TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Cuba: Et kultureventyr med casas particulares!

Reiseberetning fra Cuba: Et kultureventyr med casas particulares!

05.06.2015
Vis alle innlegg

Drømmer du om å reise til Cuba? Nedenfor kan du lese om Neils opplevelser på hans reise til Cuba i 2016.

Havana

Cuba er rett og slett ikke som noe annet sted i verden. Landet har en fantastisk historie, fascinerende kultur og et samfunn i endring (riktignok en relativt langsom endring!).

Dagene i Cuba var fylt med opplevelser. Jeg møtte den vennlige lokalbefolkningen, tilbrakte atmosfæriske kvelder med cubansk musikk, så fantastisk arkitektur og besøkte selvfølgelig de vakre strendene som dette fantastiske landet har å by på.

Reisen begynte i Havanna, der jeg virkelig fikk merke historiens sus og de endringene som Havanna etter hvert har begynt å gjennomgå. Gjennom de travle gatene i Havanna lød melodier fra lokale gatemusikanter, og en guidet sightseeing var rett og slett den beste måten å lære om stedet, folket og historien på. Jeg fant fort ut at det å tilbringe tid sammen med guiden i Havanna ikke bare gjorde at jeg lærte mye om cubansk historie – han var også en fantastisk kilde til praktisk informasjon og mange «tips og triks» som hjalp meg videre på reisen. Guiden hjalp meg for eksempel med å finne de billigste stedene å kjøpe flaskevann, pekte ut noen av de beste restaurantene, viste meg hvor de lokale bankene lå og til og med hvor det nylig var lagt opp trådløst Internett!

Casa Particular

Trinidad

På oppholdet i Cuba fikk jeg oppleve noe som skulle bli et absolutt høydepunkt på reisen min. Jeg overnattet nemlig på en «Casa Particular», der man bor under samme tak som eierfamilien, som alltid gjør sitt beste for at man skal føle seg hjemme under oppholdet!  Cubanske hus er ofte store og har mange rom som er ideelle å leie ut. Rommene har eget bad og toalett, egen nøkkel og – vanligvis – safe og kjøleskap. Casaene har daglig romservice, akkurat som på et vanlig hotell. En av stuene er omgjort til en slags restaurant, der det serveres frokost og middag.

En av fordelene ved å bo på en casa er at man får en helt fantastisk innsikt i den cubanske levemåten og kulturen. En spennende opplevelse som du ikke bør gå glipp av! Casa-opphold kan man få stort sett overalt på hele Cuba, så rådet mitt er å benytte sjansen dette utgjør til å få et mest mulig autentisk kubansk eventyr.

Viñales dalen

Vinales

Viñales var et annet vakkert sted jeg besøkte, og tiden jeg tilbrakte her var utvilsomt den mest aktive på reisen. Jeg deltok på mange av utfluktene som var tilgjengelige, leide en sykkel for å utforske det koselige bysentrumet og den fantastiske landsbygden, besøkte de spektakulære dryppsteinsgrottene og dro deretter på en guidet omvisning ved en lokal sigarfabrikk!

Den fascinerende og tidløse byen Cienfuegos

Cienfuegos

Jeg hadde nok tid til å besøke den fascinerende og tidløse byen Cienfuegos. Denne bød på noe helt annerledes, både i den forstand at det var færre turister der og at arkitekturen, den sjarmerende atmosfæren i Marti Park-området og rådhuset ga meg en mulighet til refleksjon.

Som så mange andre steder på reisen, oppdaget jeg at Cienfuegos yret av liv, små håndverksmarkeder og uovertruffen mat. Da jeg skulle velge restaurant om kvelden i Cienfuegos, fikk jeg ikke bare tatt noen helt fantastiske bilder av solnedgangen over Cienfuegos-bukten, men hadde også en av de morsomste opplevelsene på hele reisen. Jeg satte meg ned ved et bord på en lokal cubansk «restaurant», der servitrisen sa at hun først måtte gå inn og vekke opp kokken. Kokken var faktisk faren hennes, og hele komplekset var familieeid! Bare på Cuba!

Trinidad og Varadero

Cuba

Trinidad og Varadero var det neste som sto på agendaen, og det gode omdømmet til de fantastiske strendene deres levde absolutt opp til forventningene. Under oppholdet på Trinidad bodde jeg igjen på en casa particular, der en koselig familie tok virkelig godt vare på meg. De hjalp meg med å leie sykkel, finne veien rundt på området og serverte meg noe av den beste maten jeg hadde smakt på hele turen!

Trinidad er et sted jeg kunne reist tilbake til gang på gang. Om kvelden samles mange folk på trappene til berømte Casa de la Musica, der man enten kan se på eller delta i salsadansing eller bare sitte der og nyte en mojito i den milde kvelden. Det fantastiske strandområdet i Playa Ancón ligger bare en kort drosjetur unna, så Trinidad har virkelig noe for alle.

For den som vil oppleve det ekte, autentiske Cuba, er casas particulares et ideelt valg! Cuba er et land i endring og et sted som virkelig byr på en rekke opplevelser, så ikke vent for lenge med å bestille en reise – bare gjør det! :-)

Neil, TourCompass