TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerDerfor skal du (fremdeles) reise!

Derfor skal du (fremdeles) reise!

03.03.2024  |  oppdatert: 22.04.2024
Vis alle innlegg

Kvinne ser mot horisonten i Tanzania

“Å reise er å leve”

Det skrev den danske forfatteren H.C. Andersen i “Mitt livs eventyr” på midten av 1800-tallet. For oss er dette like aktuelt den dag i dag. Ingenting er som å oppdage nye steder og føle helt inn i sjelen hva en reise gjør med oss.

Men det å reise byr stadig på nye utfordringer.

Det kan være klimautfordringer det er viktig for oss alle å få løst, eller det kan være globale kriser som den coronaviruset skapte. Store og viktige utfordringer som gjør oss usikre på om vi kanskje heller bør holde oss hjemme.

Hvorfor skal du fremdeles reise?

Hvis du spør oss, skal du fortsette med å reise.

Men hvorfor skal du det? Når det alltid er noe og noen som taler for at du skal bli hjemme?

Her gir vi deg 3 grunner:

1) Du støtter lokalsamfunnet

Lokal kvinne i Cusco, Peru

En stor del av verdens befolkning arbeider innen turisme, og i 2019 utgjorde turismen mer enn 10 % av verdens samlede bruttonasjonalprodukt.

Og hva vil det si?

Det vil si at når du reiser ut i verden, bidrar du med til å støtte de lokalsamfunnene du reiser til.

Lokalsamfunn som lever av at blant annet vi kommer på besøk.

Det gjelder alle, fra guidene på Bali, bærerne på Kilimanjaro, rangerne i nasjonalparkene, de små masai-samfunnene i Kenya, barnehager og skoler, diverse underleverandører osv.

(Ansvarlig) turisme bidrar til å skape jobber i mange forskjellige sektorer i lokalsamfunnene. Dette bidrar igjen til å bevare den lokale kulturarven fordi besøkende skaper en etterspørsel etter autentiske opplevelser. Det bidrar i sin tur til at lokalbefolkningen bevarer sine tradisjoner og kultur. Penger fra turisme blir dessuten reinvestert og brukes bl.a. til å utvikle lokal infrastruktur og utdanningsinstitusjoner og fremme etablering og vekst av små virksomheter.

Når du reiser, er du altså også med på å forbedre lokalbefolkningens leveforhold, økonomi, arbeidsforhold og utdanning.

Vi i TourCompass arbeider aktivt med å velge riktige lokale samarbeidspartnere, slik at vi, som reisebyrå, er med på å sikre at de pengene du som gjest bruker også forblir i de respektive landene og derved kommer lokalbefolkningen til gode. 

2) Du støtter dyrelivet

Sjimpanser i Kyambura-juvet i Uganda

Det hender vi får kommentarer om at vi skal la dyrene være i fred – at vi ikke må forstyrre dem.

Men mange av verdens dyrearter ville formodentlig være i fare hvis ikke det var for oss som kommer for å se dem.

De fleste tenker ikke over at mange av de dyrene som lever på reisemålene våre blant annet lever her fordi vi kommer og besøker dem.

Hvis ikke nasjonalparkene har insitament – penger – til å holde åpent, er det ingen til å passe på dyrene og beskytte dem, for eksempel mot krypskyting. F.eks. steg noen former for krypskyting under Covid-19 (bl.a. krypskyting etter mat – bushmeat), sannsynligvis fordi besøkende og ansatte ikke var der for å passe på dyrene. Når turismen forsvinner, forsvinner pengene også. Og dermed også finansieringen av de prosjektene som bidrar til å bevare og styrke det lokale biologiske mangfoldet, og det rammer særlig hardt i de mindre utviklede landene. F.eks. anslår FN, at opptil 80 % av reisene til mange reisemål i Afrika foretas for å se dyrelivet.

Så det at du gjerne vil se dyrene i deres rette element er ofte med på å redde de samme dyreartene.

I tillegg eksisterer mange forskningsprosjekter takket være støtten fra turister, f.eks. prosjekter som forsker på truede dyrearter, og “barnehjems”-prosjekter, som tar seg av sårbare dyr. Det gjelder for eksempel Changchill i Thailand, som blant annet tar seg av elefanter som tidligere har “jobbet” i underholdningsbransjen, og Jane Goodall’s Chimp Eden i Sør-Afrika, et rehabiliteringssenter for sjimpanser.

Selvfølgelig er det viktig å finne en balanse.

Det er viktig at vi som reisebyrå ikke tjener penger på dyr som lever i fangenskap utelukkende for å underholde gjestene våre. Dette er noe vi tar aktivt avstand fra, på samme måte som vi aktivt bidrar til prosjekter som støtter truede dyrearter. Vi gjennomgår jevnlig reisene våre for å sikre at vi tilbyr opplevelser med dyr som vi kan stå inne for. Faktisk er vi kategorisert som et dyrevennlig reisebyrå av World Animal Protection, en betegnelse de gir til virksomheter som har sagt nei til all underholdning med ville dyr i fangenskap. 

3) Du gjør noe positivt for deg selv

Kvinne i oransje kjole lener seg mot oransje vegg i Izamal, Mexico.

Flere undersøkelser har vist at når du reiser, så gjør du noe positivt for deg selv.

En reise bidrar til å gjøre deg sunnere, blant annet fordi en ferie reduserer stress og bidrar til å fremme økt velvære og glede.

I tillegg til helsefordelene, bidrar en reise ut i verden også til å utvide din horisont og er på mange måter med til å endre deg. Du kommer ut av komfortsonen din og lærer om andre kulturer, du spiser annerledes mat og du får massevis av nye opplevelser som du kan se tilbake på resten av livet.

Kort sagt. En reise er balsam for sjelen.

Å reise gjør verden til et bedre sted

Som reisebyrå arbeider vi stadig mer målrettet med ansvarlighet og bærekraft – selv om det kanskje høres paradoksalt ut. Vi vet at vi også har et ansvar, og vi arbeider ambisiøst for å være en del av løsningen på de utfordringene verden står overfor. Og vi gjør det mens vi opplever den enestående verdenen vi lever i, bl.a. som følge av de tre ovennevnte grunnene.

Så neste gang du lurer på om det er bedre å bli hjemme, skal du i det minste huske på disse tre viktige grunnene til at du skal fortsette å reise.

Dermed er det ikke sagt at du skal reise hvert år, eller at det ikke også kan være fint å tilbringe ferien i hjemlandet ditt, der du også støtter lokal turisme – men snarere at det OGSÅ er gode grunner til at du skal reise ut i verden og oppleve den.

Kort sagt tror vi at det å reise og oppleve bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.

10 enkle tips til å reise mer bærekraftig

Liten lokal butikk i Purmamarca, Argentina, og en jente som sitter i døråpningen.

Avslutningsvis har vi samlet 10 tips du som reisende kan bruke for å reise litt mer bærekraftig.

1) Velg et flyselskap som fokuserer på å redusere CO2-utslippene sine i henhold til Paris-avtalen.

2) Reis utenfor høysesongen og bidra til å minimere overturisme på steder som kan være utsatt for det.

3) Minimer forbruket av plast ved å gjenbruke vannflasker (ta evt. med din egen) og si nei til engangsplast, særlig på steder der det er lite fokus på avfallshåndtering. Kast forøvrig aldri søppelet ditt andre steder enn i søppelkassen – og ta det med deg hvis det ikke er noen på stedet.

4) Hvis du kjøper suvenirer, så kjøp “riktige” suvenirer. Kjøp varer som er produsert lokalt, slik at inntekten forblir på stedet.

5) Spar på vannet, f.eks. ved å gjenbruke håndklær, og bare be om at rommet ditt rengjøres når det er nødvendig.

6) Bruk lokale guider – så får du ikke bare den mest autentiske informasjonen, du påser også at pengene forblir i lokalsamfunnet.

7) Ta vare på naturen og respekter den ved å følge stier og alle regler i nasjonalparker og naturområder.

8) Respekter dyrelivet ved å oppleve dyrene i deres naturlige miljø, og ikke se show eller annen underholdning med dyr i fangenskap.

9) Sett deg inn i lokale skikker og tradisjoner for å vise respekt for de samfunnene du besøker.

10) Sørg for å velge et reisebyrå eller en reiseleverandør som har fokus på ansvarlig turisme og reisepraksis.

Du kan lese mer om hvert enkelt punkt i blogginnlegget vårt: 10 tips til å reise (litt) mer bærekraftig.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende