TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerOpplev ”The Big Five” i Afrika

Opplev ”The Big Five” i Afrika

12.09.2017  |  oppdatert: 01.02.2024
Vis alle innlegg

Mange drar i dag på safari i Afrika for å få øye på og ta bilder av ”The Big Five”, og du har sikkert hørt begrepet før.

Men vet du hva ”The Big Five” egentlig betyr? Og hvorfor det er så spesielt å oppleve ”The Big Five” på en safarireise?

Hvem er ”The Big Five”?

”The Big Five” er synonymt med disse dyrene: løve, leopard, elefant, nesehorn og bøffel.

Det er en gammel jaktbetegnelse som opprinnelige ble brukt av storviltjegere, men den oppsto ikke på grunn av de fem dyrenes fysiske størrelse, men derimot på grunn av hvor vanskelig og farlig det var å jage dem. I dag blir uttrykket også brukt i forbindelse med safari.

Hva kjennetegner dyrene i ”The Big Five”?

”The Big Five” er meget forskjellige dyr, men de er alle populære attraksjoner i Afrika. Nedenfor kan du lære litt mer om hvert enkelt av dem.

Løve

Løven er ofte ensbetydende med safari, og derfor er dette flotte kattedyret kanskje det aller mest populære av ”de fem store”.

I dag lever det rundt 20.000 løver i Afrika, og du kan bl.a. møte dem i Tanzania og Sør-Afrika.

 • Løver lever i flokker på mellom 2 og 30 dyr. En flokk består vanligvis av 2–4 voksne hanner, 10–15 hunner og ungene deres.
 • Hunnene lever i flokken hele livet, men hannløvene tvinges til å forlate flokken når de begynner å kunne ta opp kampen med løveflokkens alfahann.
 • Løvens foretrukne bytte er mellomstore pattedyr som gnuer, sebraer og større antiloper. En stor del av løvenes føde består likevel av åtsler som de stjeler fra andre rovdyr.

Visste du dessuten at: En gammel løve er et sjeldent syn, for løvene dør ofte i kamp før de når en høy alder? I det fri blir løver i gjennomsnitt 10-14 år, mens de i fangenskap blir 20 år.

Løven kan oftest ses på savannen og åpne gressletter. Midt på dagen, når det er som varmest, ligger de som oftest et sted der det er skyggefullt.

Leopard

Leoparden er et elegant kattedyr som bl.a. er kjent for sin flekkede pels.

Leoparden lever i det meste av Afrika, men den er sky overfor mennesker, så den kan være vanskelig å få øye på.

 • Til forskjell fra løven lever leoparden alene, med unntak av når den har unger.
 • Leoparden ferdes både på bakken og i trær. Den er mest aktiv om natten, og bruker derfor det meste av dagen til å sove i et tre eller buskas.
 • Leopardens føde består av alt fra biller til antiloper, men den foretrekker et bytte på sin egen størrelse. Ofte sleper leoparden byttet sitt opp i et tre for å forhindre andre rovdyr i å stjele det.

Visste du dessuten at: Hunnleoparder er gode mødre? Hunnen gjemmer ungene sine og flytter dem til sikre steder til de er gamle nok til å lære å jage.

Leoparden er en mester i å skjule seg, men du kan være så heldig å få øye på den i ørkener, på savannen og i skogområder.

Elefant

Den afrikanske elefanten (savanneelefanten) er verdens største (og tyngste) landdyr, med en gjennomsnittsvekt på 6 000 kg. (og noen kan veie opptil 7 000 kg.) I tillegg til størrelsen kjennetegnes elefanten av sine store støttenner.

I dag lever det rundt 415.000 afrikanske elefanter i Afrika.

 • Elefanter lever i familiegrupper med hunnelefanter og ungene deres. Det er ikke ualminnelig å få øye på elefantflokker på over 20 elefanter.
 • Hunnelefanter er gravide i 22 måneder, og hunnene i samme flokk kan amme hverandres unger.
 • En elefant får seks sett kinntenner i over- og underkjeven. Når det siste settet er nedslitt, kan ikke elefanten spise ordentlig, og den dør derfor av sult. Den afrikanske elefanten kan bli opptil 70 år i det fri.

Visste du dessuten at: den afrikanske elefanten kan spise 150 kg mat om dagen?

Elefanter er meget utbredt i Afrika, og derfor har du gode sjanser til å se den på savannen og i tett skog.

Nesehorn

I Afrika lever der to slags nesehorn: det svarte og det hvite.

Til tross for navnet er begge nesehornartene grå, men forskjellen ligger bl.a. i formen på leppene deres. Mens det svarte nesehornet har en fremstående overleppe, har det hvite brede, firkantede lepper. Leppene er avgjørende for hva de spiser.

Nesehornet er det mest truede dyret i ”the Big Five”. Hornene er ettertraktet i Asia og Midtøsten fordi de sies å have helbredende evner, og derfor er de også verdt mange penger

Det svarte nesehornet

Det svarte neshornet finnes i den sørlige og østlige delen av Afrika, blant annet i Kenya, Tanzania, Namibia, Sør-Afrika og Zimbabwe.

Det svarte neshornet er sterkt utrydningstruet, og tall fra International Rhino Foundation i 2022 viste at det bare finnes vel 6 000 av denne neshornarten i Afrika.

 • Det svarte nesehornet er den minste av de to afrikanske artene og kan veie opptil 1.350 kg.
 • Nesehorn er ”browsers”, det vil si at de kun spiser mat som ikke ligger på bakken, f.eks. fra trær og busker.
 • Det fremste hornet er i gjennomsnitt ca. 50 cm. langt, men det kan oppnå en lengde på opptil 130 cm.

Visste du dessuten at: Det sorte nesehornet kan bevege seg veldig raskt og nå en toppfart på 55 km/t?

Det svarte nesehornet oppholder seg gjerne på steder der det er mange busker og annen føde, f.eks. i skogområder og våtområder og på savanner.

Det hvite nesehornet

Det hvite neshornet lever primært i Sør-Afrika, men finnes også i bl.a. Kenya, Namibia og Zimbabwe.

Dette neshornet er mindre truet enn det svarte, og det er ca. 16 000 dyr igjen i Afrika.

 • Hvite neshornhanner kan veie opptil 2700 kg, noe som gjør det til verdens nest største landdyr, etter elefanten.
 • Det hvite neshornet spiser gress, og det har brede, firkantede lepper som gjør beitingen enklere.
 • Hornene brukes til å slåss og forsvare seg. Det fremste hornet er gjennomsnittlig ca. 60 cm. langt, men det kan få en lengde på helt opptil 150 cm.

Visste du dessuten at: Det hvite nesehornet fikk sitt navn fra språket afrikaans, som omtalte nesehornets lepper som brede (”wyd”), noe som senere ble feilaktig oversatt til ”hvit”?

Siden det finner mange flere hvite nesehorn enn svarte, er det også mer sannsynlig at du får se denne nesehornarten i Afrika. Det hvite nesehornet oppholder seg oftest på gressletter og savanne.   

Bøffel

Bøffelen er et stort dyr som minner litt om en ku. Det lever et stort antall i bøfler i de fleste landene i Afrika, og dette er muligens det dyret av “de fem store” som er det farligste for mennesker.

 • Bøffelen er et sosialt dyr som lever i store flokker på mellom 50 og 500 dyr. Antallet dyr i flokken kan imidlertid stige til flere tusen under regntiden i Serengeti i Tanzania. Rovdyr er nemlig mindre tilbøyelige til å angripe så store flokker.
 • Hunnene føder som oftest kalvene sine mot slutten av regntiden, for da er det mer mat og vann, noe som øker sjansen til å overleve.
 • En bøffel går oftest til angrep hvis den er alene eller såret, fordi den derfor føler seg truet. Denne angrepsstrategien har bidratt til dens rykte som aggressiv.

Visste du dessuten at: Bøfler ikke er et territorialt dyr? Den slåss derimot for høyere rang i flokken og for å vinne hunnbøflenes gunst.

Hvis du ser etter bøfler, lønner deg seg å lete i skogområder og på savannen.

Hvor kan du oppleve ”The Big Five”?

Hvis du ønsker å få se ”The Big Five”, kan du reise til populære safarireisemål som Tanzania, Kenya og Sør-Afrika. I tillegg kan du oppleve én eller flere av ”The Big Five” på alle våre reisemål i Afrika.

Her er det mange flotte og berømte nasjonalparker der du kan være så heldig å komme over én eller flere av ”The Big Five”-dyrene.

Utvalgte reiser der du kan være så heldig å oppleve Big Five

På reisen vil din safariguide gjøre sitt ytterste for at du skal få sjansen til å oppleve alle de fem flotte dyrene. Noen av dem kan være vanskelige å få øye på, så det gjelder å ha både øyne og øre åpne!

Hvis du har spørsmål, skal du ta kontakt med reisekonsulentene våre. De hjelper deg å finne det reisemålet som passer aller best for deg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende