TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 tips til å reise (litt) mer bærekraftig

10 tips til å reise (litt) mer bærekraftig

21.04.2024
Vis alle innlegg

Mann går under palmetrær på Bali i Indonesia

Det er fantastisk å reise ut i verden og oppleve kulturer som er annerledes enn vår egen.

Men det kan til tider virke litt paradoksalt å reise når verden står overfor så mange klimarelaterte utfordringer. Men det er også gode grunner til å fortsatt reise ut i verden.

For å reise på en måte som er mer skånsom for miljøet og de samfunnene vi besøker, er det derfor viktig at vi prøver å integrere mer bærekraftige tiltak i reisevanene våre når vi besøker andre land.

Her får du våre tips til hvordan du kan reise (litt) mer bærekraftig.

1. Når det er mulig, velg et flyselskap som investerer i biodrivstoff

Det kan føles motsetningsfylt å fokusere på klima og bærekraft og samtidig ta fly for å komme ut og reise.

Flyreiser bidrar betydelig til globale CO2-emisjoner, men visse flyselskaper prøver å redusere miljøpåvirkningen sin ved å investere i alternativer til fossile drivstoffer, som biodrivstoff.

Disse selskapene har ofte en transparent miljøpolicy og arbeider aktivt for å redusere CO2-fotavtrykket sitt gjennom effektivitetsforbedringer og ved å støtte forskning i bærekraftig luftfartsteknologi.

Som reisebyrå arbeider vi for at så mange av flyreisene våre som mulig skal bestilles hos flyselskaper som har en emisjons- og/eller produksjonsstrategi som der lever opp til målene i Paris-avtalen. Paris-avtalen er en internasjonal avtale utarbeidet av FNs klimakonvensjon som dreier seg om å begrense emisjoner av drivhusgasser ved hjelp av grønn omstilling.

2. Reis utenom høysesongen

Vietnamesiske kvinner lager rispapir i Vietnam

Populære reisemål opplever ofte en bølge av besøkende i høysesongen.

Dette kan belaste lokale ressurser, ha en negativ påvirkning på naturområder og skape spenninger i lokalsamfunnet.

Ved å reise utenom høysesongen kan du bidra til en mer jevn fordeling av besøkende over hele året, noe som letter presset på reisemålene og forbedrer din egen opplevelse fordi du unngår de største folkemengdene.

Ved å reise utenom høysesongen bidrar du dessuten til at lokalbefolkningen får en mer jevn inntektsfordeling året rundt – en inntekt som ellers kan bli presset fordi den er konsentrert i noen få måneder i løpet av året. Som reisebyrå arbeider vi målrettet med å sikre enda bedre priser i nettopp lavsesongene for å bidra til at gjestene våre reiser hele året.

3. Minimer ditt forbruk av plast

Plastforurensning er et enormt miljøproblem, spesielt i land med utilstrekkelige avfallshåndteringssystemer. Derfor er det også viktig at vi, som besøkende, har fokus på å minimere vårt eget forbruk av plast.

Velg produkter med minimal emballasje, og vær bevisst på plastforbruket ditt.

Du kan gjøre en forskjell ved å ta med deg gjenbrukbare vannflasker, sugerør, bestikk og handleposer, og derved i så stor grad som mulig unngå å bruke engangsplast.

Hver lille handling bidrar til å redusere mengden av plast som ender opp i naturen.

4. Kjøp lokale suvenirer

Kvinne kjøper lokale suvenirer i Cusco, Peru

Ved å kjøpe lokale håndverk og produkter støtter du lokalsamfunnets økonomi direkte og bidrar til å bevare tradisjonelle håndverk og kultur.

Unngå masseproduserte suvenirer, for de er ofte importert og bidrar minimalt til det lokale næringslivet. Let i stedet etter autentiske varer som forteller en historie om stedet og menneskene der.

5. Spar på vannet

I mange deler av verden er vann en knapp ressurs, og noen enkle handlinger kan ha stor påvirkning på vannforbruket i de områder der vann er spesielt verdifullt.

Hvis du reiser til et sted der det er mangel på vann, kan du bidra ved å gjenbruke håndklær og sengetøy, ta kortere dusjer og bare be om at rommet ditt blir rengjort når det er nødvendig. På disse stedene kan du i stedet be om å bare få redd sengen din og tømt søppelkasser for å sørge for at rengjøringspersonalet (som oftest kvinner) fremdeles har noe å gjøre og ikke mister jobben.

6. Bruk lokale guider

Catriona og guide ved Cathedral Point på Kilimanjaro

Ved å bruke lokale guider sikrer du at pengene dine blir i lokalsamfunnet og støtter lokale familier.

Lokale guider har i tillegg ofte bedre lokalkunnskaper og kan gi deg mer autentiske opplevelse på reisemålet enn guider som ikke er lokale.

I tillegg at det fremmer kulturell forståelse på reisen din, er bruken av en lokal guide også det mer bærekraftige valget. Det bidrar til den lokale økonomien ved å skape jobber i området, og i tillegg er det ikke brukt ekstra ressurser på å få guiden til landet.

7. Ta vare på naturen

Når du besøker naturområder, er det viktig å etterlate stedet slik du fant det.

Det vil si at du ikke bør forlate stien, for det kan forstyrre dyrelivet, og at du aldri må kaste avfall i naturen.

Det er en grunn til at stier og lignende er der. Når du går bort fra merkede stier, kan du komme til å ødelegge det lokale biologiske mangfoldet, f.eks. ved at tråkke på og ødelegge planter eller ved å forstyrre dyr som skjuler seg i området.

I mange nasjonalparker må besøkende betale en avgift. Disse pengene går som oftest til bevaring og vedlikehold av parken og bidrar til å sørge for at naturen består og at vi også har mulighet til å besøke den i fremtiden.

8. Respekter dyrene

Geparder på savannen i Serengeti

Opplev dyr i deres naturlige omgivelser og unngå attraksjoner som utnytter dyr, f.eks. i show eller ved ridning på ville dyr.

Dette bidrar til en etisk og bærekraftig turisme som respekterer dyrenes velferd og naturlige adferd.

Velg et reisebyrå som har fokus på å oppleve dyrene i deres naturlige omgivelser. Du kan for eksempel sjekke ut World Animal Protections liste over dyrevennlige reiseselskaper – altså selskaper som har sagt nei til all underholdning med ville dyr i fangenskap.

9. Sett deg inn i lokale skikker og tradisjoner

Ved å forstå og respektere lokale skikker og tradisjoner viser du respekt for de samfunnene du reiser til. Hvis du respekterer tradisjonene, bidrar du også til å sikre at lokalbefolkningen ikke må tilpasse seg besøkende, og at de derved kan holde skikkene og tradisjonene sine i hevd.

Dette kan for eksempel innebære å kle seg slik kulturen på stedet du besøker tilsier eller å lære noen få setninger på det lokale språket. Det er også lurt å alltid spørre før du tar bilder av lokale grupper, og du må alltid være oppmerksom på om det i det hele tatt er lov til å fotografere der du er.

Med bare en liten innsats kan du forbedre reiseopplevelsen din og bygge bro mellom kulturer.

10. Velg et ansvarlig reisebyrå

Kvinne og TourCompass-jeep i Tanzania

Støtt reisebyråer som har retningslinjer for bærekraft og fokus på å engasjere seg for mer ansvarlig turisme.

Disse virksomhetene arbeider for å iverksette tiltak som reduserer negative miljørelaterte og sosiale påvirkninger, samtidig som de fremmer positive bidrag til lokalsamfunnene.

Sjekk reisebyråets bærekraftinitiativer før du bestiller for å sjekke at reisen din er i tråd med ansvarlig praksis.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende