TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNasjonalparker i Kenya

Nasjonalparker i Kenya

20.11.2018  |  oppdatert: 25.03.2024
Vis alle innlegg

Flock av elefanter i Masai Mara.

Kenya er blant de beste safarilandene i Afrika, og det er ikke minst pga. de fantastiske nasjonalparkene og viltreservatene.

Her finner du alle de berømte safaridyrene og flotte savanner.

Les om de nasjonalparkene og naturreservatene i Kenya som topper listen vår her.

Samburu og de vakre landskapene

Samburu National Reserve har to primære trekkplastre: de “spesielle fem” og de vakre landskapene.

Landskapet er tørt og består både av flate sletter og fjellområder. Her finnes det dessuten en rekke ferskvannskilder, som sammen med ”den brune elven”, Ewaso Ng’iro, skaper grønne oaser med palmetrær i det ellers så tørre landskapet. Disse grønne pustehullene tiltrekker seg naturligvis et rikt dyreliv, blant annet de spesielle fem: nettsjiraff, Grey’s sebra, sjiraffafantilope, oryx-antilope og somalistruts.

Den smalstripede Grey’s sebra ses ofte sammen med den vanlige sebraen, og da ser man tydelig forskjellen mellom dem. Sjiraffantilopen står på sine velutviklede bakben når den spiser blader fra trærne, akkurat som sjiraffen, og nettsjiraffens mønster er helt annerledes enn mønsteret på den mer vanlige masai-sjiraffen.

I tillegg til de spesielle fem kan du også møte elefanter, løver, geparder og leoparder. Spesielt geparden trives godt i de åpne sletteområdene.

Hvis du ikke allerede er betatt av Kenya, vil du garantert bli det når du ser landskapene i Shaba. Samburu nasjonalpark består nemlig av tre reservater: Samburu, Buffalo Springs og Shaba. Buffalo Springs er det minste av reservatene og har – sammen med Samburu – det største antallet dyr. Shaba punkter derimot med landskapene.

I de små samfunnene i reservatene treffer du Samburu-folket og deres mange kameler. Samburu-folket er beslektet med masaiene og går, som masaier, fargerikt kledt.

Du skal legge reisen til Samburu, hvis du vil oppleve:

 • De ”spesielle fem”
 • De flotte landskapene
 • Samburu-folket

Tsavo og den røde jorden

Nasjonalparken Tsavo ligger sørøst i Kenya, og med sine vel 22.000 km2 er dette Kenyas største nasjonalpark.

Faktisk består Tsavo av to nasjonalparker: Tsavo East og Tsavo West.

Tsavo East er den største av de to parkene. Her er jorden knallrød, og de rødlige elefantene som bor her er også et absolutt høydepunkt. Tsavo har forøvrig det største antallet elefanter i hele Kenya – rundt 15.000 elefanter. I tillegg til elefanter bor det i Tsavo East også løver, bøfler, leoparder, flodhester og mange andre dyr. Det er dessuten registrert 500 forskjellige fuglearter i parken.

Landskapet i Tsavo East er flatt og tørt, mens det i Tsavo West er både fjell og kilder, bl.a. de kjente Mzima Springs. I Tsavo West kan du også oppleve et variert og spennende dyreliv med store kattedyr, sjiraffer, kuduer og hundrevis av forskjellige fuglearter. Det var i forøvrig her i Tsavo at to menneskeetende løver drepte nesten 100 mennesker på slutten av 1800-tallet – filmatisert i The Ghost and the Darkness.

Du skal dra til Tsavo hvis du vil oppleve:

 • Den røde jorden og de røde elefantene
 • Bushen som et avbrekk i en badeferie
 • Mzima Springs

Lake Naivasha og det rike fuglelivet

Lake Naivasha er ikke en nasjonalpark, men en sjø som ligger i Great Rift Valley, og vi har inkludert den fordi sjøen utgjør en fantastisk kontrast til mange av Kenyas nasjonalparker.

Mange av Kenyas nasjonalparker kjennetegnes nemlig av tørre gressletter eller sletter med tornefulle akasiebusker, bare avbrutt av enkelte ferskvannkilder. Så da er det en fantastisk kontrast å komme til Lake Naivasha.

Lake Naivasha er en enestående ferskvannssjø, og hit drar man for å oppleve det rike dyrelivet både ved og på sjøen. Derfor er en båttur på sjøen helt obligatorisk. Fugler og flodhester dominerer ved vannet, og på den lille øya Crescent Island kan du få nærkontakt med både sjiraffer og sebraer.

Crescent Island ligger i midten av Lake Naivasha, og på øya kan man kun gå til fots, så her kan du oppleve en helt spesiell form for safari. Her lever det både sjiraffer, gnuer, vannbukker, sebraer og impalaer, så når du vandrer rundt på øya, vil du føle deg som ett med naturen. Hvis du beveger deg langs strendene på øya, kan du også være så heldig å få øye på hegrer, pelikaner og afrikanske fiskeørner.

Du skal dra til Lake Naivasha hvis du vil oppleve:

 • Kontrasten til bushen
 • Det rike dyre- og fuglelivet i og rundt sjøen
 • En tur på Crescent Island, som ligger i midten av Lake Naivasha

Masai Mara og de store dyreflokkene

Masai Mara National Reserve trenger vel nesten ikke noen introduksjon.

Masai Mara er en del av det enorme Serengeti-økosystemet i Tanzania, og dyrelivet her er helt unikt.

Du skal dra til Masai Mara hvis du vil være garantert å få de aller største dyreopplevelsene! Elefanter, bøfler, sjiraffer, sebraer, gnuer, antiloper, løver, geparder, leoparder – de er her alle sammen.

Når man omtaler Masai Mara, kan man ikke unngå å nevne den store migrasjonen, der dyrene krysser Mara-elven for å komme fra Serengeti til Masai Mara.

Men betyr det at det ikke er så mange dyr her utenom migrasjonen? Nei, det er dyr i Masai Mara året rundt. Det er ikke sikkert du ser gnuene krysse Mara-elven hvis du f.eks. kommer hit i november. Til gjengjeld må ikke dele dyreopplevelsene dine med fullt så mange andre gjester som du blir nødt til hvis du vil overvære den store migrasjonen fra juni-august/juli-oktober.

Du vil bli imponert over Masai Mara og dyrene der, uansett når du kommer!

Du skal dra til Masai Mara, hvis du vil oppleve:

 • Big 5
 • Den store migrasjonen
 • De store gresslettene

Amboseli og Kenyas største elefanter

Amboseli nasjonalpark er flat som en pannekake.

På en måte minner landskapet litt om Ngorongoro-krateret i Tanzania, med flate sletter som er omgitt av utslukte vulkaner. Kilimanjaro er naturligvis den høyeste av dem alle, og det er ikke mye som bedre symboliserer Afrika enn bildet av en elefantflokk som går over de flate slettene med Kilimanjaro i bakgrunnen.

Her er det ufattelig tørt og veldig støvete. Innimellom alt det tørre er det sumpområder som får vann fra fjellene rundt. Vannet tiltrekker seg naturligvis dyrene, og pga. den sparsomme vegetasjonen er det veldig lett å få øye på dyr her.

Amboseli er spesielt kjent for sine elefanter, og de er blant de største i hele Afrika – og med de største støttennene. Ellers lever det mange sebraer, gnuer og antiloper her. Sumpområdene tiltrekker seg massevis av fugler, og hvis du er heldig, kan du også komme over en løveflokk.

Du skal dra til Amboseli hvis du vil oppleve:

 • De største elefantene i Kenya
 • Utsikten til Kilimanjaro
 • Fantastiske solnedganger

Lake Nakuru og de truede neshornene

Två noshörningar betar i Nakurusjöns nationalpark i Kenya.

Lake Nakuru nasjonalpark er en ekte naturjuvel i Kenyas Rift Valley-region, berømt for sin alkaliske sjø, Nakuru, som er omgitt av frodige skoger og vegetasjon.

Lake Nakuru er hjemstedet til et imponerende antall dyrearter, blant annet både hvite og svarte neshorn. Parken er spesielt kjent for sitt viktige arbeid for å bevare neshorn. Faktisk er Lake Nakuru et av de beste stedene å se det utrydningstruede svarte neshornet, og her i nasjonalparken er du så å si garantert å treffe ett eller flere neshorn.

Parken har dessuten tusenvis av flamingoer, og på noen tider av året øker antallet til mer enn en million. De farger bredden av sjøen i rosa nyanser, noe som er en helt spektakulær opplevelse. Dette synet har gjort Lake Nakuru til et ikonisk symbol på Afrikas ville natur. Men flamingoene er bare toppen av isfjellet. Lake Nakuru er et viktig tilfluktssted for mer enn 450 fuglearter, noe som gjør sjøen til en drøm for fuglekikkere.

Terrenget i Lake Nakuru nasjonalpark er meget variert, fra de åpne slettene langs sjøen til bratte klipper og skogkledde åser med fantastiske utsiktspunkter. Vannet i sjøen er ikke bare et trekkplaster for flamingoene, men også for mange dyrearter, blant annet vannbukker, impalaer og av og til sågar leoparder. Alle dyrene gjør parken til et must-visit for naturelskere. Men elefanter møter du ikke her i nasjonalparken, for parken er omgitt av et elektrisk gjerde som begrenser den vandringen som er nødvendig for at elefanter skal kunne overleve.

Du skal dra til Lake Nakuru hvis du vil oppleve:

 • Utrydningstruede neshorn
 • Et paradis for fuglekikkere med mer enn 450 fuglearter og tusenvis av flamingoer langs sjøens bredd
 • Et variert landskap med alt fra åpne sletter til skogkledde åser

Hells Gate nasjonalpark

Kvinna och familj cyklar i Hells Gate nationalpark i Kenya.

Hells Gate nasjonalpark, som ligger i den imponerende Rift Valley i Kenya, er et enestående safarireisemål som tilbyr helt andre opplevelser enn landets mer kjente savanne-nasjonalparker.

Med sitt dramatiske landskap, som inkluderer bratte klippeformasjoner, dype kløfter og varme kilder, er parken et vitnesbyrd om de enorme naturkreftene som har formet jorden gjennom mange årtusener.

Hells Gate er også kjent for sine muligheter for eventyr og utendørsaktiviteter. Det er et av de få stedene i Kenya der du, som på Crescent Island i Lake Naivasha, kan gå eller sykle, uten å måtte sitte i et kjøretøy på safari. Det kan du gjøre fordi det ikke er store rovdyr her.

I tillegg til det dramatiske landskapet og de geotermiske naturfenomenene er Hells Gate hjemstedet til mange ulike dyr. Selv om du ikke finner de store rovdyrene her, har parken innbyggere som sebraer, gaseller, giraffer og bøfler. De vandrer fritt i det åpne landskapet. Dette gir unike muligheter til å oppleve Kenyas ville dyr på nærmere hold.

Du skal dra til Hells Gate hvis du vil oppleve:

 • Geotermiske naturfenomener som varme kilder og geysirer.
 • Muligheten til å sykle eller gå tett innpå ville dyr.
 • Et enestående fugleliv og vakre landskaper.

Nairobi nasjonalpark

Tre giraffer i Nairobis nationalpark med staden som bakgrund.

Nairobi nasjonalpark er et helt spesielt naturområde. Den er unik fordi den er verdens eneste nasjonalpark med dyr som ligger så nær en by. Dette gjør parken til et lett tilgjengelig utfluktssted, borte fra byens travelhet, der besøkende kan oppleve vill natur bare få kilometer fra sentrum av Nairobi.

Nasjonalparken er 117 km2, men selv om den er relativt liten, lever det mange forskjellige dyr her.

Innbyggerne i nasjonalparken teller mer enn 100 forskjellige pattedyrarter, bl.a. løver, sjiraffer, sebraer, bøfler og mange antilopearter, noe som gir besøkende muligheten til å oppleve Afrikas dyr uten å måtte forlate byens grenser. I tillegg er Nairobi nasjonalpark neshornreservat og et av de viktigste stedene for oppdrett av neshorn som bl.a. skal “befolke” andre neshornbestander.

Landskapet i nasjonalparken består av tett skog og åpne gressletter med storbyen i bakgrunnen, og det gjør en safari her til en helt annerledes opplevelse enn i Kenyas andre nasjonalparker.

Du skal dra til Nairobi nasjonalpark, hvis du vil oppleve:

 • Den unike kombinasjonen av villdyr og storbyens skyline.
 • En av de største konsentrasjonene av svarte neshorn i Kenya.
 • Dyrene i Afrika med en storby som bakgrunn

Du kan oppleve Kenyas nasjonalparker på:

Er du blitt begeistret for den vakre og annerledes naturen og alle de flotte ville dyrene i Kenya?

Da skal du lade opp kameraet, pakke kofferten og legge ut på et unikt eventyr til Kenya.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende