TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Kenya?

Når er det best å besøke Kenya?

03.04.2018  |  oppdatert: 13.10.2022
Vis alle innlegg

Hvis du har lyst til å oppleve et klassisk safarireisemål, bør du dra på safari i Kenya.

Dette østafrikanske landet har et enestående dyreliv og vakre nasjonalparker som danner rammene for uforglemmelige opplevelser.

Men når på året er det best å besøke Kenya?

Nedenfor kan du lese mer om Kenyas vær og dyreliv på forskjellige tider av året.

Merk: Været i Kenya varierer med hvor i landet du befinner deg. Denne guiden er primært henvendt til deg som vil reise til naturreservatet Masai Mara.

Været i Kenya

Ekvator går rett gjennom Kenya, så dette landet har ikke vinter og sommer på samme måte som her hjemme.

Kenya har derimot sesonger med tørketid og regntid.

Tørketiden er fra juni til oktober, og de to regntidene er vanligvis fra:

 • April til slutten av mai – dette er også kjent som den ”store” regntiden.
 • Slutten av oktober til desember – også kjent som den ”lille” regntiden.

Datoene for regntidene kan likevel variere litt fra år til år.

På grunn av Kenyas beliggenhet ved ekvator kan du forvente et tropisk klima med varmt vær året rundt. Dagtemperaturene varierer i gjennomsnitt fra 22-27°C i løpet av året, avhengig av hvor i landet du befinner deg.

Dyrelivet i Kenya

Kenya er kjent for å ha verdens største konsentrasjon av ville dyr i noen perioder av året. Men det er meget gode muligheter for å oppleve landets flotte og mangfoldige dyreliv hele året rundt.

I Kenya lever bl.a. The Big Five (de fem store): løven, leoparden, elefanten, bøffelen og nesehornet. The Big Five er en gammel jaktbetegnelse som ble brukt om de fem dyrene som var de vanskeligste og farligste for jegere å nedlegge. I dag brukes betegnelsen også om safari. The Big Five oppleves best i periodene før og etter den store gnuvandringen.

I tillegg kan du oppleve flodhester, geparder, sebraer og mange, mange flere ville dyr. Kenya er også et paradis for fugleentusiaster, med mellom 600 og 1.000 forskjellige arter.

Et av høydepunktene i Kenya er den store migrasjonen av gnuer, der ca. 2 millioner gnuer, sebraer og gaseller vandrer mellom Serengeti nasjonalpark i Tanzania til Masai Mara-reservatet i Kenya på jakt etter beitemarker og vann.

Vær og dyreliv året rundt

Kenya byr på et utrolig dyreliv, og det kan du oppleve hele året rundt.

De åpne slettene i Masai Mara betyr at du, uansett når du besøker Kenya, kommer hjem med mange flotte dyreopplevelser i bagasjen.

Det er likevel viktig å være oppmerksom på når du bør reise hvis du har lyst til å få helt spesifikke opplevelser, f.eks. den store gnumigrasjonen i Masai Mara-naturreservatet.

Januar- mars: Frodig landskap og behagelig varme temperaturer

Januar til mars er de varmeste månedene i Kenya, der den gjennomsnittlige dagtemperaturen ligger på 26-27°C. I denne perioden faller det meget lite regn.

Denne perioden kommer også rett etter den ”lille” regntiden, så du kan forvente et frodig og grønt landskap. Landskapet blir likevel mindre grønt jo lenger ut i perioden man kommer.

Et besøk i Kenya i denne tiden er en flott opplevelse, for du har nesten ingen nedbør, varme temperaturer og frodig landskap.

Denne tiden er også gunstig for alle som gjerne vil oppleve Kenyas fantastiske fugleliv. Mange fuglearter er nemlig nå kommet til Kenya fra Europa for å overvintre.

→ Reis til Kenya i perioden januar-mars hvis du har lyst til å oppleve:

 • årets varmeste temperaturer og lite regn
 • frodig, grønt landskap
 • mange fugler som overvintrer

April-mai: Regntid og “private” safariopplevelser

I april (noen ganger fra slutten av mars) kommer den ”store” regntiden. Disse månedene er varme, og de gjennomsnittlige dagtemperaturene ligger på 24-25°C.

Den store regntiden gir i perioder mye regn. Men du skal ikke la deg avskrekke av regnet. Det vanlige er at det regner sterkt i en kort periode, som oftest om ettermiddagen, kvelden eller natten, og deretter er været fint igjen. Regnet påvirker derfor ikke selve safaridelen av reisen din. Regnet bidrar dessuten til å friske opp naturen opp med nytt vann i elver og vannhull. Kenya viser seg altså fra sin beste side, med en vakker grønn og frodige natur.

Så til tross for regntiden er det mange gode grunner til å legge reisen til disse månedene.

I april og mai er det nemlig færre besøkende enn ellers. Færre reisende betyr at du får mer «private» safariopplevelser enn i høysesongen. Dessuten er regntiden en god tid hvis du er glad i å fotografere. Skyene skaper nemlig flotte kontraster på bildene dine som du ikke får hvis himmelen er helt blå.

Du får altså en helt spesiell og frodig reise hvis du drar på safari utenfor sesongen.

→ Reis til Kenya i perioden april-mai hvis du har lyst til å oppleve:

 • varmt vær med høye dagtemperaturer
 • frodig landskap med fulle vannhull og elver
 • en mer privat safariopplevelse fordi regnet gir færre besøkende

Juni-første halvdel av oktober: The Great Migration i Masai Mara-reservatet

Juni til oktober byr på behagelig vær med meget lite regn, og dette er vanligvis den tørre perioden. De gjennomsnittlige dagtemperaturene ligger på 22-26°C, og juni-august er årets kaldeste måneder. Vær oppmerksom på at det kan være kjølig morgen og kveld, spesielt i de månedene når det er sommer hjemme i Norge.

Denne perioden kommer like etter den ”store” regntiden, og derfor er gresset i begynnelsen høyt, noe som kan gjøre det litt vanskelig å få øye på dyrene. Men etter hvert som dagene skrider frem blir vegetasjonen mindre frodig og vannhullene og elvene tørker langsomt ut. Dyrene er derfor nødt til å samle seg rundt de få vannhullene som fremdeles har vann. Så fra midten til slutten til denne perioden er det gode sjanser til å få øye på mange dyr.

Fra slutten av juni begynner store sebraflokker å komme til Masai Mara for å spise det grove gresset – og dette er starten på The Great Migration i Masai Mara som når sitt høydepunkt mellom juli og september. Dyrene oppholder seg en kort periode i reservatet før de igjen krysser Mara-elven tilbake til Serengeti nasjonalpark i Tanzania i september/oktober – alt avhengig av når regnet faller.

Den store gnuvandringen tiltrekker seg naturlig nok mange besøkende.

→ Reis til Kenya i perioden juni til siste halvdel av oktober hvis du har lyst til å oppleve:

 • store flokker av gnuer i Masai Mara under vandringen
 • dyrelivet ved vannhullene
 • behagelige dagtemperaturer og årets tørreste måneder

Siste halvdel av oktober til desember: Store elefantflokker og fugleliv

Fra midten av oktober starter den ”lille” regntiden. I disse månedene ligger dagtemperaturen på gjennomsnittlig ca. 24°C.

Denne perioden kommer etter den lange tørketiden, og derfor vil naturen til å begynne med være tørr og bar, noe som gjør det enkelt å få øye på dyrene som samles rundt vannhullene. Men med regnet våkner også Kenyas flotte, grønne og frodige natur til live igjen. Det er færre besøkende, og det kan gjøre en game drive mellom juni og oktober til en mer «privat» safariopplevelse.

Etter at The Great Migration er kommet tilbake til Tanzania vender de store elefantflokkene tilbake til Masai Mara-reservatet. Elefantene har nemlig trukket seg unna naturreservatet mens de mange gnuene, sebraene og gasellene har vært på besøk fra Tanzania. Men det er fremdeles mange gnuer, sebraer og gaseller igjen i reservatet.

Fra midten av oktober og frem til april begynner fuglene igjen å ankomme Kenya fra Europa for å overvintre i det behagelig varme klimaet.

→ Reis til Kenya i perioden siste halvdel av oktober-desember hvis du har lyst til å oppleve:

 • store elefantflokker
 • fugler som overvintrer
 • en mer «privat» safari pga. færre besøkende

Se våre reiser til Kenya nedenfor:

Har du lyst til å få vite mer om Kenya?

Vær oppmerksom på at denne guiden er veiledende, og at anbefalingene kontinuerlig kan endre seg.

Vi anbefaler derfor at du kontakter våre reisekonsulenter, slik at du kan være sikker på å reise på den tiden som passer aller best for deg, på en reise som matcher dine forventninger.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende