TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerCenoter i Mexico: en guide til Yucatáns underjordiske skatter

Cenoter i Mexico: en guide til Yucatáns underjordiske skatter

07.02.2024
Vis alle innlegg

Lyset skinner ned gjennom cenoten Ik Kil

Det er bare helt magisk å se solens stråler som fra en skyfri himmel lyser inn gjennom åpningen i en cenote.

Strålene fremhever de asurblå og turkise nyansene i vannet som står i skarp kontrast til grottens mørke og de grønne plantene som vokser nedover sidene.

Vi er virkelig begeistret for Mexicos vakre cenoter!

Disse flotte, naturlige ferskvannhullene finnes overalt på Yucatán-halvøya i Mexico og byr på helt forskjellige opplevelser og inntrykk. Felles for dem alle er at de er sårt tiltrengte oaser i den mexicanske varmen, for her kan du få deg en forfriskende svømmetur.

Les om Yucatáns underjordiske skatter nedenfor.

Hva er en cenote?

Ik Kil cenote sett ovenfra

De mexicanske cenotene på Yucatán-halvøya er naturlige underjordiske vannhull, dannet av sammenfall i de kalkstenslagene som dekker halvøya. Cenotene har en unik geologisk opprinnelse og ble dannet for mange millioner år siden.

Hver cenote har sine unike trekk, og de varierer i størrelse, form og dybde. Noen cenoter er åpne og lett tilgjengelige, mens andre må utforskes via grotter eller underjordiske passasjer med snorkel- eller dykkerutstyr.

I dag er cenotene blitt populære attraksjoner både for besøkende og lokalbefolkningen, men i gamle dager hadde de stor betydning for mayaenes tro og ikke minst rikets overlevelse.

Cenotenes historiske betydning

Oversikt over cenoten Suytun i Mexico

For mayaene representerte cenoter viktige åpninger til den underjordiske verden, kjent som Xibalba.
Ifølge mayaenes tro var Xibalba et sted med guddommelige krefter og stor åndelig betydning.

Mayaene betraktet cenoter som hellige og uunnværlige for sitt daglige liv. Disse naturlige vannkildene var ikke bare viktige som drikkevann, men også for seremonielle formål. Cenotene ble ofte brukt som ofringssteder der mayaene ofret ting som keramikk, jade og til og med mennesker for å blidgjøre gudene og sikre velstand og beskyttelse.

Cenoter spilte også en sentral rolle i mayaenes landbruk, for de fungerte som pålitelige vannkilder i det ellers tørre klimaet. Mayaene lagde komplekse vanningskanaler og dyrkingsområder rundt cenoter for å maksimere landbruksproduksjonen.

I dag fungerer cenotene ikke bare som historiske og kulturelle vitnesbyrd om mayasivilisasjonen, men også som unike attraksjoner for besøkende på Yucatán-halvøya i Mexico. I tillegg fungerer cenotene mange steder også fortsatt som vannkilde for lokalbefolkningen

7 steder du kan oppleve cenoter på Yucatán-halvøya

Christina står i Oxman-cenoten i Mexico

Ifølge beregninger finnes det mer enn 6 000 cenoter på Yucatán-halvøya. Noen av dem er kjente attraksjoner, andre ligger mer avsides og er mindre besøkte.

Det er umulig å oppleve dem alle, men vi kan varmt anbefale at du får med deg minst ett av disse unike naturfenomenene når du er i Mexico.

Vi har valgt 7 steder du kan besøke på våre reiser til Mexico der du kan oppleve de enestående cenotene.

Santa Bárbara – nær Merida:

Cenote i Santa Santa Bárbara i nærheten av Merida

Hvorfor velge Santa Bárbara: Her er det noe for enhver smak – Santa Bárbara har nemlig tre forskjellige cenoter. Cenote Cascabel er en grotte som bare har en liten inngang utenfra. Klippeformasjonene og vannet er indirekte opplyst, noe som gir deg følelsen av å være i en annen verden. Cenote Chacsikín har et mindre lyshull over cenoten som lyser opp det turkisfargede vannet som har en dybde på ca. 16 meter. Cenote Xooch’ er en åpen cenote med en vanndybde på ca. 40 meter. Cenoten gir deg følelsen av å være kommet til en liten oase, omgitt av jungel.

Popularitet: Santa Bárbara er et populært sted, men siden området generelt er større og det er flere cenoter her, virker det ikke så travelt som ved noen av de andre cenotene.

Fasiliteter: Omkledningsrom og dusjer. Skap til klær og verdisaker. Restaurant og suvenirbutikk på stedet.

Sikkerhet: Redningsvest er obligatorisk.

Entré: ca. 350 MXN

Ik Kil – nær Chichen Itza:

Cenote Ik Kil i nærheten av Chichen Itza

Hvorfor velge Il Kil: Il Kil er en virkelig vakker, åpen cenote med frodig vegetasjon som henger ned fra toppen. En bratt trapp med gelender fører deg ned til cenoten. Det er mulig å bade i det forfriskende ferskvannet og hoppe fra en klippeavsats. Den dype kløften og det turkisblå vannet gjør Ik Kil til et populært sted for svømming og dykking med en dybde på 48 meter.

Popularitet: Il Kil er veldig populær, så vær forberedt på at det kan være mange besøkende her.

Fasiliteter: Fine omkledningsfasiliteter og utendørsdusjer. Skap til klær og verdisaker. Restaurant og kiosk på stedet.

Sikkerhet: Det er livredder her. Redningsvest er obligatorisk.

Entré: ca. 200 MXN

Suytun – nær Valladolid:

Cenote Suyun nær Valladolid

Hvorfor velge Suytun: Cenote Suytun er et spektakulært syn. En lang trappe fører deg ned i en grotte der det bare er et lite lyshull i taket. Her kan man også bade blant små fisk, men det er også mange besøkende som bare kommer for å se den flotte cenoten og ta bilder. Hvis du vil bade, er det en god idé å ta ned badesko, for noen steder er vannet veldig grunt, og det kan være mange steiner på bunnen.

Popularitet: Suytun er et populært sted, og vi anbefaler å planlegge et besøk tidlig på dagen. Der er mange besøkende som ofte står i kø for å ta bilder ved middagstid. Da skinner solens stråler gjennom hullet så lyset treffer en plattform i vannet midt i cenoten.

Fasiliteter: Omkledningsrom og dusjer. Skap til klær og verdisaker. Restaurant og kiosk på stedet.

Sikkerhet: Det er mulig å leie redningsvest.

Entré: ca. 250 MXN

Oxman – nær Valladolid:

Cenote Oxman nær Valladolid

Hvorfor velge Oxman: Cenote Oxman er en åpen cenote med frodig plantevekst og trerøtter ned langs sidene, så her kan du føle seg som midt i en filmkulisse. Her kan du bade i det friske vannet med små fisk som svømmer rundt eller svinge deg ut i tauet fra kanten og leke Tarzan.

Popularitet: Det er mange besøkende her, så kom gjerne tidlig.

Fasiliteter: Omkledningsrom og dusjer. Skap til klær og verdisaker. Restaurant og kiosk på stedet. Basseng med solstoler.

Sikkerhet: Det er mulig å leie redningsvest.

Entré: ca. 150 MXN

Gran Cenote – nær Tulum:

Gran Cenote nær Tulum

Hvorfor velge Gran Cenote: Gran Cenote består av to åpne cenoter der du kan svømme gjennom en grotte som forbinder dem. Dette er et populært sted å dra for å svømme, snorkle og dykke, for vannet i cenotene er krystallklart og fullt av liv. Her er det både små fisk og skilpadder som svømmer rundt samt flaggermus som holder til inne i grotten. Ta med dit eget snorkelutstyr eller lei det på stedet, slik at du virkelig kan studere ferskvannshullet og livet der.

Popularitet: Gran Cenote er et populært sted, og vi anbefaler å planlegge et besøk tidlig på dagen.

Fasiliteter: Ingen omkledningsrom, men det er bad og utendørsdusjer. Skap til klær og verdisaker. Stort gressområde til å slappe av. Ingen restaurant eller bar.

Sikkerhet: Redningsvest er obligatorisk.

Entré: ca. 500 MXN pr. person

La Calavera – nær Tulum:

La Calavera nær Tulum

Hvorfor velge La Calavera: La calavera betyr “dødninghodet” på spansk, og med litt fantasi kan man ane en slik form hvis man ser cenoten fra riktig vinkel. Den ligger bare få hundre meter fra Gran Cenote og er en litt annen type cenote. Den tiltrekker de litt mer eventyrlystne, for her har du mulighet til å hoppe ned gjennom dødninghodets munn og øyne. Det er også mulighet til å ta trappen ned for å utforske det underjordiske vannhullet. Rundt cenoten er det fint dekorert med far‏gerike flagg og dødninghoder.

Popularitet: Middels høy, for den er ikke for alle (ikke barnevennlig).

Fasiliteter: Ingen omkledningsfasiliteter og bare enkelte toaletter samt utendørsdusjer. Solstoler rundt cenoten. Bar på stedet. (Nov. 2023 – de er i ferd med å bygge en restaurant og bedre omkledningsfasiliteter).

Sikkerhet: Ingen livredder. Det er mulig å leie redningsvest.

Entré: ca. 250 MXN

Dos Ojos – nær Tulum:

Den vakre Cenote Dos Ojos i Tulum

Hvorfor velge Cenote Dos Ojos: Den er kjent for sitt krystallklare vann og imponerende grottesystemer. Cenote Dos Ojos tiltrekker seg mange dykkere og snorklere. Navnet betyr “to øyne” på grunn av de to cenotene som ligger nær hverandre og ser ut som om de henger sammen. Der er mulig å leie snorkelutstyr, slik at du selv kan svømme på oppdagelsesferd i det underjordiske vannhullet.

Popularitet: Cenote Dos Ojos er et meget populært sted, og vi anbefaler å planlegge et besøk tidlig på dagen.

Fasiliteter: Ingen omkledningsrom, men det er bad og dusjer. Skap til klær og verdisaker. Restaurant og suvenirbutikk på stedet.

Sikkerhet: Redningsvest er obligatorisk.

Entré: ca. 400 MXN

Merk: Vi besøkte cenotene i november 2023 og priser, fasiliteter osv. kan ha endret seg siden den gang.

Ved de fleste cenotene har du mulighet til å leie snorkelutstyr, men ellers er det en god idé å ta det med selv hvis du har lyst til å utforske cenotenes fascinerende undervannsverden. Vær oppmerksom på at det på de fleste stedene bare er mulig å betale med kontanter.

Se våre reiser til Mexico nedenfor: