TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Arbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro

Arbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro
Arbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro
ForsideArbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro

Arbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro

ForsideArbeidsforhold for guider og bærere, Kilimanjaro

En av de viktigste faktorene for at du skal komme deg trygt til toppen av Afrikas høyeste fjell, er våre dyktige guider og bærere. Derfor er det også viktig for oss at de arbeider under gode forhold.

Det finnes en rekke forskjellige organisasjoner som arbeider for å sikre at bærerne arbeider under ordnede forhold. De enkelte turoperatørene velger selv hvilken organisasjon de samarbeider med. Noen av de største organisasjonene er Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project og Mount Kilimanjaro Porter Society.

Vår samarbeidspartner i Tanzania er medlem av KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators og Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som er en av de største og eldste organisasjonene for bærere i Tanzania. Det betyr at alle de bærerne vi bruker på Kilimanjaro er medlemmer av MKPS.

MKPS ble startet på initiativ fra bærerne selv, og den uavhengige organisasjonen arbeider for bedre vilkår for guider og bærere på Kilimanjaro.

Gjennom tanzaniansk lovgivning er bærere på Kilimanjaro sikret en minstelønn, og medlemskapet i MKPS sikrer at den enkelte bæreren får mer enn minstelønnen. Gjennom MKPS får alle bærere dessuten tre måltider daglig, ordentlige fjellklær (jakker, sko, hansker osv.), telt, sovepose, madrass m.m. Det er dessuten avtalt regler for hvor mye hver enkelt bærer faktisk kan bære, og alle bærere har sykeforsikring. De får i tillegg førstehjelpskurs, engelskkurs og veiledning i hvordan de oppretter bankkonto osv. Bærerne hos MKPS forplikter seg til gjengjeld til å være med på å samle søppel på vei til toppen av Kilimanjaro to ganger i året. MKPS er 100 % tanzaniansk.

Ettersom MKPS er en NGO (ikke-statlig organisasjon), kommer pengene hovedsakelig fra donasjoner. Imidlertid har MKPS blant annet startet et bilvaskeri i Moshi, som tjener penger til organisasjonen.

Våre retningslinjer for drikkepenger er avtalt med MKPS. Drikkepenger er en helt naturlig del av lønnen i Tanzania – det er en del av kulturen, akkurat slik vi kjenner det fra f.eks. USA. Bærerne våre (og guidene!) får altså BÅDE lønn og drikkepenger, og for å sikre en rettferdig fordeling av pengene har vi i samarbeid med MKPS avtalt faste rammer for drikkepenger.

Vi har en avtale om at våre gjester betaler et fast beløp per person i drikkepenger til guidene og bærerne. Dette gjelder for alle de ulike rutene på Kilimanjaro.

Beløpet leveres i en konvolutt i resepsjonen på Springlands Hotel til utvalgte personer, og de sørger for korrekt fordeling av pengene blant guider og bærere.

Retningslinjene for drikkepenger er utviklet i fellesskap med våre samarbeidspartnere og MKPS, som tar aktivt del i forbedringen av vilkår for guider og bærere for å sikre at de får tilstrekkelig lønn. Vi følger dessuten alle etablerte retningslinjer mht. lønn og arbeidsforhold (herunder mat, overnattinger, lønn og generell velferd).

SE ALL BILDER
Galleri