TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerWild camps – Få nærkontakt med Afrika

Wild camps – Få nærkontakt med Afrika

03.06.2018  |  oppdatert: 20.03.2023
Vis alle innlegg

Drømmer du om å dra på safari til Afrika?

Da skal du fullende opplevelsen med overnatting i en wild camp, der du kommer enda nærmere dyrene og naturen!

Hva er en wild camp?

En wild camp er en leir som ligger midt i naturen. Vanligvis består leiren av flere telt som fungerer som rom samt et messetelt (spisetelt). Noen ganger ligger teltene spredt utover et større område, slik at man nesten ikke kan se naboteltet – andre gange ligger de tettere – ofte i en halvsirkel rundt messeteltet.

Utrykket ”wild camp” brukes mest i Tanzania. På andre reisemål, f.eks. Sør-Afrika og Kenya, bruker man i stedet utrykket camp, tented camp eller lignende.

Det finnes flere forskjellige typer wild camps. Noen er permanente, mens andre er mobile.

At en camp er mobil betyr at den er flyttbar. Dette kan være et krav fra myndighetene, og bidrar til å sikre at man ikke forstyrrer dyrenes naturlige beitemarker for mye, samt at naturen der leiren ligger får ro til å regenerere seg før neste leir slås opp.

Teltene i en wild camp

En wild camp består alltid av frittstående telt. Hvert telt er et rom. Vegger, tak, dører og vinduer består av lerretsduk.

Noen steder er teltene satt opp på plattformer og er opphøyd over bakken. Dette er ofte (men ikke alltid) tilfellet når det er snakk om en permanent leir. I slike camps har man egen treterrasse – ofte med flott utsikt.

I mobile camps står teltene på bakken. Gjestene har likevel egen ”veranda”, men i bakkehøyde og med et halvtak av lerret som gir litt skygge for solen. Det er myggnett foran alle dører og vinduer i teltene, som har ståhøyde.

Sengene

Teltene er store, og det er god plass til minst én stor dobbeltseng og et par stoler. Noen telt har også plass til 4 enkeltsenger, så der kan det bo en hel familie.

Alle telt har dyner, puter og ekstra tepper. Det kan bli kaldt om natten i Afrika.

Bad/toalett

Alle telt har eget bad og toalett.

Hvis leiren er mobil, består ”badet” også av lerretsvegger og -tak. ”Døren” til badet er av lerret, men du vil finne et helt vanlig toalett og vask og dusj med både varmt og kaldt rennende vann.

Hvis leiren IKKE er mobil, kan badet ha murvegger og en ordentlig dør som kan lukkes.

Maten

Mobile camps har ofte et messetelt, mens permanente camps av og til har en restaurantbygning der gjestene spiser.

Maten tilberedes i campen. Noe lages på komfyr/gassbluss – annen mat over bål, men fordi det er strøm er det også kjøleskap.

Strøm

Det er strøm i en wild camp.

Det er lys i alle teltene. Noen ganger kan man kun lade elektriske apparater i messeteltet, men det er alltid mulighet for å få ladet mobilen, og det er lys både i teltet og på badet.

Er det farlig å bo i wild camp?

Nei, det er ikke farlig å bo i en wild camp.

Mange steder ligger campen midt i dyrenes spiskammer, så man bør naturligvis ta visse forholdsregler.

Det er ikke usedvanlig å se både antiloper og sjiraffer rett ved leiren. Og der det er antiloper, kan det også være løver og hyener, så man må ikke vandre for langt unna teltet sitt. Guidene og de andre medarbeiderne er meget godt kjent i området og med dyrene og sørger for at det ikke skjer noe.

Om kvelden må man ikke gå alene rundt i leiren. Vakter vil følge deg tilbake til teltet ditt når du vil legge deg eller bare slappe av i teltet – de har også lommelykter med seg, slik at du finner glidelåsen til teltåpningen!

Om natten kan det ofte komme bøfler og elefanter gjennom leiren, men de går aldri inn i teltene. Dyrene vet ikke at det sover mennesker inne i teltene. For dem er et telt bare en konstruksjon de må gå rundt for å komme frem til vannhullet/byttet/yndlingstreet/maken/ungen.

Hvorfor skal du bo i en wild camp?

Man reiser til Afrika for å oppleve dyrene og naturen. For å høre løvene brøle, lukte bøflene og føle vinden i håret.

Alt dette opplever du i wild camp!

Det er fantastisk å våkne midt på natten og høre løvene brøle i det fjerne eller merke at bøflene får jorden til å skjelve når de tramper gjennom leiren.

Når solen går ned i Afrika, blir det raskt kjølig. Det merker du gjennom lerretsduken – akkurat som du merker solens første stråler om morgenen og hører fuglene som kvitrer høyere og høyere i takt med at solen står opp.

Spenningen når du åpner teltduken om morgenen og titter ut for å se om du kan se dyrespor i sanden utenfor teltet ditt er nesten bedre enn før gavene på julaften!

Du bør bo i en wild camp fordi du her vil FØLE, LUKTE og HØRE Afrika.

Wild camp eller safari lodge?

På Serengeti i Tanzania kan du velge mellom å bo i wild camp eller på en lodge.

På lodgen ligger rommene i hver sin hytte og består faktisk også delvis av lerretsvegger og -tak. Det er imidlertid også delvis murvegger her, og rommene på lodgen ligner et helt vanlig hotellrom. På badet er det badekar og vinduer med ruter av glass. På lodgen er det også både svømmebasseng og spa – det er det ikke i en wild camp.

Du er fremdeles midt i naturen på lodgen – utsikten fra din private veranda er fenomenal. Du er bare omgitt av litt mer luksus.

Har du spørsmål om wild camps?

Har du flere spørsmål om hvordan det er å bo i en wild camp?

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende