TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Stengt i dag | Se åpningstider
ForsideNyheter og reiseartiklerSmak på verden: 10 byer du må besøke hvis du elsker mat

Smak på verden: 10 byer du må besøke hvis du elsker mat

11.05.2025
Vis alle innlegg

Mann spiser med spisepinner på restaurant i Vietnam

For mange reisende er matopplevelsene ikke bare en del av reisen – de er selve målet.

Å sitte på en plastkrakk i en sidegate i Bangkok med en rykende varm Pad Thai, smake ceviche laget av en peruansk kokk i Lima, eller bli overrasket av en street-taco i Mexico City – det er øyeblikk som blir til minner for livet.

I dette blogginnlegget guider vi deg gjennom 10 fantastiske byer, hvor du som matentusiast er garantert smaksopplevelser i verdensklasse.

Bangkok, Thailand

Kvinne lager Pad Thai på et marked i Bangkok

Bangkok er et ekte matmekka for streetfood-entusiaster.

Overalt i gatene lukter det av grillet kjøtt, friske urter og sterke krydder. Det thailandske gatekjøkkenet er både allsidig og autentisk, og hver lille gatebod kan bli et kulinarisk eventyr i seg selv.

Mange av de deilige thailandske rettene, som Pad Thai, Tom Yum eller Mango Sticky Rice, er kjent og elsket verden over, men ingenting slår følelsen av å få dem servert i de autentiske thailandske omgivelsene.

Hva skal du spise i Bangkok?

Du må ikke gå glipp av å smake en av Thailands mest populære retter, Pad Thai. Retten er elsket for sin smaksmessige balanse mellom søtt, salt og surt – og den er samtidig ikke altfor sterk, så alle kan være med.

San José, Costa Rica

Gallo Pinto med eggerøre

Midt i det frodige, latinamerikanske høylandet ligger Costa Ricas hovedstad, San José.

San José er kanskje ikke den første byen du tenker på når det kommer til kulinariske opplevelser, men er likevel en oversett mellomamerikansk perle.

Det costaricanske kjøkkenet er enkelt, men smakfullt, med fokus på friske råvarer som ris, bønner, kjøtt og eksotiske frukter. På de fargerike markedene i San José, som Mercado Central, kan du lukte deg frem til små matboder der autentiske, lokale retter tilberedes på samme måte som de har blitt gjort i generasjoner.

San Josés matscene er også kjent for å være svært multikulturell. I byen finner du et stort utvalg av for eksempel kinesiske, libanesiske, meksikanske og argentinske restauranter, hvis du vil smake litt av hele verden på én og samme reise.

Hva bør du spise i San José?

Hvis du bare skulle spise én rett i San José, måtte det uten tvil være Costa Ricas mest berømte rett, Gallo Pinto. Retten består av ris og bønner servert med egg til, og spises ofte som frokost blant de lokale.

Ho Chi Minh City, Vietnam

Kvinne lager en Banh Mi sandwich i Ho Chi Minh-byen, Vietnam

I hjertet av det sørlige Vietnam finner du Ho Chi Minh City – en by der smaksopplevelsene er like livlige som trafikken.

Byen er kjent for sin fantastiske streetfood, der du kan nyte alt fra Bánh mì, baguetter fylt med koriander og paté, til skåler med dampende nudelsuppe, Pho – alt servert fra gatematkjøkken som har eksistert i generasjoner.

Vietnam har vært en fransk koloni, og det merkes fortsatt i det lokale kjøkkenet i dag. Det er for eksempel den velkjente sandwichen Bánh mì som oppstod fordi franskmennene brakte baguetter til landet – og det samme gjelder kaffe. I dag kan du til og med få en spesiell vietnamesisk type kaffe, egg coffee, som lages med eggeplommer og kondensert melk.

Hva skal du spise i Ho Chi Minh City?

Den vietnamesiske sandwichen, Bánh mì, er et must-try. De kommer i mange smakskombinasjoner og er ofte fylt med vietnamesiske spesialiteter, syltede grønnsaker, koriander og sterk chili.

Lima, Peru

Ceviche servert på Gourmet Food Tour i Lima, Peru

Perus hovedstad, Lima, er en gastronomisk perle.

Den kulinariske scenen i byen, og generelt i Peru, har i mange år blitt formet av innflytelser fra både Europa, Asia og Afrika og anses av mange for å være et smakfullt fusionskjøkken.

Det sies blant annet at Perus nasjonalrett, ceviche, som er rå fisk marinert i lime, oppstod fordi de innvandrede japanerne brakte kjærligheten til rå fisk med seg til Peru.

Lima byr på mange tradisjonelle peruanske retter som du får vann i munnen av. Hvis du er modig, kan noen av de lokale spesialitetene som marsvin eller grillet kuhjerte være en måte å komme helt tett på den peruanske matkulturen.

Hva bør du spise i Lima?

Du kommer ikke utenom en porsjon ceviche når du besøker Peru. Den friske, lokale fisken marinert i limesaft og krydret med chili og rødløk gir deg garantert en forståelse for hvorfor retten er Perus nasjonalrett.

New York City, USA

Bagel med kremost og laks i New York

I New York City kan du smake på hele verden i én og samme by.

I tillegg til å tilby de store, amerikanske klassikerne i form av saftige burgere, sprø bagels og ikoniske hotdogs, har New York City mulighet til å la deg smake på alle verdenshjørner, hvis du bare vet hvor du skal gå.

Kremede pastaretter på røde- og hvitrutete duker i Little Italy, koreansk grillmat i Koreatown og dim sum i Chinatown er bare noen av områdene du kan besøke i New York City og bli forført til andre deler av verden for en stund.

USA er også kjent for sin deilige amerikanske frokost, som for eksempel donuts, breakfast burritos eller amerikanske pannekaker, som du garantert kan finne på mange av New York Citys flotte kafeer.

Hva bør du spise i New York City?

En bagel må være noe av det mest ikoniske å spise i New York City. En av de mest populære smakene er med laks og kremost, en ekte New York-klassiker, ofte servert med rødløk, kapers og tomat.

Cape Town, Sør-Afrika

Den sørafrikanske retten Bobotie serveres med gul ris

Kystbyen Cape Town har alt smaksløkene måtte ønske.

Den sørafrikanske maten er en variert buffet av smaker fra hele verden, som Europa, Asia og resten av Afrika, noe som gjør Cape Town til et helt spesielt sted for matelskere.

Cape Town er en by som med sin geografiske plassering har vært knyttet til mange andre deler av verden gjennom historien, og dette har satt sitt preg på matkulturen. Det finnes blant annet en stor indisk befolkning i Sør-Afrika som har bragt med seg retter som Bunny Chow, mens Bobotie, Sør-Afrikas nasjonalrett, har oppstått i den malaysiske delen av befolkningen.

Selv om det ikke er mat, tilbyr Cape Town også sin store spesialitet: vin. Sør-Afrika er kjent for å lage fantastiske viner, og noen av de beste vinområdene, som Stellenbosch og Franschhoek, ligger rett i nærheten.

Hva bør du spise i Cape Town?

Prøv den tradisjonelle sørafrikanske retten Bobotie – en krydret kjøttrett med rosiner og egg som ofte serveres med ris og chutney og kombinerer søtt og krydret på en fremragende måte.

Tokyo, Japan

Kokk tilbereder Ramen på Tsukiji fiskemarked i Tokyo

Tokyo er en by hvor du kan få mange forskjellige matopplevelser, fra gyozaer servert på en travel gate til eksklusive sushiserveringer på fine restauranter.

I Japans hovedstad har du også mulighet til å utforske de mange lekre japanske dessertene, hvor noen har helt spesielle smaker som du kanskje må venne deg litt til. Den grønne matcha-teen er i seg selv svært populær i Japan, men smaken brukes også i mange andre desserter som sjokolade, is og kaker, og beskrives av mange som søt, litt bitter og med gressaktige noter.

Tokyo, og resten av Japan, er også kjent for sine kiosker eller convenience stores som 7/11, som ikke ligner det vi kjenner hjemmefra. Her bugner det av fersklaget, deilig mat som du lett kan ta med på farten, blant annet de populære onigiri, som er risklumper formet som trekanter, pakket inn i tang og fylt med for eksempel tunfisk eller kylling.

Hva bør du spise i Tokyo?

Et absolutt must er Ramen – en dampende skål med nudelsuppe, typisk laget med kraftig buljong, svinekjøtt, soyasaus, egg og grønnsaker. Den finnes i utallige varianter og er den perfekte kombinasjonen av smak, varme og komfort.

Mexico City, Mexico

Kjøtt tilberedes til Tacos i en matbod i Mexico by

Det finnes et vell av populære meksikanske retter, og Mexico City er det perfekte sted å sette tennene i noen av dem.

Den meksikanske hovedstaden summer av liv hele døgnet rundt, og uansett når på dagen du får lyst på en matbit, er det utallige matboder å velge mellom.

En av de store klassikerne innen meksikansk gatekjøkken er tacos – og i Mexico City får du dem i en kvalitet som kan måle seg med gourmetrestauranter. Faktisk tildelte Michelinguiden i 2024 den første taco-boden noen gang, Taquería El Califa de León, en Michelinstjerne.

Dagens meksikanske matkultur har røtter som strekker seg helt tilbake til de eldgamle mayatradisjonene. Det var blant annet mayaindianerne som fant opp de populære enchiladasene, hvor de rullet fisk inn i maismelspandekaker. Det er altså en mulighet til å komme litt nærmere landets spennende historie når du smaker deg gjennom det lokale kjøkken.

Hva skal du spise i Mexico City?

Ingen reise til Mexico City er fullendt uten å ha smakt tacos. De finnes i flere varianter, f.eks. Tacos Árabe, som består av svinekjøtt grillet på et spyd, marinert med spisskummen, oregano og servert med hakket løk og koriander.

New Orleans, USA

Gumbo med sjømat

I New Orleans går mat og kultur hånd i hånd.

Byen har en rik kulinarisk historie, der kjøkken som det franske, spanske, vietnamesiske og afrikanske gjennom årene har hatt stor innflytelse på de lokale rettene.

I noen av New Orleans’ stemningsfulle nabolag, som det ikoniske French Quarter og det sjarmerende Garden District, finner du alt fra elegante restauranter til små lokale dinere, hvor du kan smake på de multikulturelle rettene som Gumbo, Jambalaya og Beignets, eller byens deilige, ferske sjømat.

Hva skal du spise i New Orleans?

Gumbo er selve essensen av New Orleans-kjøkkenet, en kombinasjon av det afrikanske, franske og spanske kjøkken. Den varme, fyldige suppen er laget med okra, kjøtt eller sjømat og serveres ofte med ris.

Kuala Lumpur, Malaysia

Nasi Lemak-rett i Kuala Lumpur

I Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, venter en smakfull sammensmelting av kulturer.

Malaysias multikulturelle kulturarv reflekteres tydelig i det lokale kjøkken, hvor både indiske, kinesiske og malaysiske smaker finnes.

Du kan enten oppleve de forskjellige kulturelle smakene i ett og samme gatekjøkken, eller du kan dykke dypere ned i kinesisk og indisk matkultur i Chinatown eller Little India.

Hva skal du spise i Kuala Lumpur?

Hvis du vil spise tradisjonell malaysisk mat, er Nasi lemak, Malaysias nasjonalrett, det rette valget. Retten består av ris kokt i kokosmelk, servert med den indonesiske chilisausen sambal, stekte ansjoser, peanøtter, kokt egg og agurk.

Er du klar til å smake på verden?

Har dette blogginnlegget gjort deg sulten?

Uansett om du er til krydret streetfood i Bangkok eller ceviche med utsikt til Stillehavet i Lima, venter uforglemmelige matopplevelser over hele verden.

Bon appétit!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende.