TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler7 tips til pruting i Asia

7 tips til pruting i Asia

20.06.2018
Vis alle innlegg

Betaler du alltid det selgeren forlanger for det du kjøper når du er på reise? Eller gjør du alt for å få det så billig så mulig?

Her får du 7 tips til hvordan du kan prute på prisen i Asia, slik at du kan komme hjem med rimelige varer og likevel ha samvittigheten i behold.

1) Ha alltid med deg små sedler

Det er viktig at du har med deg små mynter og sedler på markeder.

Hvis du bare har store sedler, ser det litt rart ut hvis du skal ha tilbake masse vekslepenger når du akkurat har prutet ned prisen på en vare.

Å kunne betale beløpet uten veksling er alltid bra når du forhandler om prisen.

2) Kjøp ikke av den første og beste

På markeder i Asia er det ofte flere selgere som tilbyr de samme varene. Så ikke kjøpe hos den første og beste. Gå i stedet rundt på markedet og bruk litt tid til å sammenligne prisene.

Når du har funnet det du vil kjøpe og har sett hva prisene er, har du en bedre forutsetning for å forhandle med selgeren om prisen.

3) By aldri først

Når du har funnet suveniren du har lyst til å kjøpe, skal du aldri starte med å by selv. For å få den beste prisen skal du alltid først spørre selgeren om prisen.

Hvis du selv foreslår en pris, begrenser du prutemulighetene sterkt.

Enten kan prisen din ligge langt under det varen koster, og da vil prisene ligge så langt fra hverandre at det kan være vanskelig å bli enige om en pris dere begge er fornøyde med. Men det er også mulig at du vil ende opp med å betale mye mer enn det selgeren egentlig ville ha solgt varen for.

Så la selgeren gi deg sin pris før du sier hva du kan tenke deg å betale.

4) By aldri under 50 % av varens pris

En god tommelfingerregel når man pruter på prisen er å aldri gå under 50 % av det selgeren sier at varen koster.

Det er helt greit å ville ha med seg røverkjøp hjem, men man bør unngå å tilby en fornærmende lav pris.

5) Ha respekt for selgeren

I Norge er et beløp som 10 kroner småpenger, men for selgere på et marked i Asia kan det bety mye mer.

Så selv om du du gjerne vil ha feriegavene til familien hjemme så rimelig som mulig, skal du huske på å ha med deg både perspektivene og samvittigheten. Pengene er mye mindre viktige for deg enn for de selgerne du prøver å prute med.

6) Kjøp mer av det samme og få et godt tilbud

Hvis du ønsker å få prisen ned, kan det ofte lønne seg å kjøpe flere av den samme varen. Ofte får du en god mengderabatt. Selgeren vil gjerne selge så mye som mulig, så dette kan også bli en god forretning for dere begge.

Forhandle om prisen ved f.eks. å si at du kunne tenkte deg å kjøpe 4 stk. av den samme varen til prisen for 3.

7) Her kan du ikke prute om prisen

Det er viktig å huske at det ikke er alle steder du kan prute om prisen – selv om det ikke vil mangle på anledninger til å gjøre det i Asia.

Hvis du f.eks. kjøper mat på et gatekjøkken, er maten i utgangspunktet så billig at det er liten vits i å prøve å få det billigere. Selv om det av og til også er mulig å prute på prisen i butikker og shoppingsentre, er det viktig at du ser an stedet og atmosfæren der og overveier om dette er et sted man forhandler om prisen.

Prut på prisen der det virker greit å gjøre det.

Er du klar til å prute?

Føler du deg klar til å prute på prisen?

Asia har utallig mange fantastiske markeder som bare venter på at du skal komme og gjøre en god handel. Du kan f.eks. prøve ferdighetene dine på kveldsmarkedet i Hoi Ans hyggelige gater på en reise til Vietnam, på helgemarkedet Chatuchak i Bangkok i Thailand eller på kveldsmarkedet Angkor i Siem Reap på din reise til Kambodsja.

Hvis du vil ha hjelp til å velge det perfekte reisemålet i Asia, er våre reisekonsulenter klare til å hjelpe deg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende