TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Bærekraft

Bærekraft
Bærekraft

Bærekraft

ForsideBærekraft

Det høres kanskje selvmotsigende ut når vi sier at vi som reisebyrå synes at vi har et medansvar for bærekraft.

Vi selger reiser til fjerne reisemål – reisemål man kun kommer til med fly.

Men det er faktisk nettopp derfor at vi mener at vi har dette medansvaret. Vi mener at vi – og du – med vår tilstedeværelse i verden bidrar til å forbedre forholdene til både mennesker og dyr.

Derfor jobber vi målrettet med en ambisiøs og langsiktig bærekraftsstrategi.

Den består av tre deler. I den første delen prøver vi å redusere CO2-utslipp, både i vår egen lokale virksomhet og på de reisemålene vi selger reiser til.  Vi mener at dette er det riktige å gjøre. En reduksjon i utslipp av drivhusgasser er den eneste måten vi kan bevare den sårbare naturen på mange av reisemålene våre på, reisemål som står våre hjerter nær.

I den andre delen jobber vi målrettet med å støtte utviklingen i utsatte lokalsamfunn på reisemålene våre. Vi har derfor satt oss som mål at alle våre reiser skal inneholde elementer som bidrar til å støtte utsatte lokalsamfunn.

I den tredje delen jobber vi målrettet med dyrevelferd, og vi følger derfor World Animal Protections globale retningslinjer for dyrebeskyttelse innen turisme. Det betyr at når du reiser med TourCompass, kan du derfor ikke:

  • Svømme med eller se delfiner opptre i fangenskap
  • Ri på, bade med eller vaske elefanter
  • Klappe løver og geparder
  • Ta selfies med tigere
  • Se ape- og bjørneshow

Vi i TourCompass mener at ville dyr hører til i naturen, og ikke i fangenskap som underholdning for turister. Vi mener også at den beste måten å oppleve ville dyr på er i den frie naturen på dyrenes premisser.

Da underholdning med ville dyr i turistindustrien ikke kan avvikles fra en dag til en annen, støtter vi også ansvarlige, veldrevne og dyrevennlige reservater samt rednings- og rehabiliteringssentre anerkjent av World Animal Protection. Disse bidrar til å støtte utfasingen av ville dyr i fangenskap, og de har som mål å sette dyrene ut i deres naturlige habitat igjen, hvis det er mulig.

Nedenfor kan du se flere av de prosjektene vi aktuelt støtter. Listen vil bli oppdatert løpende etter hvert som vi utvider bærekraftsstrategien vår.

Du kan lese vår siste bærekraftsrapport her.

Våre støtteprosjekter i Tanzania

Forhold for guider og bærere på Kilimanjaro

En av de viktigste faktorene for at du kommer deg trygt til toppen av Afrikas høyeste fjell, er våre dyktige guider og bærere. Derfor er det også viktig for oss at de arbeider under gode forhold.

Det finnes en rekke forskjellige organisasjoner som er med på å sikre at bærerne arbeider under ordnede forhold. De enkelte turoperatørene velger selv hvilken organisasjon de samarbeider med. Noen av de største organisasjonene er Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project og Mount Kilimanjaro Porter Society.

Vår samarbeidspartner i Tanzania er medlem av KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators og Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som er en av de største og eldste organisasjonene for bærere i Tanzania. Det betyr at alle de bærerne vi bruker på Kilimanjaro er medlemmer av MKPS.

MKPS ble startet på initiativ fra bærerne selv, og den uavhengige organisasjonen arbeider for å bedre vilkår for guider og bærere på Kilimanjaro.

Gjennom tanzaniansk lovgivning er bærere på Kilimanjaro sikret en minstelønn, og et medlemskap i MKPS sikrer at den enkelte bæreren får mer enn minstelønnen. Gjennom MKPS får alle bærere dessuten tre måltider daglig, ordentlige fjellklær (jakker, sko, hansker osv.), telt, sovepose, madrass m.m. Det er dessuten avtalt regler for hvor mye hver enkelt bærer faktisk kan bære, og alle bærere har sykeforsikring. De får i tillegg førstehjelpskurs, engelskkurs og veiledning i hvordan de oppretter bankkonto osv. Bærerne hos MKPS forplikter seg til gjengjeld til å være med på å samle søppel på vei til toppen av Kilimanjaro to ganger i året. MKPS er 100 % tanzaniansk.

Ettersom MKPS er en NGO (ikke-statlig organisasjon), kommer pengene hovedsakelig fra donasjoner. Imidlertid har MKPS blant annet startet et bilvaskeri i Moshi, som tjener penger til organisasjonen.

Våre rammer for tips er avtalt med MKPS. Tips er en helt naturlig del av lønnen i Tanzania – det er en del av kulturen, akkurat slik vi kjenner det fra f.eks. USA. Bærerne våre (og guidene!) får altså BÅDE lønn og tips, og for å sikre en rettferdig fordeling av pengene har vi i samarbeid med MKPS avtalt faste rammer for tips.

Vi har en avtale om at våre gjester betaler et fast beløp på 250 USD per person i tips til guidene og bærerne. Dette gjelder for alle de ulike rutene på Kilimanjaro.

Beløpet leveres i en konvolutt i resepsjonen på Springlands Hotel til Nur, Joram, Linda eller Frank, som sørger for korrekt fordeling av pengene blant guider og bærere.

Retningslinjene våre for tips er utviklet i fellesskap med våre samarbeidspartnere og MKPS, som tar aktivt del i forbedringen av vilkår for guider og bærere for å sikre at de får tilstrekkelig lønn. Vi følger dessuten alle etablerte retningslinjer mht. lønn og arbeidsforhold (herunder mat, overnattinger, lønn og generell velferd).

Masai Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

I samarbeid med den frivillige organisasjonen Zara Charity i Tanzania har TourCompass vært med på å bygge Ngorongoro Masai Pre-School. Barnehagen ligger i Ngorongoro Conservation Area, som i tillegg til å være hjemsted for tusenvis av masaier også omfatter Ngorongoro-krateret, som inngår i våre safariprogrammer i Tanzania.

TourCompass har donert 30 000 USD til byggingen, og har sammen med andre sponsorer dermed muliggjort byggingen av barnehagen. Barnehagen fungerer som en slags førskole, der masaibarn i alderen 3–6 år kommer til skolen for å lære hvordan skolegangen foregår, og slik forberede seg til å begynne på den «ordentlige» skolen i 7-årsalderen. Skolen ble åpnet i mai 2015 og huser i dag ca. 40 masaibarn, som også bor på internatet som er tilknyttet barnehagen.

Barnehagens drift er avhengig av vedvarende donasjoner til betaling av lærer, utdanningsmateriell, samt mat og drikke til barna. Det koster ca. 850 USD å undervise ett barn i ett år.

For å donere til Masai Pre-School, klikk her.

Husk å oppgi: «Masai Pre-School» i «Description».

Ngorongoro Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Pre-School ligger, i likhet med Masai Pre-School, i Ngorongoro Conservation Area, men på motsatt side av krateret. Også denne skolen drives av Zara Charity og ble innviet i april 2019. Her er det plass til 52 barn i alderen 3–6 år. Om formiddagen hjelper barna til hjemme, og midt på dagen møter de på skolen. Skoledagen starter med et solid måltid, slik at de er mette og klare til å lære. Når barna begynner på skolen, kan de bare snakke det lokale masai-språket. De starter derfor med å lære swahili og deretter engelsk (som er de to offisielle språkene i Tanzania) før de kan begynne å lære seg å lese.

TourCompass har donert kjøkkenbygget på skolen, og vi gir i tillegg et månedlig bidrag til uniformer, skolemateriell og mat.

Hvis det er nok tid og alle i bilen har lyst til det, er det mulig å besøke skolen på dag 5:

Skolens drift er avhengig av vedvarende donasjoner for betaling av lærer, utdanningsmateriell, samt mat og drikke til barna. Det koster ca. 850 USD å undervise ett barn i ett år.

For å donere til Ngorongoro Pre-school, klikk her.

Husk å oppgi: «Ngorongoro Pre-School» i «Description»

Plant et træ, Moshi

Hvis du på reisen i Tanzania bor på Springlands Hotel i Moshi (f.eks. i forbindelse med en tur til Kilimanjaro), har du mulighet til å plante et tre (eller flere) i samarbeid med den frivillige organisasjonen Zara Charity. Trærne plantes på en planteskole, og når de er store nok blir de plantet ut på forskjellige steder i nærområdet: Kilimanjaro National Forest Reserve, Pasua Primary School eller et annet sted i Moshi, som styres av det lokale byrådet. På den måten sikrer Zara Charity at trærne plantes et sted hvor de blir passet på, ikke er til sjenanse eller i fare for å bli hugget ned. Zara Charity underviser dessuten lokalbefolkningen i hvordan – og hvorfor – de skal passe på trærne i nærmiljøet.

Prisen for å plante et tre er 15 USD, og pengene går til forvaltning av treet. Du kan arrangere treplanting fra Springlands Hotel i Moshi.

Plastprosjekt

Pr. 1. juni 2019 ble all produksjon og import av plastposer forbudt i Tanzania.

Men plast er som kjent mye mer enn bare plastposer.

Vår samarbeidspartner i Tanzania jobber med å redusere bruken av plast, i tillegg til å samle inn og resirkulere plast.

På mange av leirene og hotellene vi benytter i Tanzania blir derfor f.eks. plastflasker samlet inn og returnert til Arusha, der de blir gjenbrukt til blant annet møbler (https://www.duniadesigns.org/).

Flere ganger i året gjennomfører vår samarbeidspartner i samarbeid med Zara Charity og MKPS dessuten et «Ocean Clean-up-prosjekt», der frivillige plukker plast på stranden ved kysten av Tanzania. Zara Charity og MKPS samler dessuten søppel på Kilimanjaro to ganger i året.

For å donere til Ocean Clean-up-prosjektet, klikk her.

Husk å oppgi: «Ocean Clean-up Project» i «Description»

Våre støtteprosjekter i Kenya

Pack for a Purpose

I Kenya arbeider vi og våre samarbeidspartnere sammen med organisasjonen Pack for a Purpose. Organisasjonen samarbeider med en rekke barnehjem, skoler, barnehager osv. rundt omkring i verden hvor man kan levere inn leketøy, blyanter, klær, fotballer osv. Prosjektene melder fra om hva som mangler i sitt nærområde på hjemmesiden – slik at du ikke tar med ti fotballer til en landsby eller et barnehjem som mangler viskelær.

Gjennom TourCompass og våre samarbeidspartnere har du mulighet til å støtte tre prosjekter i Kenya – avhengig av hvilken Kenyareise du skal på.

Alle de tre prosjektene har bruk for følgende:

Skoleutstyr:
Blyanter, kulepenner, fargeblyanter, limstifter, linjaler, penaler, viskelær, vinkelmålere, blyantspissere

Sportsutstyr:
Ballpumper, baller (fotballer, tennisballer, basketballer m.m.), fotballuniformer, fløyter

Kjøkkenutstyr:
Gryter og panner, skåler, plastkopper og tallerkener (ikke engangs)

Personlig hygiene:
Bind og tamponger

 

Du kan støtte prosjektene på følgende reise:

På denne reisen har du mulighet til å støtte en skole i byen Voi i nærheten av Tsavo nasjonalpark:

Foruten det ovennevnte mangler skolen også:
Barneklær og sko, solcellekalkulatorer, sakser, skolesekker

 

På disse fire reisene har du mulighet til å støtte en barnehage/skole i byen Emali:

Foruten det ovennevnte mangler barnehagen/skolen også:
Kritt, solcellekalkulatorer, bøker om hagearbeid (på engelsk)

 

På disse reisene har du mulighet til å støtte et barnehjem ca. en times kjøretur utenfor Nairobi:

Foruten det ovennevnte mangler barnehjemmet også:
Skolesekker, puslespill, sysaker, perler, barneklær og sko, myggnett, sengetøy, tepper, puter, håndklær, hårbørster, såpe, hårnåler og hårstrikker, tannbørster, håndkrem, tannkrem, lesebriller

 

Ønsker du å støtte et av disse prosjektene på din reise til Kenya, kan du si fra når du bestiller reisen. Vi vil arrangere et stopp hvor du kan avlevere donasjonene dine!

Telefon
85 29 54 24
Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16 Fredag fra 10-14
Få gratis tilbud

Personlig og pålitelig service fra engasjerte reisespesialister.

Vi sitter klare til å besvare alle dine spørsmål, lytte til ønskene dine og gi deg ærlig og kompetent rådgivning basert på våre mangeårige erfaringer med reiseopplevelser i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Oseania.

Telefon
85 29 54 24
Se åpningstider
Mandag - torsdag fra 10-16 Fredag fra 10-14
Få gratis tilbud

Personlig og pålitelig service fra engasjerte reisespesialister.

Vi sitter klare til å besvare alle dine spørsmål, lytte til ønskene dine og gi deg ærlig og kompetent rådgivning basert på våre mangeårige erfaringer med reiseopplevelser i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Oseania.

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.