TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler7 tips til å overleve en lang flyreise med barn

7 tips til å overleve en lang flyreise med barn

21.05.2023
Vis alle innlegg

Tre barn som venter på flyplassen

En lang flyreise kan ta motet fra alle. Og når du i tillegg har barn som reisefølge, blir det enda mer utfordrende.

Det er flere ting det kan være lurt å tenke på før du legger ut på en lang flyreise med barn.

Her får du våre beste tips som kan hjelpe deg og familien din til å få en problemløs og stressfri flyreise.

Tips 1: Bestill plasser på forhånd

Baby står foran babysengen

Legg en plan for reisen allerede før du setter deg på flyet. Hos de fleste flyselskapene er det mulig å bestille seteplasser på flyet på forhånd, slik at du kan velge hvor du og familien skal sitte.

Det kan være lurt å sitte ved en av flyets skillevegger, for der er det ekstra benplass der barna kan leke.

Hvis du skal fly med barn under 2 år, forventer flyselskapene vanligvis at de sitter på fanget. Men du kan også bestille et separat sete der barnet kan sitte i sitt eget barnesete.

Mange tilbyr også en gratis babyseng, men den må bestilles på forhånd. Dette er et godt alternativ. For den følger flyets bevegelser og gir babyen din mulighet til å ligge uten å bli forstyrret for mye.

Tips 2: Pakk strategisk

Barn sitter på en koffert på en flyplass

Når pakkelisten din er lang (og det er det jo når man har barn!), er det en god idé å laste ned en app så du kan holde styr på hva du skal pakke.

Pakk de mest nødvendige tingene dere kan trenge på reisen i håndbagasjen, som snacks, bleier, medisin, våtservietter og et klesskift (også til de voksne hvis uhellet skulle være ute).

Gjør reisen morsommere for de større barna ved å gi dem en egen koffert. Barna føler seg stolte når de ruller rundt med sin egen bagasje på flyplassen, og samtidig maksimerer du pakkeplassen.

Ekstra tips: Noen ride-on -kofferter (slike som du ser på bildet) kan også brukes som fotstøtte på flyet eller til å forlenge setet, slik at barnet kan ligge og sove.

Tips 3: Skap god feriestemning

Barn leker med iPad på flyet

Kjedsomhet er den verste fienden på lange flyreiser, spesielt for barn. Ta med et utvalg av aktiviteter og leker for å holde barnet ditt beskjeftiget. Det kan f.eks. være en iPad, leker og håndholdte spillkonsoller.

Det kan også være en god idé å forberede en liten overraskelse til barnet, enten på flyplassen eller på flyet, spesielt hvis det er hans eller hennes første flyreise. Noen foreldre bruker også timegaver, så barnet kan se frem til små overraskelser å fordrive tiden med i løpet av flyreisen. Her får barnet en ny gave med underholdning hver/annenhver time, f.eks. bildebøker, leker, små snacks, puslespill, fargebøker osv. Hvis gavene er pakket inn, kan det gi barna litt ekstra å drive med.

Tips 4: “Comfort is key”

Gutt sover med pute på fly

Komfort er helt avgjørende når du reiser med barn, spesielt på lange flyreiser.

Sørg for at barnet har på seg behagelige klær og ta med ting som kan hjelpe ham eller henne til å sove bedre, f.eks. ting hjemmefra som kosetepper, bamser osv. Du kan også ta med en nakkepute som er mer behagelig enn de putene som er tilgjengelige på flyet.

Tips 5: Beskytt små ører

Liten baby ser ut av flyvinduet

Hvis barnet ditt har en tendens til å få vondt i ørene, kan det være lurt å ta med små drikker eller snacks til når flyet letter og lander. Det kan være tåteflaske (eller amming, hvis barnet blir ammet) eller smoothies til de små eller sukkertøy eller tyggegummi til de litt eldre.

Du kan også be legen din om forslag til øredråper eller andre legemidler som kan hjelpe.

Tips 6: Snacks

Barn spiser snacks på setet i et fly

Maten om bord på flyet serveres på bestemte tidspunkter og ikke alltid når barna er sultne. Litt mat barna er vant til hjemmefra er alltid godt, så sørg for å pakke mye av barnets yndlingssnacks, grønnsaksstaver, frukt, fruktbarer, kjeks mm. Slik er du forberedt når barna blir sultne.

Tips 7: Vær forberedt på uforutsette situasjoner

Mor venter med barn på flyplassen

Selv om du gjør ditt beste, kan det likevel skje uforutsette ting når du er på reise.

Forsinkelser, bagasje som ikke kommer frem eller tilslutningsfly dere ikke rekker kan være veldig stressende, spesielt når man reiser med barn.

Det kan gjøre veldig stor forskjell å reise med et reisebyrå eller en reisearrangør i stedet for å bestille alt selv. Det kan gi ekstra trygghet å vite at det finnes en nødtelefon du kan kontakte hvis det oppstår en situasjon der du trenger hjelp eller rådgivning.

Dessuten kan et reisebyrå eller en reisearrangør hjelpe deg med å arrangere transport, innkvartering og andre praktiske ting hvis det oppstår uventede forsinkelser eller problemer på reisen.

Det kan være overveldende å reise med barn, men med litt planlegging kan du gi både deg og familien din en mer positiv reiseopplevelse.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende