TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Fakta om Tanzania

29.08.2018  |  oppdatert: 24.04.2024
Vis alle innlegg

To sjiraffer i de frodige omgivelsene i Tarangire nasjonalpark i Tanzania

Tanzania er et fascinerende reisemål.

Her venter det severdigheter i særklasse, blant annet interessant kulturhistorie, utfordrende fjellbestigning og ville dyr på savannen.

Men hva vet du ellers om landet?

Nedenfor kan du lese 7 interessante fakta om Tanzania du kanskje ikke visste om dette østafrikanske landet. 

1. Flest dyr pr. kvadratkilometer

Gnu som ser rett inn i kameraet i Serengeti nasjonalpark

Mer enn 4 millioner ville dyr. Tanzania er et av verdens mest dyrerike land. Landet har verdens største konsentrasjon av dyr pr. kvadratkilometer, og dyremangfoldet inkluderer flere tusen dyrearter. Her lever det rundt 400 forskjellige pattedyrarter og over 1000 forskjellige fuglearter. I Tanzania blir det til og med oppdaget nye arter med jevne mellomrom.

I tillegg er det flere hundrede endemiske arter i landet, det vil si arter som bare lever i Tanzania, f.eks. den sjeldne røde colobusapen som bare finnes på Zanzibar.

2. Store deler av landet er nasjonalpark

Villhund ser inn i kameraet

Tanzania har ikke mindre enn 22 nasjonalparker (i 2024).

Nasjonalparkene utgjør nesten 100 000 km2, det vil si rundt 10 % av landets samlede areal (på knapt 950 000 km2). Men faktisk er mer enn 30 % av landet beskyttede naturområder, noe som i tillegg til nasjonalparker også inkluderer viltreservater og andre beskyttede naturområder.

Landets eldste nasjonalpark er Serengeti, og den dekker et område på mer enn 14 500 km². Tanzanias største nasjonalpark er likevel Nyerere, som har et areal på rundt 30 000 km2. Nyerere ble opprettet i 2019. Da ble Selous Game Reserve delt i to, og den ene delen ble til den nasjonalparken vi i dag kjenner som Nyerere.

3. Høyeste og største naturopplevelser

En gruppe bestiger Kilimanjaro

Tanzania tilbyr noen av verdens bokstavelig talt “største” opplevelser.

Det er nemlig i dette landet du kan bestige Kilimanjaro – verdens høyeste frittstående fjell – og oppleve verdens største intakte kaldera, kratergryte, Ngorongoro Crater. Krateret er et unikt sted å oppleve dyrelivet i Tanzania og har stor betydning for bevaringen av det biologiske mangfoldet, både lokalt i Tanzania og globalt. Her kan du f.eks. være så heldig å se det utrydningstruede sorte neshornet.

I Tanzania kan du også oppleve verdens største migrasjon av dyr på land: The Great Migration. Det er et spektakulært syn når millioner av gnuer vandrer mellom Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania.

4. Mange fargerike stammer

Portrett av en masaimann på Osiligilai Maasai Lodge i Tanzania

I tillegg de mange fascinerende naturopplevelsene kan du i Tanzania også bli kjent med noen av landets mange stammer.

Tanzania har mer enn 120 forskjellige stammer og etniske grupper, og hver av dem lever etter forskjellige tradisjoner og skikker. Du kan f.eks. møte hadzabe-stammen, som ikke selv dyrker avlinger, men lever av det de finner i naturen, og masaiene. Deres tradisjon med å spytte betyr å gi velsignelse.

Du kan oppleve de lokale stammene på nærmeste hold ved å overnatte i Osiligilai Maasai Lodge. Her bor du i en tradisjonell masaihytte og får et innblikk i folkets tradisjonelle aktiviteter, f.eks. spydkast, dans eller sang – alt mens du likevel har tilgang til et varmt bad, vanlige toaletter og til og med svømmebasseng!

5. Landet med verdens korteste krig

Kanoner ved vannkanten i Stone Town på Zanzibar

Mange av de krigene vi kjenner fra vår egen historie har vært dramatiske og langvarige. Men Tanzania har en helt annen verdensrekord.

Landet hadde nemlig verdens korteste krig. Krigen fant sted i 1896 og varte i mellom 40 og 45 minutter. Partene i striden var Storbritannia og Zanzibar. Storbritannia endte som seierherre med kun én såret, mens den tapende parten led et noe større tap med mer enn 500 døde eller sårede.

6. Unikt økosystem

TourCompass-bil kjører i Serengeti nasjonalpark

Nasjonalparken Serengeti er et helt unikt sted. Parken har nemlig et av verdens eldste økosystemer.

I tillegg til det unike økosystemet er det også helt spesielt at parken nesten ikke har endret seg i løpet av 1 million år. Parkens flora og fauna er imponerende, og det finnes nesten ikke maken noe annet sted i verden.

7. Zanzibar er ikke én øy…

Kizimkazi-landsbyen på Ungaja/Zanzibar i Tanzania

… det er en øygruppe.

Når vi sier Zanzibar, er det som regel hovedøya Unguja vi mener.

Unguja er den største øya i en gruppe som faktisk består av vel 50 øyer: de to hovedøyene Unguja og Pempa og mange mindre øyer.

Har du lyst til å reise til Tanzania?

Hvor mange av de sju faktaene om Tanzania kjente du til?

Hvis du har lyst til å reise til et land fullt av overraskelser, er Tanzania et perfekt reisemål.

På en safarireise til Tanzania får du minner som inneholder fascinerende dyrearter, flotte naturopplevelser, unik historie og kultur i særklasse.

Trenger du hjelp til å velge reise? Da skal du ikke nøle med å kontakte reisespesialistene våre. De sitter klare til å høre hva du har mest lyst til å oppleve og kan hjelpe deg med å ta det riktige valget.

 TourCompass – Fra turist til eventyrreisende