TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerHa Long-bukten i Vietnam

Ha Long-bukten i Vietnam

24.03.2024
Vis alle innlegg

Kvinne som ser ut over Ha Long-bukten

I den nordøstlige delen av Vietnam, i Quảng Ninh-provinsen, ligger Ha Long-bukten.

Bukten har lenge vært et populært turistmål på grunn av det spektakulære landskapet her.

Les mer og finn ut hvorfor (og når) du skal besøke Ha Long-bukten, der landskapet og øyene byr på både vakre naturopplevelser og fascinerende legender om drager.

Hva er Ha Long-bukten?

Kalksteinsformasjoner i jadegrønt vann i Ha Long-bukten

Ha Long betyr “nedstigende drage” på vietnamesisk, og når man ser bukten, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor den har fått navnet sitt. Som et av teammedlemmene våre beskrev bukten: “et fantastisk naturskuespill”.

Bukten inneholder nemlig rundt 1600 små øyer og flotte kalksteinssøyler som rager opp av vannet. Synet kan føre tankerne til mytiske drager som strekker seg mot himmelen.

Flere av øyene har store grotter. På den store øya Cat Ba ligger det flere landsbyer, og på en del av de mindre øyene er det små fiskerlandsbyer.

Mange av øyene i bukten er ubebodde og derfor nesten uberørte, blant annet på grunn av de meget bratte klippesidene. Ha Long-bukten er altså et fantastisk, delvis uberørt naturområde med et rikt dyre- og planteliv.

Ha Long-buktens historiske og kulturelle betydning

Dragen har stor betydning i vietnamesisk kultur, og derfor er det ikke tilfeldig at Ha Long-bukten har fått sitt navn etter en drage.

En av de mest populære legendene forteller historien om hvordan en drage og avkommet dens fløy ned fra himmelen for å beskytte det vietnamesiske folket mot fiender ved å spy både ild, smaragder og jade. Disse edelsteinene ble til de klippeformasjonene du i dag kan se i Ha Long-bukten, og kanskje det også derfor at vannet har nyanser av jadegrønt?

Det unike landskapene med de uberørte øyene førte også til at Ha Long-bukten i 1994 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste over bevaringsverdig natur.

Dette kan du oppleve i Ha Long-bukten

Når du besøker Ha Long-bukten, kan du se frem til en rekke uforglemmelige opplevelser, severdigheter og aktiviteter.

Her presenterer vi noen av dem.

Dra på minicruise

Små cruiseskip seiler i Ha Long-bukten

En av de beste måtene å oppleve Ha Long-bukten på er ved å dra på cruise. Du overnatter på båten, og slik kan du utnytte alle dagens timer til å utforske bukten.

Båten tar deg med til noen av de største attraksjonene i Ha Long-bukten, f.eks. Sung Sot-grotten og de flytende fiskerlandsbyene. Du kan dra på kajakktur fra båten eller delta i morgengymnastikk (som regel Tai Chi) på dekket.

Du kan selvfølgelig også ta en svømmetur underveis.

Fly i vannfly over bukten

Oversikt over båter i Ha Long-bukten

Hvis du vil oppleve Ha Long-bukten fra luften, kan du dra på en flott vannflytur.

Utsikten ovenfra er helt unik, og du vil se de vakre klippeformasjonene og eventyrlige øyene som ligger spredt ut i bukten under deg.

Vannflyet er lite og har plass til rundt 12 personer.

Besøk Sung Sot-grotten

Sung Sot-grotten opplyst av fargerike lys

Sung Sot-grotten er et av de største høydepunktene når du besøker Ha Long-bukten.

Grotten ble oppdaget i 1901 og er med sine rundt 10.000 kvadratmeter en av de største grottene i Ha Long-bukten.

Grotten er oppdelt i to “rom”. Det første kalles “venteværelset”, men rommet er mye mer interessant enn det navnet antyder. Her kan du se imponerende dryppsteinsformasjoner opplyst av fargerike lamper.

Det andre rommet kommer man kun til via en smal gang. Det kalles “Fredfylt slott” og har mange spektakulære klippeformasjoner. Lokalbefolkningen identifiserer formasjonene ved å sammenligne dem med dyr de ligner på.

Se de flytende fiskerlandsbyene (på avstand)

Flytende fiskelandsby i Ha Long-bukten

I Ha Long-bukten seiler du forbi flytende fiskerlandsbyer der vietnamesere har levd i flere generasjoner.

Beboerne i fiskerlandsbyene har ofte enkle, rolige liv og lever av å fiske. Siden Ha Long-bukten er blitt et populært turistmål, er det likevel mange beboere som også har både elektrisitet, fjernsyn m.m.

Å se disse flytende fiskerlandsbyene gir reisende et unikt innblikk i den lokale vietnamesiske kulturen i Ha Long-bukten.

Ta en svømmetur i bukten

Folk som bader fra stranden i Ha Long-bukten

I løpet av året endres fargene i vannet fra dypblått til jadegrønt, og uansett hvilken farge vannet har når du besøker Ha Long-bukten, ser det veldig flott ut.

Heldigvis har du gode muligheter til å ta en dukkert i det forfriskende, turkisgrønne vannet mens du er i bukten.

Om sommeren kan du f.eks. dra til øya Ti Top, der kan bade ved en vakker og idyllisk liten sandstrand.

Nyt utsikten

Solnedgang over Ha Long-bukten sett fra en båt

Det høres kanskje banalt ut, men faktisk er det en flott opplevelse å bare lene seg tilbake og nyte utsikten fra båten når du seiler gjennom Ha Long-bukten.

Se f.eks. landskapet endre seg når du seiler forbi de mange ulike øyene og kalksteinsformasjonene.

Du kan også beundre det rødoransje fargespillet over Ha Long-bukten når soloppgangen sprer dagens første lys eller solnedgangen som tar avskjed med dagen med sine varme stråler. Dette er en magisk opplevelse som gir de fleste en behagelig indre ro og følelse av harmoni.

Når er det best å reise til Ha Long-bukten?

Båter i Ha Long-bukten

Du kan besøke Ha Long-bukten året rundt.

Ha Long-bukten ligger i det nordlige Vietnam. Her er det tropisk klima, noe som kjennetegnes av varme og fuktige somre og kjøligere vintre.

Men været kan variere, og værforholdene kan få betydning for når du kan oppleve hva.

Været i Ha Long-bukten – året rundt

Fra mars til april: Temperaturene er behagelige, og det regner ikke mye. Så for mange er disse månedene, sammen med september og oktober, den beste tiden å reise til Ha Long-bukten på.

Fra mai til september: Det kan bli varmt og fuktig i Ha Long-bukten. Juni til august er de varmeste månedene, og august er i tillegg den måneden da det regner mest. Til gjengjeld er det en fint å svømme i bukten i denne tiden.

Fra slutten av september til oktober: Det er mindre regn og mer solrikt vær enn månedene før. Så disse månedene er, sammen med mars og april, en behagelig tid å reise til Ha Long-bukten på.

Fra november til februar: Dette er årets kjøligste måneder, men ofte er temperaturene likevel behagelig varme i Ha Long-bukten. Det faller også minst regn i denne perioden. Det kan være tåke, noe som kan gi båtturen en nesten mytisk stemning. Vinteren er en årstid med mange fester og feiringer, som bl.a. jul, nyttår og vietnamesisk nyttår (tet). Det kan du oppleve i Ha Long-bukten hvis du reiser om vinteren.

Er du klar til å besøke Ha Long-bukten?

Ha Long-bukten er altså et fantastisk reisemål uansett årstid, og her er det opplevelser for alle og enhver.

Med alt fra fantastisk natur, vakre strender og lokal kultur er Ha Long-bukten absolutt verdt å utforske på en reise til Vietnam.

Hvis du har spørsmål om Ha Long-bukten eller hvis du er i tvil om når du skal reise til Vietnam, skal du ringe oss. Vi sitter klare til å svare på alle spørsmålene dine.

Se turene våre til Ha Long-bukten her:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende