TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Dyr i Tanzania

31.03.2024
Vis alle innlegg

2 sjiraffer går i gresset i Serengeti i Tanzania

Tanzania er et reisemål som med sine storslåtte naturlandskaper og mange dyrearter fascinerer alle dyreinteresserte.

Her tar vi deg med på en reise til Tanzanias dyreliv der vi ser nærmere på det utrolige artsmangfoldet som gjør landet til et av verdens mest spennende steder å se ville dyr.

Tanzanias mangfoldige dyreliv

Flamingoer i Lake Manyara

Tanzanias geografiske beliggenhet i Afrika og varierte landskaper skaper grunnlag for enestående økosystemer som tiltrekker seg mange ulike dyrearter.

Fra de åpne savannene og bevokste slettene i Serengeti, der den store migrasjonen av gnuer og sebraer finner sted, til de tette skogene, for eksempel Jozani Forest, som er hjemsted for sjeldne primater og fargerike fugler. Tanzania har et rikt dyreliv det er vanskelig å finne andre steder.

Hvilke dyr kan jeg møte?

Tanzanias varierte habitater legger til rette for utrolig mange dyrearter. Her kan du se mer enn 400 pattedyrarter og over 1000 fuglearter, blant annet noen av verdens mest ikoniske og imponerende dyr. Faktisk er Tanzania et av de landene i verden som har flest dyr per kvadratkilometer.

Her er en liste over noen av de mest populære dyrene du kan møte i Tanzania:

1. Den afrikansk elefanten

Afrikansk elefant i Nyerere nasjonalpark

Den afrikanske elefanten er verdens største landdyr, og den er kjent for sin intelligens, sine imponerende støttenner og for å leve i familieflokker som ledes av en eldre hunnelefant – en matriark.

Elefanter kan kommunisere over lange avstander ved hjelp av infralyd, lyder med en frekvens mennesker ikke kan høre.

2. Løven

Løvehann på savannen i Serengeti nasjonalpark

Løven, ofte kalt “dyrenes konge”, er et av Afrikas mest ikoniske rovdyr, og den er kjent for sin styrke og majestetiske manke.

Løver er de eneste kattedyrene som lever i sosiale gruppe som hjelper hverandre med å jage og oppfostre unger.

Løven er en truet dyreart, og i 2023 var det bare rundt 23.000 ville løver igjen i verden. Noen mener at ca. 50 % av dem bor i Tanzania.

3. Geparden

Gepard ligger i gresset

Geparden er det raskeste landlevende dyret, og den kan komme opp i en hastighet på 112 km/t på korte spurter når den jager. Gepardens høye hastighet er bare mulig fordi dyret har en meget fleksibel ryggrad og store nesebor som gir den ekstremt stor tilførsel av oksygen når den løper. Halen bruker den til å styre.

Geparden er etter sigende den eneste av de store kattedyrene som kan male. Andre store katter, f.eks. løver, brøler, men det kan ikke geparden.

4. Flodhesten

Flodhest liggende i vannet

Flodhester er store, primært vannlevende pattedyr som tilbringer det meste av dagen med å oppholde seg i vannet for å holde seg kjølige under Afrikas sol.

Til tross for at de virker trege på land, er flodhester overraskende raske i vannet, og de kan være både territoriale og aggressive. Faktisk anses flodhesten for å være et av Tanzanias farligste landdyr i Tanzania og Afrika fordi den er så territorial, så ikke la den lure av det hyggelige utseendet.

5. Zanzibars røde kolobusape

Rød colobus-ape i skogen på Zanzibar

Zanzibars røde kolobusape, også kjent som Kirk’s red colobus, er en underart av den røde kolobusapen. Den bor bare på Zanzibars hovedøy, Unguja, og et av de beste stedene å se den er i Jozani Forest. Apen er utrydningstruet, og den sies å være en av Afrikas sjeldneste apearter.

Den lever i grupper på mellom 30 og 50 aper og spiser primært blader og frø, noe som gjør den til en viktig del av økosystemet på Zanzibar fordi den bidrar til å spre frø.

6. Bøffelen

Bøffel med fugl på hodet

Den afrikanske bøffelen er et av Afrikas mest kjente og respekterte dyr. Denne kraftfulle planteeteren er kjent for sin robuste kropp, store horn og for å være en av “The Big Five”. På safari er den et ettertraktet syn.

Afrikanske bøfler har en bemerkelsesverdig evne til å forsvare seg mot rovdyr. Bøffelflokker er kjent for å samarbeide tett når de beskytter seg mot løver.

7. Neshornet

2 neshorn som står i Ngorongoro-krateret

Tanzania er hjemsted for både det kritisk truede svarte neshornet og det mer tallrike, men likevel truede, hvite neshorn. Disse majestetiske skapningene er lette å kjenne igjen på sine imponerende horn og massive kropper. Og det er nettopp på grunn av hornet at neshornet er truet. Hornet er nemlig en ettertraktet vare på det illegale markedet.

Neshornets horn har faktisk flere funksjoner. Disse kraftfulle våpnene er ikke bare til forsvar mot rovdyr, de spiller også en rolle i sosial samhandling og brukes til å grave etter vann og mineraler. Interessant nok består neshornets horn av keratin, det samme stoffet vi finner i menneskehår og negler.

8. Leoparden

Leopard slapper av i et tre i Serengeti

Leoparden er et av Afrikas mest tilpasningsdyktige og allsidige rovdyr, og den er kjent for sin vakre flekkede pels og enestående evne til å klatre i trær. Leoparden lever og jager alene, den er primært aktiv om natten og da jager den alt fra smågnagere til store antiloper ved å bruke sin bemerkelsesverdige evner til å snike seg inn på byttet.

Leoparden er det eneste store kattedyret som kan bære byttet sitt opp i trær. Det gjør det mulig for den å gjemme bort maten sin fra andre rovdyr og spise i fred. Den kan løfte et bytte som veier nesten dobbelt så mye som sin egen vekt opp i trærne.

9. Sjiraffen – Tanzanias nasjonaldyr

Sjiraff går på savannen

Sjiraffen er det høyeste dyret på landjorden, og med en høyde på opptil 5,5 meter vil dyret garantert imponere deg når du ser den på safari. Selv nyfødte sjiraffer er høyere enn de fleste mennesker. Paradoksalt nok er sjiraffens lange hals for lang til at sjiraffen kan rekke ned til bakken, så derfor må den stå på kne når den skal drikke vann.

Der finnes fire sjiraffarter, men den eneste arten som lever i Tanzania, er Masai-sjiraffen. Det er også Tanzanias nasjonaldyr. Du finner oftest sjiraffer i det nordlige og sentrale Tanzania, blant annet i Serengeti nasjonalpark.

10. Gnuen

En flokk gnuer i bushen

Hvis du vil se gnuer, er det flere millioner av dem i Tanzania. Gnuene er en del av den store migrasjonen (“The Great Migration”), og hvert år vandrer de i flokker gjennom Tanzania, og de krysser også raskt grensen til Kenya.

Gnuen spiser kun planter og annen vegetasjon. Vandringen deres påvirkes derfor av regnet, og når gresset forsvinner, driver regnet flokkene videre mot frodigere beitemarker.

Er det farlige dyr i Tanzania?

Det korte svaret er ja – det finnes farlige dyr i Tanzania.

Når du drar på safari – i Tanzania eller på våre andre reisemål – vil du møte ville dyr som lever i sine naturlige omgivelser. De lever her, vi er bare på besøk.

Men i safaribilen er du trygg.

På de overnattingsstedene eller wild camps som ikke er inngjerdet blir du fulgt av en masai etter mørkets frembrudd.

Så selv om det finnes farlige dyr i Tanzania, er det trygt å dra på safari. Villdyrene er vant til å ha biler i nærheten, og de ser dem ikke som en trussel. De profesjonelle safariguidene er godt kjent med dyrs atferd og parkenes regler, og derfor er det selvfølgelig viktig at du følger instruksene deres. Hvis du gjør det, er det helt trygt å dra på safari – også selv om det finnes farlige dyr i Tanzania.

3 tips til en trygg safari

Her får du noen enkle råd som bidrar til å gjøre safarien din trygg – også når du skal observere Tanzanias farlige dyr.

  1. Bli i kjøretøyet på safarien, med mindre du får andre instrukser.
  2. Følg safariguidens anvisninger – alltid.
  3. Bruk gjerne kikkert, slik at du kan observere dyrene på trygg avstand.

Opplev Tanzanias dyr på nært hold

Kvinne tar bilde av elefant fra bil

En safari i Tanzania der du får oppleve mange av landets dyr er en fantastisk opplevelse som gir deg enestående innblikk i naturens mangfold og skjønnhet.

Fra de majestetiske “Big Five” til de utallige mindre kjente artene: i Tanzania får du en uforglemmelig reise til dyrelivet på savannen.

Er det et bestemt dyr du har spesielt lyst til å oppleve? Da må du gjerne kontakte oss. Så hjelper vi deg med å finne den helt riktige reisen, slik at du får de beste mulighetene til å oppleve akkurat det du ønsker.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende