TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerGarden Route – Sør-Afrikas enestående kystrute

Garden Route – Sør-Afrikas enestående kystrute

01.04.2022
Vis alle innlegg

Garden Route - kystrute i Sør-Afrika
Dramtisk kystlandskap, praktfulle gylne strender, fantastiske turstier, sjarmerende byer og massevis av flotte opplevelser.

Dette og mye mer finner du på Sør-Afrikas Garden Route – en av verdens vakreste kyststrekninger.

Vurderer du å dra til Garden Route?

Her kan du lese om den imponerende kystruten og få vite mer om alt det du kan oppleve.

Hva er Garden Route?

Fjellkjøring på Garden Route i Sør-Afrika

Den offisielle ”Garden Route” er en vel 300 km lang kystrute på Sør-Afrikas sørkyst, mellom Mossel Bay (Western Cape) og Storms River (Eastern Cape).

Garden Route fikk sitt navn som del av en meget effektiv markedsføringskampanje. Men faktisk er det slett ikke hagene som er rutens hovedattraksjoner, det er snarere blandingen av dramatisk kystlandskap, frodige skoger og fjell.

Selve Garden Route kan kjøres på få timer, men det ville være synd.

For både før og etter den vakre kystruten, på Route 62 og N2, er det utallige flotte og interessante severdigheter du ikke må gå glipp av.

Når er det best å reise til Garden Route?

Garden Route i Sør-Afrika

Det er ikke noe entydig svar på når det er best å reise til Garden Route.

Garden Route kan oppleves året rundt.

Når du skal reise hit, vil derfor avhenge av hva du har mest lyst til å oppleve.

Sør-Afrika har sommer når vi har vinter. Så hvis du gjerne vil reise når det er som varmest, skal du dra hit i de norske vintermånedene. Hvis du derimot ikke har noe imot litt kjølige, men likevel behagelig milde temperaturer, kan du reise i de norske sommermånedene. Da er det også færre turister her.

Uansett når på året du reiser, er det mulighet for regnbyger. Man du kan også oppleve å ha to ukers sol i vintermånedene, uten å se så mye som en regndråpe.

Utvalgte høydepunkter på Garden Route

Garden Route kan by på mange av fascinerende opplevelser både før, etter og på selve den offisielle delen av Garden Route.

Med storslått natur, dramatiske fjell, uberørte strender, frodige vinmarker og små hyggelige byer har Garden Route mange områder du bare må utforske.

Her kan du lese om utvalgte høydepunkter på Garden Route:

Oudtshoorn

struts

Byen Oudtshoorn er kjent som verdens strutsehovedstad og vel verdt en avstikker. Opplev en ekte sørafrikansk strutsefarm og få høre historien om hvorfor nettopp Oudtshoorn endte opp som verdens strutsemekka.

I Oudtshoorn finner du også de over 20 millioner år gamle dryppsteinshulene Cango Caves. Det er et eventyrlig syn å stå inne i de naturskapte dryppsteinshulene, som i seg selv er meget imponerende. Hulene blir enda mer magiske av den vakre belysningen som skaper en helt spesiell stemning.

Knysna

Lagunen i Knysna i Sør-Afrika

Knysna (uttales ”nize-na”) og er en hyggelig lille by i Western Cape-provinsen.

Byen har en unik beliggenhet rundt den utrolig vakre lagunen, og i tillegg finner du frodige skogområder og the Featherbed Nature Reserve, et innholdsrikt naturreservat.

Byen har et livlig havneområde med butikker, hoteller og massevis av restauranter. Prøv f.eks. 34 degree South, butikk og restaurant i ett, der du får velsmakende fiske- og skalldyrretter. Knysna er dessuten kjent for østersfestivalen som årlig arrangeres i begynnelsen av juli.

Lagunen er uten tvil en av byens aller største attraksjoner, og her kan du bli med på en flott båttur til Featherbed Nature Reserve. Naturreservatet har en fantastisk vegetasjon, og du kan glede deg til å se utsikten fra reservatets mange utsiktssteder.

Plettenberg Bay og Monkeyland

Bloukrans Bridge i Plettenberg Bay i Sør-Afrika

Ikke langt fra Knysna ligger Plettenberg Bay og Monkeyland Primate Sanctuary.

Plettenberg Bay (the Plett) er kjent for å ha en av verdens høyeste bungeejump-broer: Bloukrans Bridge. Med en høyde på hele 216 m er Bloukrans Bridge neppe noe for pyser. Hvis du er adrenalinjunkie, kan du prøve deg på et hopp – men du kan jo også nøye deg med å beundre de dristige strikkhopperne.

I Monkeyland Primate Sancuary kan du utforske et av verdens største fristeder for aper. Rundt 550 aper lever vilt i regnskogen her, etter å ha blitt reddet fra fangenskap. Du kommer opp i høyden og helt nær apene i deres naturlige element når du passerer regnskogens 128 meter lange hengebro – en helt spesiell og autentisk opplevelse.

Hermanus

Hvalsafari i Hermanus, Sør-Afrika

I den nordlige enden av Walker Bay ligger byen Hermanus, kjent som Sør-Afrikas hvalhovedstad.

Hvert år mellom juni og november kommer den sørlige retthvalen inn til kysten ved Walker Bay for å pare sig og oppfostre kalvene sine. Dette er en flott tid å observere hvaler på.

Byen har et hyggelig lite sentrum med butikker, markeder, restauranter og et par museer samt massevis av hvalutkikksposter der du kan se etter de mektige dyrene.

  • Hvis du kommer i hvalsesongen, kan du dra på hvalsafari fra Hermanus. Da drar du ut med båt for å bl.a. lete etter sørkaperen (også kjent som den sørlige retthvalen). Den kan bli opptil 18 m lang og veie 80 tonn. Til sammenligning veier en afrikansk elefant mellom 2,5 og 7 tonn. Hvis du er heldig, får du også se andre hvaler, f.eks. knølhvaler og spekkhuggere.
  • Hvis du kommer i den absolutte hvalhøysesongen, fra august til oktober, er det også meget gode muligheter for å se hvalene fra kysten når de kommer inn i bukten. Gå langs kysten mellom Grotto Beach og inn til byen via Cliff Path, en tur på 5-6 km. Her er det mange utkikksposter der du kan sitte og speide etter hvalene.

Hvis du kommer utenom hvalsesongen, kan byen i stedet friste med flere flotte fotturer i Fernkloof Nature Reserve. Du kan bl.a. velge en rute på 4,5 km der du kommer til toppen av et lite fjell der du har flott utsikt over Hermanus, dersom været tillater det. Reservatet har store områder med fynbos (sørafrikansk heivegetasjon), og er hjemsted for mange forskellige fuglearter, bl.a. solfugler og sukkerfugler.

Har du lyst til å reise til Sør-Afrika og Garden Route?

Garden Route har massevis av unike, fascinerende, spennende og forskjelligartede opplevelser.

Gled deg til å oppleve Sør-Afrikas storslåtte kystrute og få mange flotte minner.

Garden Route har så mye å by på at det kan være vanskelig å oppleve alt på bare én reise. Det er også en av årsakene til at Garden Route er så fantastisk. Det er så mange grunner til å komme tilbake.

Opplev Garden Route: