TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerBwindi Impenetrable nasjonalpark i Uganda

Bwindi Impenetrable nasjonalpark i Uganda

17.03.2024
Vis alle innlegg

To gorillaer ser rett på kameraet i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda.

Gled deg til en reise til Uganda, der du kan oppleve den storslåtte Bwindi Impenetrable National Park, en fantastisk naturskatt som ligger i den sørvestlige delen av landet.

Nasjonalparken er et paradis for natur- og dyreelskere. Her møtes slettelandskaper og fjellskoger, og det vel 32.000 hektar store området er kjent for sitt store mangfold av trær, fugler og sommerfugler. Et av de mest uforglemmelige øyeblikkene du kan få i Bwindi er møtet med fjellgorillaen, en truet dyreart som lever her i den vakre skogen.

Historien om Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park sett ovenfra

Området kjent som Bwindi Impenetrable National Park har eksistert i mer enn 25 000 år, men i 1964 ble parken offisielt utnevnt til nasjonalpark. Siden den gang har parkens formål vært å beskytte gorillaene og de andre dyrene som lever i her og å utvide parken til den størrelsen den har i dag.

Skogen her er en såkalt afromontan lavlandsskog. Denne skogtypen finnes i områder der lavland og fjellskoger møtes, og Bwindi er et av de få store områdene i Øst-Afrika der dette naturfenomenet forekommer. Disse skogene er kjent for å være spesielt følsomme overfor klimaendringer, og det betyr at deres utbredelse og biologiske mangfold kan variere betydelig over tid. Den tette vegetasjonen i Bwindi, som bl.a. består av slyngplanter og busker, har gitt parken navnet “Impenetrable”, som betyr ugjennomtrengelig.

I 1994 ble parken oppført på UNESCOs verdens kultur- og naturarvliste på grunn av det biologiske mangfoldet, det store antallet utrydningstruede gorillaer og de mange sommerfugl- og fugleartene.

Opplev gorillaer på nært hold

Portrett av gorilla i Bwindi nasjonalpark i Uganda

Under ditt besøkt i Bwindi Impenetrable National Park får du sjansen til å møte gorillaene ansikt til ansikt på gorilla-tracking.

Det er knapt 800 ville fjellgorillaer igjen i verden i dag, og vel halvparken av dem befinner seg i Bwindi.

Sammen med erfarne guider fra Uganda Wildlife Authority vandrer du ut på tracking gjennom skogens utfordrende terreng. Det er litt av et eventyr, og det kan ta alt fra 45 minutter til seks timer før du møter disse fascinerende skapningene.

Når du får kontakt med en gorillafamilie, har du rundt en time på deg til å observere de majestetiske dyrene.

Gorilla-tracking er en veldig ettertraktet aktivitet, og for å se gorillaene må du ha en tillatelse som blir utstedt av Uganda Wildlife Authority (UWA). Det utstedes kun få tillatelser daglig i Bwindi Impenetrable National Park for å påse at gorillaene ikke forstyrres av altfor mange besøkende. Dette betyr også at du får en mer privat opplevelse med de ville dyrene.

Du kan også oppleve…

Solvever i Bwindi i Uganda

Den viktigste årsaken til at så mange drar til Bwindi er at de vil besøke gorillaene. Men det er faktisk mye mer å oppleve her i området.

Hvis du har lyst til å møte andre dyr enn gorillaer, er Bwindi Impenetrable National Park også et sted for deg. Fjellgorillaen er utvilsomt det største trekkplasteret, men hvis du ser deg rundt, kan du også være så heldig å få øye på de ti andre primatartene som lever i parken, blant annet sjimpanser, diademmarekatter og olivenbavianer. Selv om parken har meget få våtområder, lever det f.eks. også rundt 350 fuglearter og mer enn 200 sommerfuglarter her.

Når er det best å reise til Bwindi?

Diademmarekatt sitter i et tre i Bwindi i Uganda.

Bwindi Impenetrable National Park kan besøkes året rundt.

På grunn av at Uganda ligger ved ekvator er temperaturene rimelig stabile året rundt. Det faller også mye regn i nasjonalparken.

Det regner vanligvis mest i perioden mellom mars og mai og igjen mellom september og november, da det er regntid i Uganda. I perioden fra mars til mai vil du som oftest oppleve korte byger, mens det i september til november kan være timelange regnskyll.

I den regnfulle periodene kan stiene og terrenget være sølete, og derfor er det vanskeligere å ta seg frem. Hvis du besøker parken i de tørre periodene fra juni til midten av september eller fra desember til februar, er stiene tørrere og gorillaene enklere å spore.

Se vår reise til Uganda her:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende