TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Hva er Angkor Wat?

16.11.2017
Vis alle innlegg

Angkor Wat er et verdensberømt tempelanlegg som ligger nord i Kambodsja, rett utenfor byen Siem Reap.

Tempelanlegget er blitt synonymt med Kambodsja. Det er landets største severdighet og et arkitektonisk prakteksemplar på khmerfolkets helt unike byggestil.

Angkor anses også for å være et av Sørøst-Asias viktigste arkeologiske områder.

Og tempelet er helt utrolig fascinerende.

Angkor Wats omgivelser

Området rundt Angkor Wat er meget vakkert.

Det består av flere forskjellige templer, blant annet Bayon-tempelet, kjent for sine 216 smilende ansikter. I tillegg kan du se Angkor Thom som var hovedstaden i Khmerriket på 1100-1300-tallet, og denne byen ligger nord for Angkor Wat.

Naturen ved Angkor Wat helt spesiell. Tempelets formasjoner speiler seg i den flotte vollgraven som smyger seg rundt tempelanlegget.

Tempelets høyeste tårn måler 55 meter og troner imponerende i landskapet. Vakre trær omkranser tempelanlegget og himmelen utgjør en flott fargekontrast til resten av omgivelsene.

Symmetri og storslagenhet preger dette helt spesielle tempelanlegget, som i sin tid ble bygget av kong Suryvarman II.

Angkor Wats historie

Angkor Wat ble bygget i det 12. århundre.

Navnet betyr ”templenes by” på khmer, og Angkor Wat var det største tempelet i Khmerriket og ble bygget under Kong Suryvarman IIs styre. Man mener at arbeidet med tempelanlegget, som aldri ble helt ferdigstilt, ble avsluttet da Suryvarman II døde.

Khemerriket falt i det 15. århundre, men imperiets storhet er bevart for evig på murene på Angkor Wats mesterlige bygninger med deres utallige inskripsjoner.

Oppførelsen av Angkor Wat

Angkor Wat er et enestående arkitektonisk mesterverk.

Det tok etter sigende 37 år å oppføre tempelanlegget, som og krevde 6000 elefanters og 300 000 menneskers arbeidskraft. Alt ble bygget manuelt, for på 1100-tallet fantes det ingen maskiner som kunne gjøre arbeidet.

Templene ble opprinnelig oppført for hinduene og viet til hinduguden Vishnu, men fra det 13. århundret ble tempelet en helligdom for buddhistene.

I 1992 ble Angkor Wat oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi tempelanlegget er et mesterlig arkitektonisk kunstverk – helt uten sidestykke.

I dag er Angkor Wat blitt synonymt med Kambodsja.

Tre interessante fakta om Angkor

Verdt å vite om Angkor:

  • Angkor Wat er avbildet på Kambodsjas flagg. Det er bare to land i verden som har et nasjonalmonument på flagget sitt: Kambodsja og Afghanistan.
  • Templer vender vanligvis mot øst. Angkor Wat vender mot vest, retningen som betyr død. På folkemunne heter det i dag at Angkor Wat vender mot solnedgangen.
  • I 2001 betalte filmselskapet Paramount Pictures 10 000 dollar pr. dag for å ta opp filmen ”Lara Croft: Tomb Raider” i Ta Prohm-tempelet.

Hvis du er blitt fascinert av dette arkitektoniske mesterverket, kan du besøke Angkor Wat på en av våre fantastiske reiser til Kambodsja!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende