TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Mat i Sør-Afrika

28.04.2024
Vis alle innlegg

Kvinne og mann holder hender i en vingård i Sør-Afrika

Sørafrikansk mat er en fascinerende og fargerik fusjon av forskjellige kulturer og tradisjoner og avspeiler landets rike historie og etniske mangfold.

Men hva spiser man egentlig i Sør-Afrika?

Fra de innfødte stammene til innflytelsen fra europeiske og asiatiske innvandrere: alle disse folkegruppene har bidratt med sine egne unike smaker og matlagingsteknikker. Dette har skapt en meget variert og spennende matkultur.

I dette blogginnlegget har vi valgt ut 10 retter (både mat og drikke) du kan smake på en reise til Sør-Afrika.

Bobotie – Sør-Afrikas nasjonalrett

Sør-Afrikas nasjonalrett, Bobotie

Nasjonalretten bobotie er en velsmakende gryterett med lam og mange krydder, f.eks. karri. Retten består av kjøttdeig som blandes med bl.a. Chutney og toppes av en egg- og melkeblanding.

Bobotie har en helt spesiell og unik smak, den er både søt, salt og krydret. Du kan forvente å få servert retten med gul ris, stekte bananer eller grillede grønnsaker, for sørafrikanerne elsker å grille.

Biltong

Sørafrikansk biltong

En av de mest kjente og populære sørafrikanske spesialitetene er biltong. Det er en form for tørket, krydret kjøtt, som oftest oksekjøtt, men retten kan også lages av viltkjøtt, som kudu eller struts, som skjæres i tynne strimler. Mange kjenner også biltong som en variant av beef jerky.

Biltong er kjent for sin sterke smak og krydres ofte med en blanding av eddik, salt, sukker, koriander og andre krydder.

Det er ikke bare en snack, men en del av den sørafrikanske identiteten, og spises overalt: i byer, på safari og som niste på vandreturer.

Braai

Sørafrikansk grillmat - braai

Et annet høydepunkt i det sørafrikanske kjøkkenet er “braai”, afrikaans for grill. Afrikaans er et av Sør-Afrikas 11 offisielle språk.

Tradisjonelt inkluderer en braai mange forskjellige kjøttyper, som pølser (boerewors), lam, kylling og biffer som grilles over åpen ild. Tilbehøret kan inkludere “pap” (en tykk maisgrøt), “chakalaka” (en krydret grønnsaksblanding) og friske salater.

En braai er mye mer enn bare grilling – det er en sosial begivenhet som bringer venner og familie sammen.

Melktert

Hjemmelaget sørafrikansk pai - Melktert

For kakemonser er melktert en klassiker. Desserten er veldig populær i Sør-Afrika, men den stammer opprinnelig fra Holland, og hollenderne tok den med til Cape Town på 1600-tallet.

Denne søte terten har et fløyelsmykt, melkebasert fyll i en sprø tertebunn og toppes med et dryss av kanel. Den er høyt elsket og serveres ofte, både i private hjem og på kafeer rundt omkring i landet.

Bunny Chow

Bunny chow

Bunny Chow er en populær gaterett, opprinnelig fra den sørafrikanske byen Durban, som har en stor indisk befolkning.

Selv om navnet antyder noe annet, er den ikke laget av kanin. Retten består av et uthult brød fylt med karri, ofte lagd med kylling, lam eller bønner.

Når du spiser i Sør-Afrika, kan du virkelig oppleve landets unike kjøkken. Måltidene forteller en historie om folkene, den kulturelle innflytelsen og tradisjonene som har formet dette unike kulinariske landskapet.

Rusk

Den tradisjonelle sørafrikanske kjeksen Rusks

Rusk er et tradisjonelt sørafrikansk stykke tørket brød som også spises som snack eller til frokost, dyppet i kaffe, te eller varm sjokolade.

Denne tørkede, kjeks-lignende delikatessen stammer fra de tidlige hollandske bosetterne i Sør-Afrika og er fremdeles en populær del av den sørafrikanske matkulturen.

Rusk lages ved å bake en kakelignende deig som deretter skjæres i strimler og tørkes i ovnen til bitene er harde og sprø.

De fås i mange ulike varianter, fra søte til krydrede, og med forskjellige ingredienser, som nøtter, frø eller tørkede frukter.

Koeksisters

Tallerken med sørafrikansk kake, Koeksisters

Den sørafrikanske koeksister er en tradisjonell kake som er laget av en deig som stekes og dyppes i sirup eller honning. Navnet stammer fra det hollandske “koek”, som betyr kake.

Før deigen stekes flettes den, så kaken får en fin blank overflate med et flott mønster.

Kaken spises både til eftermiddagskaffen, til fødselsdagen og noen ganger til frokost.

Rooibos-te

En kopp Rooibos-te

Rooibos-te er en populær urtete som lages av bladene fra Aspalathus Linearis-planten som dyrkes i Sør-Afrika. Teen er kjent for sin fyldige smak og naturlige sødme.

Rooibos har ifølge det sørafrikanske Rooiboos Council også gode helbredende egenskaper fordi bladene er fulle av velgjørende antioksidanter som kan bidra til å styrke kroppens immunforsvar. Noen studier viser til og med at Rooiboos kan bidra til å bekjempe kreft.

Teen drikkes over hele verden, og selv om teen oftest drikkes varm, som tradisjonell te, kan den også brygges kald, som iste.

Chakalaka

Chakalaka - sørafrikansk grønnsakssylting

Chakalaka er en sørafrikansk krydret grønnsaksrelish som tradisjonelt serveres til gryteretter og brød.

Det er ingen faste ingredienser i chakalaka, men noen av de mest populære grønnsakene er paprika, gulerot, potet, vårløk og hvite bønner.

Sørafrikansk vin

Vinsmaking i Franschhoek i Western Cape, Sør-Afrika.

Hvis du er i Sør-Afrika, må du unne deg et glass god, sørafrikansk vin. Selv om det ofte er Frankrike, Italia og Spania som ofte får mest oppmerksomhet i vinens verden, har faktisk har Sør-Afrika produsert vin siden 1655. Sør-Afrikas viner er vanligvis modne, fruktige med mineralske aromaer.

Det meste av vinproduksjonen er konsentrert i Western Cape, nær Cape Town. Her er vinen oppdelt i regioner og distrikter der mikroklimaer og ulike jordsmonn skaper spesielle regionale viner.

Det sørafrikanske klimaet bidrar til interessante smaksprofiler, og du kan drikke meget smakfulle viner, blant annet Sauvignon blanc, Chenin blanc og Shiraz. Spesielt kjent er rødvinsdruen Pinotage – en blanding av Pinot noir og Cinsaut – utviklet i Sør-Afrika i begynnelsen av 1900-tallet.

Se våre reiser til Sør-Afrika her

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende