TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSeverdigheter i Cusco

Severdigheter i Cusco

23.05.2018
Vis alle innlegg

Severdighetene står i kø når reisen går til inkaenes gamle hovedstad, Cusco.

Byen, hvis navn betyr ”verdens navle”, inneholder både falotte, historiske inkamonumenter og arkitektur fra den spanske kolonitiden.

Gå på oppdagelsesferd i de hyggelige brosteinsbelagte gatene, føl historiens vingesus på byens plasser eller titt rundt i de tradisjonelle butikkene der du blant annet kan kjøpe med deg et mykt alpakka-plagg hjem.

Les mer nedenfor, og få 7 forslag og inspirasjon til severdigheter du kan oppleve i inkaenes gamle hovedstad, Cusco.

Føl historien i det historiske kvarteret

Byens historiske sentrum, Centro Histórico de Cusco, er helt klart en av de opplevelsene du må få med deg i flotte Cusco, som faktisk er en av de eldste byene i Sør-Amerika.

På din tur gjennom hjertet av inkaenes gamle hovedstad vil du se staselige, gamle bygninger som vitner om en spennende historie. Tilbring litt til med å betrakte bygningene, så vil du etter hvert legge merke til at bygningene ofte har tradisjonelle inkabygninger som fundament og at de tidligere koloniherrene, spanjolene, har bygget konstruksjoner oppå.

Du kan også gå på oppdagelsesferd i det historiske sentrums små brosteinsbelagte gater, der du kan finne alt fra tradisjonell peruansk mat til fine suvenirer.

Etter en opplevelsesrik rundtur i området kan du rusle bort til den store plassen Plaza de Armas, der du kan beundre den flotte katedralen og kanskje ta deg en liten hvil på en av benkene i det grønne området.

En smak av Cuzco på San Pedro-markedet

Hvis du har lyst til å gå på et marked der du kan kjøpe alt fra ferskpresset juice til en lett lunsj eller kanskje en liten suvenir, for eksempel i form av peruansk dukke, er San Pedro-markedet stedet for deg.

Markedet ligger ca. 8 minutters gange fra Plaza de Armas, hjertet av Cuzco. Jo lenger vekk fra plassen du kommer, jo mer endrer atmosfæren seg. Flere gatebutikker dukker etter hvert som du nærmer deg markedet, og de bidrar til å skape den spesielle stemningen her.

San Pedro-markedet er et kulinarisk og fargestrålende bekjentskap. Her stimuleres både syn og hørsel, og du skal ikke være her lenge før de gode luktene også frister deg til å pirre smakssansen.

Her kan du smake på utallige godsaker, f.eks. salchipapas, frytyrstekte pølser med poteter, lomo saltado, frityrstekt oksekjøtt eller noen av områdets friske frukter, som pasjonsfrukt eller den mer ukjente chirimoya, en epleart.

Gå på oppdagelse på markedet, men pass på: Her kan du lett ende opp med å tilbringe hele dagen.

Inkaenes helligste sted – soltemplet Koricancha

I Cuzco ligger soltemplet, Koricancha, et tempel med en helt spesiell betydning. Templet anses for å være inkaenes helligste sted – og dette stedet var også sentrum for Inkariket.

Koricancha ble kun bygget av stein og var inkaenes viktigste kulturbygning. Det var etter sigende Manko Qhapaq, den første inkaen, som bygget det opprinnelige tempelet, men fra 1438 og fremover bygget inkaen Pachacútec det hellige stedet videre ut.

Kulturstedet har en enestående beliggenhet, med tanke på hvordan byen er bygget. Det sies nemlig at byen har form som en puma, og Koricancha ligger akkurat i spissen av pumaens hale.

Soltemplet er en storslått opplevelse, og for ale som er interessert i inkaenes kultur, religion og historie, er soltemplet helt klart et must-see.

Gå en tur i San Blas-kvarteret

Hvis du vil oppleve et helt spesielt område i Cuzco, er San Blas uten tvil stedet.

Området ligger rett ved Plaza de Armas, men du skal ha gode sko hvis du vil vandre rundt i denne delen av byen. For jo nærmere San Blas du kommer, jo brattere blir det.

Hvis du virkelig vil føle historiens vingesus, skal du vandre på den lille gaten Hathunrumiyoc som fører deg opp mot San Blas-kvarteret. Ha øynene med deg, for i denne steinbelagte gaten står en av hele Cuzcos best bevarte vegger. Så selv om det er hardt og bratt, lønner det seg å se oppover.

Dette området er helt annerledes enn resten av Cuzco, og hvis du er kunstinteressert, vil du trives godt her. San Blas-kvarteret går også under navnet «barrio de los artesanos», og det byr kunsthåndverkernes område.

Mange av gatene er stengt for trafikk, så du kan rolig slentre gjennom dette vakre området i en fantastisk by. Når tiden er inne for en hvil, er det massevis av hyggelige kafeer å velge blant.

Lær å lage peruansk mat

Hvis du har lyst til å lære enda mer om en viktig del av peruansk kultur og ta med deg litt av Peru og Cuzco tilbake til Norge, bør du bli med på matlagingskurs.

På et matlagingskurs får du en introduksjon til det peruanske kjøkkenet, du lærer om de forskjellige råvarene som brukes, ulike krydder og, sist men ikke minst: du får selv prøve å lage smakfulle peruanske retter.

Retterne du får prøve deg på kan f.eks. være lomo saltado, frytyrstekt oksekjøtt, eller ají de gallina, som er høne med chili.

Et matlagingskurs gir deg en unik mulighet til å få et interessant innblikk i et viktig aspekt av den peruanske kulturen.

Que aproveche!

Velbekomme!

Tambomachay

8 km. nord for Cuzco ligger det hellige inka-badestedet Tambomachay. Tilbake i tiden tok adelige kvinner og de herskende inkaene bad nettopp her.

Tambomachay-komplekset består av fire vegger som er bygget inn i en ås. Oppå de fire veggene er det fire steder der man kan legge fra seg offergaver til vannet. Stedet er et prakteksemplar på byggetekniske ferdigheter, og den dag i dag kan dette systemet fremdeles levere vann.

I tillegg til de fire veggene består anlegget også av flere kanaler, fosser og akvedukter. Faktisk kan man se et lignende system i Machu Picchu, nordvest for Tambomachay.

Inkaene brukte stedet som et renselsessted. De vasket kroppen sin for å rense bort ondskapen, og dette var en renselse av både kropp og sjel.

Et besøk på Tambomachay-badene vil gi deg enda bedre forståelse for og viktig kunnskap om inkakulturen.

BONUS: Klatring på regnbuefjellet utenfor Cuzco

Hvis du har lyst til å kjøre noen timer med buss for å oppleve den flotte naturen utenfor Cuzco, vil vi gjerne gi deg et ekstra tips til en fantastisk opplevelse du sent vil glemme
Vinicunca-fjellet – bedret kjent som Regnbuefjellet – er et must for alle som setter pris på store naturopplevelser og -fenomener.

Regnbuefjellet er et både fascinerende og storslått bekjentskap. Fjellsidene er farget i alle regnbuens farger, og i det fjerne kan du se toppene på de snødekte Andesfjellene.

På turen ut til fjellet får du også se flere små peruanske landsbyer.

Gå tidlig i seng, ta på deg gode sko på og la deg begeistre at den til tider harde turen oppover Regnbuefjellet. Det vil du ikke angre på.

Har du lyst til å bli med til Cuzco?

Er du blitt fristet til å legge reisen til denne fascinerende peruanske byen?

Du kommer til Cuzco på alle våre Peru-reiser.

De sitter klare til å hjelpe deg med å velge den perfekte reisen for deg og familien din.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende