TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSeverdigheter i Luang Prabang

Severdigheter i Luang Prabang

02.06.2024
Vis alle innlegg

Kvinne ser på tempel i Luang Prabang, Laos

Luang Prabang ligger der elvene Mekong og Nam Khan nord i Laos møtes, og det er en by med en interessant historie og kultur og vakker natur.

Som tidligere kongelig hovedstad, og nå UNESCO-verdensarvsted, er Luang Prabang en populær attraksjon for besøkende fra hele verden med sine godt bevarte templer, franske kolonibygninger og storslåtte natur.

I dette blogginnlegget presenterer vi 7 uforglemmelige severdigheter du kan oppleve i Luang Prabang på din reise til Laos.

1. Munkene i Luang Prabang

Munker mottar almisser i Luang Prabang

Luang Prabang er en buddhistisk by der du garantert kommer til å møte de oransjekledde munkene. Hvis du vil komme under huden av buddhistisk kultur, må du oppleve den gamle tradisjonen Sai Bat.

Hver morgen ved soloppgang (klokkeslettet avhenger av sesongen) kan du oppleve munkenes almisseprosesjon, der flere hundre munker går gjennom byens gater for å motta almisser fra lokalbefolkningen.
Lokalbefolkningen står klare med for eksempel klebrig ris, som de putter i munkenes boller. Hele ritualet foregår i stillhet.

Det er en unik opplevelse, og mange blir grepet av den respektfulle stillheten som kjennetegner denne tradisjonen. Som turist kan du også delta i ritualet selv og legge almissene dine i munkenes boller, så lenge du følger noen retningslinjer: Hold god avstand til munkene, dekk til skuldre, bryst og ben, og delta i stillhet. Hvis du foretrekker å observere ritualet, må du holde god avstand og unngå å ta bilder med blits.

2. Phousi-fjellet

Solnedgang over Phousi-fjellet i Luang Prabang

Phousi-fjellet, som ligger midt i Luang Prabang, har en fantastisk utsikt over byen og de omliggende landskapene.

En tur opp de 328 trinnene til toppen belønnes med en imponerende panoramautsikt, spesielt ved solnedgang, da landskapet males rødt og oransje.

På toppen finner du også That Chomsi-Stupa. Den ble bygd i 1804 og er et viktig religiøst monument for borgerne i Luang Prabang.

3. Kveldsmarkedet

Boder på nattmarkedet i Luang Prabang

Kvel dsmarkedet i Luang Prabang er en livlig og fargerik opplevelse, og her kan du kjøpe alt fra håndlagede tekstiler og smykker til velsmakende gatekjøkkenspesialiteter.

Markedet strekker seg langs Sisavangvong Road fra kongepalasset til Wat Mai, og hit kommer både lokalbefolkningen og besøkende for å oppleve den unike atmosfæren og handle håndlagde varer.

Her finner du et stort utvalg produkter, blant annet flotte vevde tekstiler, håndlagde smykker, tradisjonelle laotiske klær, utskårne treprodukter og kunstverk. Mange av disse varene er laget av lokale håndverkere og etniske minoritetsgrupper, så her er det mulig å kjøpe autentiske og helt unike suvenirer.

Markedet åpner hver kveld og er en fantastisk måte å avslutte en dag med sightseeing på, mens du prøver lokale matspesialiteter og kanskje finner fine suvenirer å ta med hjem.

4. Kuang Si-vannfallene

Folk går på broen ved Kuang Si-fossene

Kuang Si-vannfallene ligger rundt 29 kilometer sør for Luang Prabang, og de er et av områdets mest imponerende naturlige underverker.

Vannfallene består av flere nivåer av turkisblått vann som faller ned i kjølige bassenger der du kan ta en forfriskende svømmetur.

Området rundt vannfallene har også turstier og et bjørnereservat der reddede asiatiske svartbjørner lever.

5. Wat Xieng Thong

Det gylne klosteret, Wat Xieng Thong-tempelet i Laos

Wat Xieng Thong, også kjent som “Det gyldne kloster”, er en av de mest betydningsfulle og vakreste templene i Luang Prabang.

Dette templet ble bygd i 1560 av kong Setthathirath og er et utmerket eksempel på klassisk laotisk arkitektur med buede tak, utsmykkede mosaikker og detaljerte treutskjæringer.

Templet spiller en sentral rolle i byens religiøse seremonier og er et must-see for alle besøkende.

6. Mekong-elven

Cruisebåt på Mekong-elven

Mekong-elven er en av Asias største og viktigste elver, og den snor seg pittoresk gjennom Luang Prabang og gjør byen enda vakrere.

Elven renner nesten 5 000 kilometer gjennom seks land, fra Tibet til Sør-Vietnam, og er en livsåre for mange av regionens byer, blant annet Luang Prabang.

Det er en av Sørøst-Asias viktigste vannveier og spiller en avgjørende rolle både for økologi og økonomi i regionen.

En båttur på Mekong-elven er en uforglemmelig opplevelse, og her kan du beundre det flotte landskapet med frodige fjell, tett jungel og tradisjonelle landsbyer som ligger spredt langs elvebredden.

7. Pak Ou-hulene

Utsikten fra Pak Ou-grotten til Mekong-elven

Mekongelven gjør det også mulig å besøke Pak Ou-hulene, som ligger rundt 25 km nord for byen.

Pak Ou-hulene er to kalksteinsgrotter som ligger der elvene Mekong og Nam Ou møtes. Grottene inneholder 4000 små Buddhafigurer. De fleste av Buddhafigurene er skåret ut av tre, men flere av dem er også laget av andre materialer.

Den nedre delen av hulene kan sees fra Mekongelven, og derfor er de nær overflaten. Hvis du vil utforske den øvre delen av hulene, må du gå opp steintrapper. Ved enden av trappen kommer du til en steinport ved åpningen til den øverste delen av hulen.

8. Wat Mai

Gullbelagt, utsmykket fasade på Wat Mai-tempelet i Luang Prabang

Wat Mai Suwannaphumaham, eller bare Wat Mai, er et annet viktig tempel i Luang Prabang.

Det ble bygd på slutten av det 18. århundre og er kjent for sin store, utsmykkede veranda og de gyldne basrelieffene som skildrer scener fra Buddhas liv.

Templet var også residens for Luang Prabangs øverste patriark til midten av det 20. århundre.

9. Kongepalasset

Haw Kham kongelige palass i Laos

Kongepalasset, også kjent som Haw Kham, ble bygd i 1904 under det franske kolonistyret, som bolig for kong Sisavang Vong.

I dag huser palasset Luang Prabangs nasjonalmuseum, der besøkende kan se mange ulike kunstgjenstander som gir et godt bilde av Laos’ historie og kultur.

Bygningen kombinerer fransk koloniarkitektur med tradisjonelle laotiske formelementer, noe som gjør det til et fascinerende sted å besøke.

10. Det laotiske kjøkkenet

Mann lager «larb», en tradisjonell rett fra Laos

Når du reiser til et nytt land, er en av de største attraksjonene å prøve det lokale kjøkkenet.

Selv om laotisk mat kanskje ikke har fått så mye oppmerksomhet som nabolandene, er det definitivt verdt et besøk når du er i Luang Prabang.

Tradisjonell laotisk mat er basert på ferske ingredienser og mange urter, og ris eller klebrig ris (khao niao) spises til nesten hvert måltid.

Besøk de lokale restaurantene og prøv retter som Larb , Sai Oua og Tam Mak Hoong .

Vil du oppleve Luang Prabang?

Luang Prabang er en by som kombinerer sin rike historie og kulturarv med en avslappet atmosfære og enestående naturskjønnhet.

Uansett om du er interessert i historie, religion, natur eller bare ønsker å slappe av og nyte det vakre landskapet: Luang Prabang har noe å tilby alle reisende.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende!

Se våre reiser til Laos nedenfor: