Vi forbinder ofte det japanske kjøkkenet med fersk, delikat sushi eller den varme, smakfulle ramen-suppen – og det finnes utallige smakfulle japanske retter du bør prøve.
Men det japanske kjøkken et har også et stort utvalg velsmakende søte retter du med fordel kan prøve på en reise til Japan.
I dette blogginnlegget presenterer vi 8 lekre desserter og søtsaker.
Mochi, som også kalles riskaker, er en veldig populær og nesten ikonisk japansk snack.
De små søte kakene er laget av en myk, elastisk risdeig som lukkes rundt mochiens fyll. Og som flere andre japanske spesialiteter, kan du få dem med nettopp den smaken du foretrekker.
Ofte er risdeigen farget med f.eks. matcha eller fruktfarger, og mochien fås derfor også i alle regnbuens farger.
Prøv f.eks. varianten Ichigo Daifuku, som inneholder et friskt jordbær og den søte, røde bønnemosen anko, som også er en spesialitet i Japan.
På mange måter er kakigori den japanske varianten av det amerikanske fenomenet snow cones.
Det er en enkel, men likevel ganske unik dessert som består av helt finrevet is, derfor også kalt shaved ice, med forskellige topping.
Kakigori er en perfekt dessert til de veldige varme og fuktige somrene i Japan, fordi den er forfriskende, lett og ikke minst kald!
Som med mochi kan du selvfølgelig få kakigori i alle tenkelige farger og smaksvarianter, og du har gode muligheter til å smake deg frem til din egen favoritt.
Selv om svarte sesamfrø ikke egentlig er en dessert i seg selv, er de likevel verdt at nevne som smaksvariant.
I Japan kan du få mange desserter eller produkter med smak av “black sesame”. Svart sesam-latte, svart sesam-pudding, svart sesam-is, svart sesam-mochi – og mange flere.
Smaken av svart sesam er helt unik. Den er spesiell, og beskrives av mange som mild og søt. Smaken kan sammenlignes litt med nøtter, bare litt bitrere.
Svart sesam er i tillegg kjent som ”superfood”, for frøene er gode kilder til fiber, protein, magnesium m.m., og brukes også mye i andre retter i Japan.
Dorayaki er en japansk dessert som består av to luftige pannekaker som er lagt sammen og har rød bønnepasta, anko, i midten.
Deigen er laget med honning, noe som gir pannekakene en søt smak.
Doayakien er spesielt populær blant barn i Japan, og det skyldes muligens at den medvirker i en populær japansk tegneserie. Her er livretten til den ikoniske karakteren Doraemons nettopp dorayaki!
Du kan finne denne pannekakelignende desserten i de fleste japanske bakerier, godteributikker eller supermarkeder.
“Taiyaki” betyr bakt fisk, mer nøyaktig bakt havabbor, så det er ikke tilfeldig at denne japanske desserten er formet som en fisk.
Fisk er likevel ikke med på listen over ingredienser, for dette er en søt vaffel- eller pannekakedeig med varierende fyll. Noen av de mest populære er anko, sjokolade, vaniljekrem eller frukt.
I Japan er havabboren et symbol på lykke og velstand, så kanskje du får akkurat det hvis du smaker på en taiyaki!
Den asiatiske sitrusfrukten yuzu er en populær smakstilsetning i mange japanske desserter.
Yuzuen ligner mye på en vanlig sitron, men den har en mer kompleks smak. I tillegg til at den, som sitronen, er sur, så har den også smaksnoter av både blomster og urter. Smaken beskrives noen ganger som en blanding av sitron og grapefrukt.
Ved vintersolverv er det på tide å ta et yuzu-bad (柚子湯). Her legges yuzu-frukter i varmt vann, slik at oljene og aromaene deres frigjøres i badet. Det sies nemlig at yuzuens aromaer og oljer er godt for helsen og kan styrke immunforsvaret. Et yuzu-bad kan altså være godt i de kalde vintermånedene for å unngå årstidens sykdommer!
Konpeito er små, fargerike sukkertøy som ligner stjerner. De er søte i smaken og er en favoritt både hos barn og voksne.
Navnet er faktisk ikke japansk i det hele tatt, det kommer fra det portugisiske “confeito”, som betyr godteri. Det var nemlig opprinnelig portugisiske handelsfolk som brakte konpeito til Japan.
De små sukkerstjernene fås i mange smaks- og fargevarianter. De smaker ikke bare godt, de er også ganske søte å se på!
Matcha er et helt fint pulver som lages av de tebladene man også bruker til å lage grønn te.
Det er generelt to forskellige måter å lage matcha-te på: usucha, som betyr tynn te og koicha, som betyr tykk te. Usucha er den vanligste typen, mens koicha oftest serveres ved spesielle anledninger.
Begge typer matcha-te lages ved å bruke en bambusvisp til å piske matcha-pulveret sammen med varmt vann. Dette gir teen en skummende konsistens.
Matcha er ikke bare populært som te, men også som ingrediens i mange ulike matvarer: kaker, sjokolade, is m.m. Smaken kan være spesiell, men beskrives av mange som søt, en anelse bitter og med et snev av gress.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende