TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSyv fantastiske UNESCO-severdigheter i Sør-Amerika

Syv fantastiske UNESCO-severdigheter i Sør-Amerika

01.11.2017
Vis alle innlegg

Sør-Amerika

Mellom- og Sør-Amerika er fulle av vakker natur og enestående kultur. Faktisk er det mer enn 130 forskjellige steder i Sør-Amerika som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCO er FN-organisasjonen for utdanning, vitenskap og kultur og ble opprettet i 1945.

Listen over verdensarven omfatter natur- og kulturområder verden over som har en enestående betydning for verdens kulturarv, og denne arven arbeider UNESCO for å bevare.

Nedenfor har vi valgt ut syv fantastiske UNESCO-severdigheter som du kan oppleve på en av våre rundreiser i Mellom- og Sør-Amerika.

1. Salvador i Brasil

Salvador Brasil

Salvador er en sjarmerende kolonitidsby i Brasil med en perfekt blanding av historie og kultur. Byen var opprinnelig en av Portugals viktigste kolonier i landet, og derfor kalles Salvador ofte «Brasils fødeby».

Den gamle bydelen Pelourinho er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi den har mange vakre kirker og hus fra den gangen Portugal var koloniherre. Den dag i dag kan man i denne byen finne mange spor etter de europeiske, afrikanske og amerikanske kulturene som kolonitiden brakte med seg. Byen har en meget interessant historie, flotte, pastellfargede bygninger og en helt fantastisk stemning.

2. Los Glaciares i Argentina

Los Glacieres Argentina

Los Glaciares er en av Argentinas største og vakreste nasjonalparker. Det er en enestående nasjonalpark med breer, turkisfargede sjøer og storslåtte fjell. Nasjonalparken er oppført på UNESCOs liste over verdensnaturarv på grunn av dens stadig foranderlige formasjoner.

Et av Los Glaciares høydepunkter er den enorme, blålige breen Perito Moreno, som er 60 meter høy og 4 kilometer bred. Nasjonalparken har også et fantastisk fugleliv, og hvis du er heldig, kan du få øye på de rosa flamingoene.

3. Iguazú i Argentina/Iguaçu i Brasil

På grensen mellom det nordlige Argentina og det sørlige Brasil finner du Iguazú nasjonalpark (Argentina) og Iguaçu nasjonalpark (Brasil).

Iguazú er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi nasjonalparken har et av verdens største vannfall – det enestående, enorme Iguazú Falls. Iguazú består faktisk av 275 vannfall av varierende størrelse som strekker seg nesten 3 kilometer langs Iguazú-elven.

I tillegg er vannfallene omgitt av subtropisk regnskog med et utrolig biologisk mangfold, blant annet mer enn 2 000 plantearter og dyr som tapirer, brøleaper, ozeloter, jaguarer og kaimaner.

4. Trinidad i Cuba

Trinidad Cuba

Trinidad utstråler varme, vennlighet og sjarm. Husene, som henger sammen i lange rekker, har mange forskjellige farger og nyanser. De rustrøde og gulmelerte takene står i flott kontrasts til den blå himmelen. Om ettermiddagen leker barna på gaten og mennene i byen spiller domino i veikanten.

Den tidligere kolonibyen, som vokste raskt på grunn av 17- og 1800-tallets sukkerindustri, har mange kulturseverdigheter. Du kan bl.a. besøke en av Cubas største katedraler som ligger på den praktfulle Plaza Mayor. UNESCO har oppført Trinidad på verdensarvlisten på grunn av byens mange historiske levninger, og i byens gater kan man fremdeles fornemme kolonitiden.

5. Chichen Itza i Mexico

Chichen Itza Mexico

Ruinbyen, Chichen Itza, er full av historie. To kulturepoker har påvirket denne flotte ruinbyen – maya- og itza-periodene. Sentrum for den vakre ruinbyen er pyramiden El Castillo, som med sine 24 meter troner i horisonten. Man må klatre opp 91 trappetrinn for å komme opp til toppen, men der belønnes man med en fantastisk utsikt over byen.

Chichen Itza er på UNESCOs verdensarvliste fordi monumentene er blant de best bevarte mellomamerikanske kulturminnene, og stedet er også utnevnt til ett av de syv nye underverkene. Det er den nest mest populære severdigheten i Mexico, og ruinbyen er uten tvil et besøk verd.

6. Machu Picchu i Peru

Machu Picchu Peru

Inkabyen Machu Picchu ligger midt i Perus vakre natur, 2.430 meter over havoverflaten. Når du vandrer hit, ser du ruinene for første gang i det vidunderlige lyset av soloppgangen etter at du har passert «Solens Port». Byen ligger på en grønn høyderygg med fjell så langt øyet kan se.

I Machu Picchu finner du bl.a. fantastisk flott inkaarkitektur, begravelsesplasser og templer. Inkabyen er et av verdens syv nye underverker og oppført på UNESCOs verdensarvliste blant annet på grunn av den unike arkitekturen, byens dramatiske omgivelser og områdets fauna.

7. Galapagos-øyene i Ecuador

Galapagos Ecuador

1.000 km. fra Ecuadors kyst møtes tre havstrømmer – og akkurat her ligger Galapagos-øyene. Den helt spesielle beliggenheten gjør disse øyene til habitat for mange havdyr, blant annet havskilpadder, havleguaner, flamingoer, pingviner og mange ulike fiskearter.

Galapagos har 19 øyer, og enten du befinner deg over eller under havoverflaten vil du se dyr, det ene mer fargerikt enn det andre. Faktisk er øyene hjemstedet til en rekke arter som ikke finnes noen andre steder i verden!

Under vannet kan du også oppleve koraller i verdensklasse. Galapagos er oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av områdets spektakulære dyreliv og er et enestående område i Stillehavet.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende