TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler5 fakta om De dødes dag i Mexico

5 fakta om De dødes dag i Mexico

05.10.2017  |  oppdatert: 01.12.2023
Vis alle innlegg

De dødes dag

Smilende skjeletter, fargerike sukkerhodeskaller og festlige pikniker på kirkegården. Slik ser det ofte ut i begynnelsen av november hvert år, når mexicanerne feirer høytiden De dødes dag, som markerer at de døde er vendt tilbake til jorden for å hilse på sine pårørende.

Da forvandles hele Mexico til en stort fest med fascinerende parader, festmåltider og massevis av skjelettkledte mennesker som vil ære de døde.

Men hvorfor feirer mexicanerne egentlig døden? Og hvordan gjør de det?

Hva er De dødes dag?

Alter

De dødes dag eller Día de los Muertos er fremfor alt en livsbekreftende fest for de døde.

Høytiden feirer nemlig at de dødes sjeler er kommet tilbake til jorden for at bli æret av de levende med alle de tingene de satte pris på mens de var i live.

I stedet for å sørge over døde familiemedlemmer mener mange mexicanere at man skal minnes de avdøde med fargerike opptog og utflukter til familiens gravsted, der alle spiser den avdødes livrett og utveksler morsomme historier fra personens liv.

Når er De dødes dag i 2024?

Parade

De dødes dag er den 2. november 2024, og høytiden foregår på samme dato hvert år.

Feiringen begynner allerede fra 31. oktober, da flere byer starter festlighetene med parader og dekorerte markeder, og varer til den 2. november, den offisielle Día de los Muertos.

Mange mexicanere tilbringer også natten mellom 1. og 2. november på kirkegården med stearinlys og blomster, for det skal hjelpe de dødes sjeler med å finne tilbake til de levendes verden.

Mens det er tradisjon å minnes døde barn den 1. november, blir eldre avdøde hyllet den 2. november.

De dødes dags historie – hvor stammer tradisjonen fra?

Skjeletter

De dødes dag er en eldgammel tradisjon fra aztekernes og mayaenes tid, som går mer enn 2000 år tilbake i tiden, lenge før Spania koloniserte Mexico.

Festen er en blanding av gamle precolombianske ritualer og den katolske høytiden Allehelgensdag, og sammen danner disse tradisjonene rammene for feiringen av de døde.

I dag er De dødes dag en av Mexicos viktigste høytider, og høytiden er også oppført på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.

Hva er tradisjon på De dødes dag?

Dødebrødet

Mexicanerne feirer De dødes dag på mange forskjellige måter.

Mens mange deltar i de store, fargerike opptogene med musikk og «dødelige» kostymer, bruker andre dagen og natten på kirkegården sammen med familien, og da blir de avdøde bliver hyllet med alle de tingene de likte best da de var i live.

I tillegg bygger mange familier også store altere som de bruker til offergaver til de avdøde.

Høytiden har også spesielle matretter, og barna i Mexico spiser ofte så mange sukkerhodeskaller (calavera de azúcar) de kan, mens de voksne tilbereder «dødsbrødet» (pan de muerto), som er et spesielt brød som bakes hvert år til høytiden. Toppen på brødet er formet som knokler.

Hvor kan du oppleve De dødes dag?

Kirkegården

Den store festdagen for de døde kan oppleves overalt i Mexico.

I millionbyen Mexico City er det en fantastisk stemning når mexicanerne feirer sine døde. Her fylles gatene med tusenvis av utkledte mennesker, fargerike boder og mange musikalske innslag.

På flere av byens mange kirkegårder samles folk med stearinlys og blomster mens de venter på at de avdøde vender tilbake til jorden igjen.

I maya-regionen Yucatán kan man også oppleve en helt fantastisk stemning på De dødes dag. Her samles lokalbefolkningen på kirkegårder, i byens sentrum eller på en av de mange konsertene som blir avholdt i anledning høytiden.

Hvis du drar på en reise til Mexico i perioden mellom 31. oktober og 2. november vil du få oppleve denne interessante, og muligens litt morbide høytiden med egne øyne.

Se våre reiser til Mexico nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende