TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerChichen Itza – mayaenes underverk

Chichen Itza – mayaenes underverk

16.09.2019
Vis alle innlegg

Chichen Itza

Med sine vakre templer, imponerende pyramider og store ballbane er Chichen Itza utnevnt til et av verdens 7 nye underverk.

Når du besøker Chichen Itza, vil du raskt se hvorfor.

Hva er Chichen Itza?

Chichen Itza er en stor mesoamerikansk ruinby.

Ruinene har siden 1988 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste og er i dag er et av de mest besøkte stedene i Mexico. Stedet forteller historien om mayaindianerne, som levde i disse vakre omgivelsene for mer enn 1 000 år siden.

Ruinbyen ligger på Mexicos Yucatan-halvøy, ca. midtveis mellom den moderne storbyen Mérida og kystbyen Playa del Carmen.

Hva betyr Chichen Itza?

Cenote Sagrado

Yucatan-halvøya er kjent for sitt flate landskap med underjordiske ferskvannsstrømmer. Disse strømmene danner små huler, naturlige ferskvannsbrønner, under bakken. De kalles cenoter.

Navnet Chichen Itza viser til disse cenotene. Oversatt fra mayaenes gamle språk betyr Chichen Itza nemlig ”Itza-brønnens munning” (”the mouth at the well of Itza”).

Brønnen det her er snakk om er høyst sannsynlig Cenote Sagrado – Den hellige brønn – som ligger i ruinbyen og som ble brukt som ofringsbrønn til mayaenes regngud Chaac. Faktisk mente mayaene at regnguden levde nede i denne brønnen, og derfor ble den brukt til ofringer og ikke som drikkevann.

Chichen Itzas viktigste bygninger

Chichen Itza er full av interessante bygninger som kan fortelle om mayaenes levevis.

El Castillo

El Castillo

Navnet til den største pyramiden i Chichen Itza er El Castillo (slottet) eller Kukulkans tempel. Den er et meget fascinerende byggverk og det mest berømte av Chichen Itzas vartegn.

Den imponerende pyramiden ble oppført av mayaindianerne rundt år 1 000 – altså lenge før europeerne kom til landet. Men navnet El Castillo fikk den først da de spanske conquistadorene kom til Mexico på i 1500-tallet.

Pyramiden ble bygget til ære for maya-guden Kukulkan, som ifølge mayaenes tro var en fjærkledd slange. Det kan du bl.a. se ved nordtrappen, der to slangehoder er hugget ut i stein. Ved vår- og høstjevndøgn danner solen skygger på pyramiden og skaper en illusjonen av to slanger som slynger seg nedover pyramidens nordside og ender ved de to slangehodene ved nordtrappen. Dette er bare ett eksempel på mayaenes store, astronomiske kunnskaper.

Den mesoamerikanske ballbanen

Spillefeltet

Den store ballbanen i Chichen Itza er den største av de gamle mesoamerikanske ballbanene.

Utgravninger over hele Sentral-Amerika viser at spillet var populært hos alle de mesoamerikanske folkene og ble spilt allerede før vår tidsregning. Den dag i dag spiller fremdeles innfødte mexicanere en variant av dette ballspillet som kalles Ulama.

En blodig seier

Der er funnet mange nedskrevne regler for ballspillet, men den mest oppsiktsvekkende tradisjonen var at spillene etter sigende endte opp som menneskeofre til gudene. Men man vet ikke om det var taperne eller vinnerlaget som ble ofret for å gjøre gudene fornøyde.

Den store ballbanen i Chichen Itza måler hele 166 meter fra den ene enden til den andre og er rundt 68 meter bred. De dekorerte ringene som spillerne skulle prøve å få ballen gjennom er i 6 meters høyde. Det krevde uten tvil et helt spesielt talent for å få ballen gjennom den lille ringen, og når det skjedde betydde det, ifølge historikere, seier for laget.

Langs ballbanens sider kan du se flotte steinutskjæringer som viser spillet og de påfølgende menneskeofringene.

El Caracol – observatoriet

El Caracol

Mayaene hadde, som nevnt, store kunnskaper innen astronomi, og observatoriet vitner også om dette.

Monumentet kalles El Caracol, som på spansk betyr sneglen, og ble bygget før år 800. Det har fått sitt navn etter vindeltrappen inne i observasjonstårnet.

Yucatan-halvøya er flat som en pannekake, og det høye observasjonstårnet er akkurat høyt nok til å nå opp over tretoppene, for på den måten å gi fritt utsyn til bl.a. planeten Venus, som hadde stor betydning for mayaene.

I dag er observasjonstårnet delvis rast sammen, og man tror at taket opprinnelig kunne have vært kuppelformet, slik vi kjenner det fra moderne observatorier der takene kan åpnes. Men faktisk var både den øvre og nedre delen av tårnet sylinderformet og ga godt utsyn til natthimmelen og landskapet rundt.

Hvorfor skal du reise til Chichen Itza?

Chichen Itza veggen

Chichen Itza er en av Mexicos største severdigheter, og et utrolig interessant og fascinerende reisemål. Hvis du allerede er interessert i de gamle mesoamerikanske kulturene, er Chichen Itza stedet for deg!

Stedet er fremdeles et aktivt arkeologisk område som bidrar til å fremme forståelsen for mayasivilisasjonen.

Her ser du restene av en mesoamerikanske storby, den berømte banen der det ble utkjempet dramatiske ballspill og ofringer til gudene. Du får vite interessant om et folk med store astronomiske kunnskaper som de også integrerte i bygningene sine.

Chichen Itza er noe helt spesielt!

Opplev Chichen Itza på disse reisene:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende