TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Lost City-vandring, Colombia

Lost City-vandring, Colombia
Lost City-vandring, Colombia
ForsideLost City-vandring, Colombia

Lost City-vandring, Colombia

ForsideLost City-vandring, Colombia

Lost City-vandringen i Colombia er på mange måter et skoleeksempel på hvordan inntekter fra turisme kan gjøre en stor forskjell i utsatte samfunn midt i Colombias jungel, samtidig som man sammen med disse lokalsamfunnene arbeider aktivt for å bevare et unikt arkeologisk område.

Colombia har en av de mest fascinerende før-colombianske ruinbyene i Latin-Amerika, nemlig den imponerende Ciudad Perdida, kanskje bedre kjent som Lost City.

Lost City ble bygget av Tayrona-folket rundt 800 e.Kr.,  og man mener at byen ble forlatt omtrent på samme tid som de spanske koloniherrene kom til Colombia. I mange hundre år var byen glemt og skjult av jungel, til den i 1972 ble gjenoppdaget av en gruppe skattejegere. Skatter fra den forsvunne byen dukket opp på markeder rundt omkring i landet, og arkeologer fra Colombian Institute of Anthropology dro avsted for å finne ut hvor skattene kunne komme fra – og fant frem til Lost City. Siden den gang har landets arkeologiske institutt vært ansvarlige for Ciudad Perdida/Lost City for sikre restaurering og bevaring av stedet.

I en del år var området påvirket av kampene mellom den colombianske hæren og høyreorienterte paramilitære grupper, men siden 2005 har området vært trygt å ferdes i, og turistene har vendt tilbake.

Siden 2009 har NGO-en Globale Heritage Fund samarbeidet nært med den colombianske regjeringen og lokalsamfunnene rundt Lost City med å bevare området og sikre at f.eks. inntekter fra turisme går tilbake til lokalsamfunnet. De gir lokale stammefolk råd og opplæring i hvordan man kan bevare området best mulig for ettertiden. Det betyr at du i dag ikke kan besøke Lost City uten en guide. Alle guider tilhører en av de lokale stammene, og de stedene man overnatter på vandringen eies og drives av områdets forskjellige stammer.

Inntektene fra besøket ditt går således tilbake til lokalsamfunnet, der de muliggjør både jobber, skoler, helseomsorg osv.

Turen til den tapte byen krever at du er i god fysisk form og i tillegg at du tar frem din indre Indiana Jones. For dette er en flere dagers ekspedisjon til fots gjennom Sierra Nevada-fjellenes tette jungel. Du krysser elver og vandrer i høye temperaturer og høy luftfuktighet. Vandringen er ca. 50 km lang og varer i 4 dager, og underveis overnatter du i de enkle leirene som drives av lokalsamfunnet.

Det siste stykket inn til Lost City foregår i en bratt trapp med 1 200 trinn av forskellige former og størrelser. Turen opp trappen er hard, men når du når opp til toppen, kan du klappe deg selv på skulderen og la deg imponere av det imponerende synet som møter deg. Dette 35 hektar store området består av et komplekst system av bygninger, veier og trapper som er forbundet av mer enn 150 terrasser, plasser og steinveier som ligger spredt opp- og nedover fjellsidene. Fra toppen har du en fantastisk utsikt over den tette jungelen og det imponerende ruinanlegget.

Guiden din forteller deg mye interessant om Lost Citys historie, og du har også tid til å gå på oppdagelsesferd på egen hånd på dette magiske stedet midt i Sierra Nevadas jungel.

Det er bare én vei inn til Lost City og én vei ut av byen, og det er til fots gjennom den tette, fuktige jungelen, så denne vandringen er ikke for alle. Men vi lover deg at anstrengelsene vil gi deg en opplevelse for livet.

SE ALL BILDER
Galleri