En reise til Malaysia kombinerer eventyrlige landskap, levende storbyer og en fargerik matkultur, hvor smakene forteller historier fra hele Asia.
Det malaysiske kjøkkenet henter inspirasjon fra det kinesiske, indiske og malaysiske kjøkken med smaker av både salt, søtt og surt i skjønn forening.
Men hva bør du spise i Malaysia?
I dette blogginnlegget kan du lese om 10 velsmakende malaysiske retter som du absolutt bør smake på under din reise.
Den mest ikoniske, lokale retten du kan oppleve i Malaysia, må være Nasi Lemak, kjent som Malaysias nasjonalrett.
Tradisjonelt serveres retten til frokost, men den har etter hvert blitt en populær rett til alle dagens måltider.
Nasi Lemak består hovedsakelig av ris kokt i kokosmelk, noe som gir retten en kremet smak. Risen serveres med et hardkokt egg, agurkskiver, ristede peanøtter, tørkede ansjoser og den asiatiske chilisaucen sambal.
Laksa er en sterk nudelsuppe som finnes i mange varianter rundt om i landet, og flere områder har sine særegne versjoner av retten.
På Penang-halvøya finner du Asam Laksa, som serveres med risnudler i en suppe med smak av fisk, skalldyr, chili og den syrlige asiatiske frukten tamarind. Penang har en stor kinesisk befolkning, og dette gjenspeiles i den lokale laksaen, som kombinerer kinesiske og malaysiske smakselementer.
En annen kjent versjon er Laksa Sarawak fra Borneo, som ofte serveres med reker og kylling, mens Curry Laksa fra Kuala Lumpur lages med kokosmelk, tofu og blåskjell. Uansett hvilken du velger, får du en svært smaksrik suppe.
Roti Canai er et flatbrød med indiske røtter som har blitt en fast del av det malaysiske gatekjøkkenet.
Brødet er smørstekt og lagvis, noe som gjør det sprøtt utenpå og mykt inni. Det serveres ofte med dhal (linsesaus) eller ulike karryretter – og nytes best med fingrene, akkurat som de lokale gjør.
Roti Canai er populært til frokost eller som snack, og det kan være en opplevelse i seg selv å se gateselgerne rulle ut flatbrødene og steke dem på sine store panner.
Nasi Goreng er det malaysiske ordet for «stekt ris», og retten er kjent og elsket i hele Sørøst-Asia.
I Malaysia lages den ofte med egg, ansjoser, grønnsaker, f.eks. asiatisk vannspinat, løk og chili samt valgfrie ingredienser som kylling, reker eller oksekjøtt.
Nasi Goreng finnes i utallige varianter og fås overalt i landet.
Hokkien Mee er en av de mange kinesisk-inspirerte rettene som har blitt en fast del av det malaysiske kjøkken.
Retten inneholder vanligvis svinekjøtt, reker og sprøtt svinefett, og gir en rik og fyldig smaksopplevelse som er spesielt populær som kveldsrett.
Som flere andre malaysiske retter finnes Hokkien Mee i flere lokale varianter, alle med sine egne særegne kjennetegn, avhengig av hvor i landet du befinner deg.
Hokkien Mee som serveres i Kuala Lumpur, kjennetegnes av tykke nudler i en mørk, kraftig soyasaus, mens Penangs versjon er lysere og mer oransje, servert i en skaldyrsbasert bouillon.
Mee Goreng, som betyr “stekte nudler”, er en klassiker i det malaysiske gatekjøkken, særlig kjent fra de såkalte mamak stalls, som er matboder som selger indisk-malaysisk mat.
Nudlene stekes med ingredienser som tofu, poteter, bønnespirer, tomater og for eksempel reker eller blekksprut.
Det hele blandes i en sterk og lett søt saus med noter av soya, chili og tamarind. Den serveres ofte med lime og syltet chili, som tilfører en frisk kontrast til de kraftige smakene.
Char Kuey Teow er en robust, stekt nuddelrett som særlig forbindes med Penang, kjent for sin fantastiske steetfood.
Retten lages med brede risnudler som raskt stekes i en varm wok sammen med egg, bønnespirer, kinesisk pølse og reker.
Char Kuey Teow får en særpreget røkt smak fordi ingrediensene tilberedes over meget høy varme i wokken.
Satay har sin opprinnelse i Indonesia, men har blitt en ekte klassiker i Malaysia.
De små grillspydene av marinert kjøtt serveres med en søt og kremet peanøttsaus, frisk agurk, løk og ketupat, som er en kokt riskake pakket inn i palmeblader.
Marinaden er laget med gurkemeie, koriander og sitrongress, og kjøttet grilles over åpen ild, noe som gir en intens, røkt smak.
Det finnes også versjoner med lam og oksekjøtt, og noen steder kan du finne satay laget av and eller fisk.
Hainanese Chicken Rice er en klassisk rett som kom til Malaysia med immigranter fra den kinesiske øya Hainan.
Retten består av saftig, posjert kylling, servert med ris kokt i kyllingkraft med hvitløk og ingefær.
Til dette serveres en klar suppe samt tre essensielle sauser: soyasaus, en ingefærsaus og en sterk, rød chilisaus.
Cendol er en populær malaysisk dessert som for mange kan se ganske spesiell ut.
Den består av grønne, geléaktige risnudler laget med pandan, kokosmelk, palmesukker og knust is, og den kalde desserten er ideell i det varme malaysiske klimaet.
Det finnes mange lokale variasjoner av Cendol, spesielt i forhold til hvilke toppings som legges på den knuste isen. Du kan få alt fra mais, kidneybønner, durian eller kleberis.
Kan du lukte de malaysiske gatekjøkken gjennom skjermen din?
I Malaysia venter et kulinarisk eventyr fullt av smaksopplevelser og historier – enten du besøker et lokalt gatematkjøkken eller mer eksklusive restauranter.
Er du klar til å smake på eventyret?
Velbekomme!
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende