TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Den kinesiske mur

03.04.2018
Vis alle innlegg

Fra Det gule hav i øst til den endeløse Gobi-ørkenen i vest.

Her ligger verdens lengste mur.

Den kinesiske mur.

Symbolet på Kina.

Og kanskje landets viktigste attraksjon.

Hva er den kinesiske mur?

Den kinesiske mur er en serie av murer og befestninger som sammen går under navnet ”Den kinesiske mur”.

Dette lange nettverket av befestninger slynger seg gjennom landskapet i det nordlige Kina. Hvis du går en tur på muren på en skyfri dag, kan du følge muren og utsiktstårnet over fjellryggene så langt øyet rekker.

Den kinesiske mur ble oppført på UNESCOS verdensarvliste i 1987. I 2007 ble muren utnevnt til et av verdens syv nye underverker sammen med bl.a. Machu Picchu i Peru og Taj Mahal i India.

Muren anses for å være et av verdens mest imponerende arkitektoniske byggverk, og selv om den faktisk ikke kan ses fra månen, slik det ofte hevdes, bør Den kinesiske mur uten tvil toppe listen over ting du bør oppleve på en reise til Kina.

Hvor lang er Den kinesiske mur?

Den kinesiske muren er 21.196 km. lang og dermed verdens lengste mur.

Den lange muren består egentlig av flere individuelle murer som ble bygget under forskjellige dynastier, og som løper parallelt med eller overlapper hverandre.

Den delen av muren vi i dag anser for å være Den kinesiske mur ble bygget under Ming-dynastiet (år 1368-1644). Opprinnelig ble den målt til vel 6.000 km., men dette tallet er siden blitt oppjustert til 8851,8 km.

I tillegg til muren består disse 8851,8 km også av grøfter/vollgraver og naturlige barrierer, for eksempel elver og bratte bakker. I tillegg kommer utsiktstårnet, fyrtårn, festninger og andre ruiner. Selve muren ble bygget av stein og leire og måler opptil 12 m i høyden og 10 m i bredden, men dette varierer sterkt.

Den kinesiske muren fra Ming-dynastiet strekker seg fra byen Jiayuguan i Gansu-provinsen i det sentrale Kina, midt i Gobi-ørkenen, til Hushan i Liaoning-provinsen, nær grensen til Nord-Korea.

I dag er imidlertid store deler av den opprinnelige muren, som ble bygget før Ming-dynastiet, dessverre forsvunnet.

Den kinesiske murs historie

Den kinesiske mur ble bygget som et forsvarssystem mot fiender fra nord.

Men i dag er muren et berømt symbol på Kinas historie og tidligere prestasjoner.

Den kinesiske muren er et flott eksempel på de gamle kinesiske sivilisasjonenes kunnskaper og ferdigheter innen militærarkitektur og teknologi.

Når ble muren bygget?

Den kinesiske mur ble bygget i løpet av en nesten 2.000 år lang periode, mellom år 220 f.Kr. og år 1633 e.Kr.

Muren ble bygget i stadier og i perioder da flere forskjellige dynastier hadde makten.

Noen kilder hevder at de første delene av muren allerede ble påbegynt i år 770 f.Kr. Det er likevel ganske stor enighet om at det offisielle arbeidet på muren startet i år 220 f.Kr., under Qin-dynastiet (221 f.Kr. – 206 f.Kr.). I denne perioden hadde Keiser Qin Shi Huang makten, og han hadde ambisjoner om å samle de enkelte delene av muren til én lang mur.

De siste delene av muren ble bygget under Ming-dynastiet (1368-1644).

Hvorfor ble muren bygget?

Da Keiser Qin Shi Huang samlet de tidligere befestningene, var formålet å skape et enhetlig forsvarssystem mot invasjoner fra nomadene i nord.

Murens primære oppgave var på denne tiden forsvar mot potensielle fiender.

Under Han-dynastiet (206 f.Kr. – 220 e.Kr.) ble muren utvidet mot vest for å beskytte handelen på Silkeveien.

Den muren vi kan se i dag ble bygget fra 1471 og fremover, da Ming-dynastiet hersket. Igjen var formålet med muren å forsvare landets grenser.

Den kinesiske mur fungerte likevel mer som en psykologisk barriere og et symbol på kinesisk makt enn som en hindring mot de invasjonene den ble oppført for å beskytte Kina mot.

Da Ming-dynastiets tid var over, ble det ikke nødvendig å gjenoppbygge muren igjen. Deretter forfalt muren på grunn av naturens erosjoner og menneskelige aktiviteter, helt til restaureringen av muren startet på 1900-tallet.

Har du lyst til å reise til Den kinesiske mur?

Den kinesiske mur besøkes årlig av flere millioner reisende. Det skjønner man godt, for det er et enestående syn å se muren sno seg over fjellryggene i den vakre naturen.

Det er mulig å besøke flere forskjellige av de restaurerte delene av muren. Like utenfor Beijing finner du noen av de best bevarte og mest besøkte delene.

Mutianyu er en av de best bevarte og mindre besøkte delene av muren.
Her kan du se muren slynge seg langs toppen av fjellryggen. Gå til toppen eller ta kabelbanen, og bli belønnet med en fantastisk utsikt på toppen.

Har du spørsmål?

Ta en titt på våre reiser til Kina, eller kontakt reisekonsulentene våre hvis du har spørsmål eller ønsker veiledning om en av våre rundreiser.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende