktige rutene kan variere litt, alt etter hvem som arrangerer turene lokalt.

Machame-ruten

Machame-ruten

Machame-ruten er en rute med meget flott natur og et populært valg blant mange tindebestigere.

Ruten starter fra den sørvestlige siden av Kilimanjaro ved Machame Gate og har nedstigning via Mweka-ruten.

Noen mener at Machame-ruten er den ruten som har aller vakrest natur, og dette har også gjort den populær. Machame er ikke så teknisk vanskelig, men den er krevende. Ruten er til tider ganske bratt, og du vandrer opp og ned, noe som krever stor utholdenhet. Machame-ruten er derfor spesielt for deg som er i god form og klar til en mer utfordrende vandring. Rutens hardhet har også gitt den tilnavnet Whisky-ruten.

Machames popularitet gjør den til en travel rute sammenlignet med Rongai, Lemosho og Shira. Så hvis du gjerne vil ha en mindre beferdet rute, skal du velge en av dem.

Machame har forholdsvis høy suksessrate fordi det er gode akklimatiseringsmuligheter underveis, for her kan du ”vandre høyt og sove lavt”. Machame-ruten tar 6 dager.

Hvorfor skal du velge Machame-ruten?

 • En av de mest naturskjønne rutene, med stor variasjon
 • God akklimatisering fordi du ”vandrer høyt, sover lavt”
 • Middels-høy suksessrate

Ulemper

 • Forholdsvis travel rute
 • Krevende vandring

Marangu-ruten

Marangu-ruten

Marangu-ruten er en av de eldste og mest populære rutene til toppen av Kilimanjaro.

Ruten starter på den sørøstlige siden av Kilimanjaro, ved Marangu Gate.

Marangu har fått tilnavnet Coca Cola-ruten, fordi det er mulig å kjøpe drikkevarer og forskjellige snacks i hyttene underveis mot toppen. Navnet viser også at Marangu er annerledes enn den noe mer krevende Machame-ruten, som har fått tilnavnet Whisky-ruten.

Til forskjell fra alle de andre rutene overnatter du på enkle madrasser i primitive hytter i stedet for i telt. Det kan være en fordel hvis du foretrekker litt mer komfort eller hvis du skal vandre i regntiden.

Marangu er en vakker rute, men mindre variert enn de andre rutene, fordi opp- og nedstigningen foregår langs samme strekning. Derfor ser du kun den ene siden av fjellet.

Marangu-ruten er populær, og det betyr at det i enkelte perioder er mange som vandrer på stiene her. Populariteten kan skyldes at ruten er mindre utfordrende terrengmessig enn andre ruter.

Marangu-ruten er den mest direkte ruten til toppen og har en gradvis og konstant stigning. Men den feilaktige antagelsen om at ruten er ”lett” er en sannhet med modifikasjoner, og mange rammes av høydesyke fordi de kommer uforberedt til vandringen. Via Marangu har man i utgangspunktet ikke mulighet for å ”vandre høyt, sove lavt”, og det betyr at det er vanskeligere å akklimatisere seg. Derfor blir rutens suksessrate også lavere.

Den anbefalte minimumslengden er 5 dager, og det gjør Marangu til Kilimanjaros korteste rute. Pga. rutens dårlige akklimatiseringsprofil, har vi lagt inn en akklimatiseringsdag for å gi deg bedre muligheter til å nå toppen. Derfor varer vandringen med TourCompass i alt 6 dager.

Hvorfor skal du velge Marangu-ruten?

 • Forholdsvis ”lett” og direkte rute til toppen
 • Overnatting i hytter, noe som kan være en fordel i regntiden
 • Forholdsvis billig rute – selv med en akklimatiseringsdag inkludert

Ulemper

 • Travel rute
 • Mindre variert natur enn andre ruter, pga. samme opp- og nedstigningsrute
 • Lav suksessrate pga. dårlig akklimatisering, som imidlertid blir bedre når ruten utvides til 6 dager

Rongai-ruten

Rongai-ruten

Rongai-ruten starter på den nordlige siden av Kilimanjaro, rett ved grensen til Kenya. Det er den eneste ruten som starter fra nord.

Beliggenheten mot nord betyr at ruten ligger i le for regn, noe som gjør Rongai til et opplagt valg i regntiden. Men den mindre mengden regn fører også til at noen synes at ruten har mindre vakker natur, og du får ikke med deg regnskogen på oppstigningen, som på de andre rutene.

Til gjengjeld har du i høyere grad fritt utsyn til Kilimanjaro fra nordsiden enn fra sørsiden. Du får også oppleve området ved Mawenzi Peak, et av de vakreste stedene på hele fjellet.

Rongai er en av Kilimanjaros lettere ruter, for, på samme måte som Marangu, har den en langsom, gradvis stigningsprofil uten bratte oppstigninger. I tillegg er Rongai mindre trafikkert og ligger mer avsides enn de mer populære rutene. Siden Rongai først møter Marangu-ruten ved Kibo Huts, kan det gi følelsen av et mer ”privat” vandring frem til Kibo Huts.

Den anbefalte minimumslengden er 6 dager. I utgangspunktet har ikke denne ruten gode muligheter til å ”vandre høyt, sove lavt”, så vi har lagt inn en akklimatiseringsdag. Derfor tar denne ruten i alt 7 dager for å oppnå bedre suksessrate og akklimatisering.

Rongai er vanligvis dyrere enn Machame og Marangu, for det skal betales for den ekstra transporten fra Moshi til den nordlige siden av fjellet.

Hvorfor skal du velge Rongai-ruten?

 • ”Enkel” vandring med lette stigninger. Med 7 dager er det gode akklimatiseringsmuligheter og relativt høy suksessrate
 • Starter fra nordsiden, noe som kan være en fordel i regntiden
 • Færre mennesker enn på Machame- og Marangu-ruten

Ulemper

 • Dyrere enn Machame og Marangu
 • Lengre kjøretur i starten på turen
 • Færre naturopplevelser enn andre ruter

Lemosho-ruten

Lemosho-ruten

Lemosho-ruten er en meget vakker, uberørt og avsides rute sammenlignet med andre ruter. Og mange mener at denne ruten er den vakreste av alle rutene på Kilimanjaro.

Lemosho er også en av de nyeste rutene. Den ble opprinnelig laget som en forbedret versjon av Shira-ruten, men den er lengre, og den første overnattingen ligger lavere nede enn Shira, noe som er bedre i forhold til akklimatiseringen.

Som både på Shira- og Rongai-ruten må du kjøre litt før du kommer frem til startpunktet. Dette, sammen med det faktum at Lemosho er en lengre rute, betyr at ruten er den dyreste av de fem rutene.

Til gjengjeld får du en rute med en god balanse mellom flotte landskaper og begrenset trafikk.

Ruten starter vest for Kilimanjaro, ved Lemosho Glades, og er en mye mindre brukt rute enn for eksempel Machame og Marangu.

Lemosho er en forholdsvis vanskelig rute. Til gjengjeld har den gode akklimatiseringsmuligheter underveis, noe som også gir en høy suksessrate. Det anbefales at man bruker minimum 7 dager på Lemosho-ruten. Med TourCompass tar vandringen 8 dager.

Hvorfor skal du velge Lemosho-ruten?

 • Vakker og uberørt rute
 • Gode muligheter for akklimatisering og høy suksessrate
 • Mindre trafikk, spesielt i starten

Ulemper:

 • Dyreste rute pga. lengden
 • Lengre kjøretur på starten av turen
 • Tar lengre tid enn de andre fire rutene

Shira-ruten

Shira-ruten

Shira-ruten er nesten identisk med sin lillesøster-rute, Lemosho. Men Shira-ruten tar bare 6 dager.

Ruten starter, som Lemosho, fra den vestlige siden av Kilimanjaro. Når du velger Shira, kjører du imidlertid til startpunktet, Shira Gate, og du kan forvente en hardere og mer krevende start enn på de andre rutene. Ditt første overnattingssted er nemlig hele 3.840 moh. I denne høyden er det risiko for høydesyke, og det betyr at det er ekstra viktig at du lytter til kroppen din.

Shira-ruten er en vakker rute med mindre trafikk enn på populære ruter som Machame og Marangu.

De som velger Shira fremfor Lemosho har vanligvis kortere tid til rådighet eller ønsker å få en litt rimeligere tur. I tillegg må man ha pågangsmot og kondisjon til å mestre den harde starten som kjennetegner Shira-ruten.

Hvorfor skal du velge Shira-ruten?

 • God akklimatisering, med mindre du ikke får problemer den første natten
 • Rimeligere alternativ til Lemosho
 • Mindre trafikk, spesielt i starten

Ulemper:

 • Hardere og mere krevende start enn Lemosho
 • Dyrere enn populære ruter som Marangu og Machame

Sammenligningstabell

Nedenfor kan du se en sammenligning av de ulike rutene.

Vær oppmerksom på at rutene er beskrevet med de antallet dagene vi i utgangspunktet tilbyr. Det vil si at både Marangu og Rongai omfatter én ekstra dag til akklimatisering. I tillegg er det mulig å kjøpe akklimatiseringsdager på de andre rutene i tillegg, noe som gir bedre akklimatisering og suksessrate.

Dager på vandring Start Nedstigning via Vanskelighetsgrad Suksessrate* Trafikk Landskap Akklimatisering*
Machame 6 Sørvest Mweka Høy Middels-høy Stor 4/5 av 5 God
Marangu 6 Sørøst Marangu Lav-middels Lav-medium** Stor 2 av 5 God**
Rongai 7 Nordøst Marangu Lav-middels Middels-høy** Liten 3/4 av 5 God**
Lemosho 8 Vest Mweka Høy Høy Middels 5 av 5 God
Shira 6 Vest Mweka Høy Middels-høy Middels 4 av 5 Middels

*Akklimatiseringen og suksessraten økes når en akklimatiseringsdag kjøpes i tillegg

** Vi har inkludert en akklimatiseringsdag på Marangu- og Rongai-ruten, så derfor er både suksessraten høyere og akklimatiseringen bedre

Se våre ruter til Kilimanjaro nedenfor

Kontakt oss for å få mer informasjon

Hvis du vil være sikker på at du velger den ruten som er den riktige for deg, anbefaler vi at du kontakter reisekonsulentene våre.

I tillegg kan du ta en titt på vår ultimative guide til Kilimanjaro, som gir deg svar på alle de spørsmålene du måtte ha.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende