TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Jul i Latin-Amerika

16.11.2017
Vis alle innlegg

Jul i Mexico City

I Latin-Amerika kalles julaften Nochebuena på spansk og Véspera de Natal på portugisisk.

Akkurat som i Norge har de enkelte landene i Mellom- og Sør-Amerika også sine helt spesielle juletradisjoner.

Da Spania og Portugal var koloniherrer i regionen tok de sin religion og tradisjoner med over Atlanterhavet til Sør-Amerika. Derfor er de fleste mennesker i landene i Latin-Amerika katolikker i dag. Men blandingen av katolisismen og den allerede eksisterende kulturen har skapt noen helt spesielle juletradisjoner.

Juletradisjoner i latin-amerikanske land

I Latin-Amerika er julen er preget religiøse feiringer og seremonier og festlige parader.

  • Julaften samles familien rundt julemiddagen og lar julefreden senke seg. Ved midnattstid går de fleste familier til gudstjeneste, og deretter avsluttes julekvelden med et fyrverkeri.
  • Mange familier går til midnattsgudstjeneste, som i Latin-Amerika kalles La Misa de Gallo, eller hanens messe. En legende forteller nemlig at en hane gol da Jesus ble født.
  • Et viktig element i julefeiringen er krybbespillet. Mange mellom- og sør-amerikanske land har lange tradisjoner med juleforestillinger som de kaller nacimientos.

Selv om de latin-amerikanske landene har mange av de samme tradisjonene, er det likevel interessante nasjonale forskjeller.

Juleforestillinger og piñatas i Mexico

Pinata

Mexicanernes jul starter den 16. desember med en posada. En posada er fortellingen om Josef og Marias søken etter husly den dagen hun fødte Jesusbarnet. Publikum deles opp i to grupper som går utendørs og synger posada-sangen som handler om å søke husly. Julaften spilles den siste posada-forestillingen.

I tillegg til den karakteristiske posada-en, spiller krybbespillet, som i resten av Sør-Amerika, og piñatas også en viktig rolle. Piñatas kan være utformet som en syvtakket stjerne, der hver enkelt spiss representerer de syv dødssyndene. En piñata er som regel laget av pappmasje eller leire og inneholder godteri. Barna leker piñata-leken med bind for øynene, og det gjelder å slå hull på figuren så alle søtsakene faller ut.

For mexicanerne er julaften en dag i familiens tegn. Etter den siste posada-forestillingen spiser de julemiddag, og deretter går de sammen til midnattsgudstjeneste. Til slutt feires julen med fyrverkeri, som i mange andre sør-amerikanske land.

De vise menn og lanterner i Argentina

Som mange andre sør-amerikanere begynner argentinerne juleforberedelsene allerede den 8. desember. Selv om det er juleforberedelser på gang, oppholder argentinerne seg gjerne i rom avkjølt med klimaanlegg, for i denne delen av verden er jo sommeren på sitt varmeste. Men man kan også oppleve kaldere himmelstrøk i Argentina, bl.a. hvis man tar turen til Patagonia.

Julen iscenesettes med girlandere i grønt, gull og rødt, mens inngangsdøren dekoreres med en krans av hvite blomster. Juledekorasjonene inkluderer også en julekrybbe, der bomullskuler skal forestille hvite snøfnugg.

Ved midnatt, etter en julemiddag utendørs og gudstjeneste, sendes papirlanterner, såkalte «globos», opp i himmelen. Lysene symboliserer Jesu fødsel og stjernen over Betlehem. Julaften, Nochebuena, avsluttes med et fargesprakende fyrverkeri.

Den 6. januar kommer de vise menn med gaver til barna i Argentina. Barna setter skoene sine ved sengen, foran døren eller under juletreet De setter også høy og vann ved døren, så hestene til de vise menn kan spise seg mette.

Julenisse og blinkende juletrær i Brasil

Sao Paulo i Brasil

På mange måter minner de brasilianske juletradisjonene om de vestlige. Julenissen, eller Papai Noel, kommer med gavene, selv om han ikke er like kjent som i Norge. Men på samme måte som hos oss står også familien i sentrum for julefeiringen i Brasil.

Men i forhold til utsmykningen er Brasil litt annerledes. Det store fyrverkeriet avfyres, og det er ikke det eneste som er fargerikt. Brasilianerne har nemlig en forkjærlighet for elektriske og fargestrålende juletrær. De skinner om kapp med fyrverkeriet i alle regnbuens farger.

1. juledag drar familiene til stranden for å slappe av, kose seg sammen og nyte solen.

Når du er i Brasil, må du ikke gå glipp av juleskuespillene som kalles Los Pastores, der kvinnelige hyrder og en sigøyner spiller hovedrollen, og der sigøyneren prøver å kidnappe Jesusbarnet.

Flere grunner til feiring i Costa Rica

I desember står julen for døren i Costa Rica, samtidig går skoleåret mot slutten. Derfor er det flere gode anledninger til å feire, og festlighetene er store.

Befolkningen i Costa Rica heter ticos, og familiene pynter hele huset sitt til julefeiringen, der både krybbespill, blomster og kranser med røde kaffebær er vanlige elementer.

I Costa Rica er det ikke julenissen, men Jesusbarnet som kommer med gaver på julaften. Morgenen etter pakker barna opp gavene, og så starter El Tope-feiringen. Stemningen er på topp når hester, massevis av dem, traver gjennom San Josés gater. Mange ifører seg cowboyantrekk, og El Tope-dagen er en viktig tradisjon i Costa Rica. Feiringen overføres også på nasjonalt TV.

I desember feirer ticos også Festival de la Luz, lysets festival. Denne feiringen finnere sted i San José og er en forholdsvis ny juletradisjon som startet i 1996. Festivalen inkluderer musikk, parader, karneval og fyrverkeri.

Julelys og fyrverkeri i Colombia

Julefeiringen er en av årets største begivenheter i dette latinamerikanske landet.

Lyset er et av de viktigste innslagene i feiringen av julehøytiden. Og byen Medellín, som ligger i den nordlige delen av Colombia, har en utrolig mengde elektrisk julebelysning. Dekorasjon med julelys er veldig populært i hele Colombia, men er spesielt imponerende i denne byen, der Medellín River og byens parker er et ekte lysparadis.

I tillegg til det enorme lyshavet kan du også se frem til den stemningsfulle feiringen den 7. desember, da man markerer De små lysenes dag. Da setter colombianerne lys utenfor husene sine for at Jomfru Maria skal kunne veien hjem til dem og velsigne dem.

Bønnen spiller også en viktig rolle i den colombianske julefeiringen. Hver dag fra den 16. desember til julaften samles familie og venner til bønn, sang og mat. Disse sammenkomstene kalles novenas.

Etter jul blir det en helt annen lek, for den 28. desember driver colombianerne gjøn med hverandre. Dagen er nesten som vår 1. april, med morsomme påfunn og spøkefull moro.

Juletid i Peru

Peru krybbespil

Peru er et sterkt katolsk land, og julen er regnet for å være en meget viktig høytid. Det sies at den første julefeiringen i Latin-Amerika foregikk i Peru.

Her er julen mye mindre materialistisk enn i Norge, og julenissen er for eksempel forbudt.

Som i resten av verdensdelen spiller krybbespillet en meget viktig rolle – om mulig enda viktigere i Peru. Og den peruanske versjonen er spesiell. Jesusbarnet og familien ligner til forveksling en peruansk familie. Ved siden av familien i det peruanske krybbespillet står dyrene, blant annet lamaen, som regnes for å være et tillitsfullt dyr som ofte forbindes med Peru. Når julaften kommer, velges det ut et barn som får legge Jesusbarnet i krybben.

De gavene folk gir hverandre i høytiden fordeles rundt krybben, og i noen deler av landet åpnes ikke gavene før spillet, og i noen deler av landet åpnes gavene ikke før Helligtrekongersdag (som i Norge ofte kalles trettendedag) den 6. januar. Så her må barna smøre seg med tålmodighet.

Feir jul i Latin-Amerika!

Hvis du har lyst til å oppleve julen på en annerledes måte, finner du i Latin-Amerika mange reisemål som passer perfekt i desember.

I landene her vil du, som du har sett, møte nye og spennende juletradisjoner. Etter midnattsmessen og ved julefyrverkeriet er det mange mennesker i gatene, og du kan oppleve mange tradisjoner på nærmeste hold.

Feliz Navidad og Feliz Natal!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende