TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 naturfenomener du skal oppleve i 2024

10 naturfenomener du skal oppleve i 2024

03.01.2024
Vis alle innlegg

Kvinne vandrer ved Rainbow Mountain i Peru

For mange reisende er unike naturopplevelser et must når de skal utforske de mange fantastiske landene rundt omkring i verden.

Nasjonalparker, flotte fosser eller imponerende fjell kan oppleves året rundt.

Men det finnes også utrolige naturfenomener som finner sted på helt bestemte tider i løpet av året.

Vi presenterer 10 enestående naturopplevelser du kan utforske i 2024.

Sakura – Japan

Sakura – kirsebærblomstringen i Tokyo

Japan er spesielt godt kjent for sine vakre, blomstrende, rosa kirsebærtrær. Blomstringen kalles Sakura og er et årlig høydepunkt for både lokalbefolkningen og tilreisende.

Kirsebærblomstringen avhenger av når været blir varmere i Japan, og derfor kan det være vanskelig å forutsi akkurat når på året den finner sted. Vanligvis begynner trærne å blomstre sør i Japan rundt januar, og blomsstringen kommer som regel til Kyoto og Tokyo i slutten av mars eller begynnelsen av april.

The Great Migration – Tanzania og Kenya

Gnuer vandrer i lang rekke i Kenya

På den afrikanske savannen utfolder det seg hvert år et imponerende skue, når millioner av gnuer begir seg ut på det som kalles den store gnuvandringen.

For mange skjer den mest interessante delen av vandringen mellom juli og oktober (og særlig i juli-august), når gnuene krysser Mara-elven. For å komme til Masai Mara i Kenya må gnuene krysse elven, og det er ikke ufarlig, for i eller rett under vannets overflate venter det sultne krokodiller.

Migrasjonen kan oppleves flere steder i Kenya og Tanzania året rundt, så du kan følge med på hvor og når du kan se de mange fascinerende dyrene på safarireisen din.

Rainbow Mountain – Peru

Regnbuefjellet i Peru

I Peru finnes et enestående naturfenomen du kan oppleve året rundt: regnbuefjellet.

Fjellet er også kjent som “Vinicunca”, som på det tradisjonelle peruanske språket betyr “farget fjell”.

Når du ser regnbuefjellet, forstår du raskt hvorfor det har fått dette navnet. Fjellet har nemlig striper i forskjellige farger som i løpet av hundrevis av år er dannet av mange ulike mineraler.

Det er best å gå opp på fjellet mellom mars og november, for da regner det minst.

Sørlys – Australia

Himmelens lys reflekteres i vannets overflate

Visste du at det finnes et motstykke til nordlys på jordens sørlige halvkule? Det kalles naturligvis sørlys.

Sørlys er det samme fenomenet som nordlys, og derfor kan du være så heldig å se himmelen opplyst av spektakulære farger på en reise til Australia. Lyset oppstår når elektrisk ladede partikler fra solen treffer jordens magnetfelt.

Sørlys er det lettest å se på Tasmania, men det kan også av og til ses andre steder. Det er størst mulighet for å se sørlyset i Australia når det er vinter der, altså fra juni til august.

Koyo – Japan

Koyo, løvfall, ved Daigoji-tempelet i Kyoto

I høstmånedene blir Japan kledd i en eksplosjon av høstfarger når løvet faller og koyo melder sin ankomst.

Trærne skifter farge, og landskapene dekkes av varme røde, oransje og gyldne toner.

Koyo starter rundt september i det nordlige Japan og beveger seg sørover i løpet av oktober, november og desember, så i motsatt rekkefølge av Sakura. Derfor er det mange steder i landet du kan oppleve de vakre høstfargene, alt etter hvilken tid på året du reiser til Japan.

Morild – Maldivene

Lysende plankton på strand på Maldivene

en reise til Maldivene kan du være så heldig å få oppleve et unikt naturfenomen: lysende plankton.

Plankton lyser opp når de er bevegelse og får kysten til å ligne et glødende stjernehav.

Du kan oppleve lysende plankton året rundt og overalt på Maldivene, men den beste tiden er mellom juni og desember, for da er det mer plankton i havet.

Okavango-deltaet – Botswana

Elefanter sett ovenfra i Okavango-delta i Botswana

Okavango-deltaet er enda et av Afrikas interessante naturfenomener.

Området, som dekker 14 000 km2, består av et komplekst nettverk av elver som ligger midt i den ellers tørre Kalahari-ørkenen. Elvene blir hvert år oversvømmet og danner deltaet, en av verdens største våtmarker.

Det fascinerende ved deltaet er at det vannet som fyller deltaet er regnvann som faller i Angolas høyland 6 måneder før det oversvømmer elvene og danner våtmarkene – til og med på en tid da det ellers er en tørr periode i Botswana og det derfor faller veldig lite regn.

Vannet i deltaet tiltrekker seg mange migrerende dyr, noe som gjør Okavango-deltaet til et fantastisk sted å oppleve afrikansk dyreliv.

Galapagosskilpadder – Galapagosøyene

Galapagosskilpadde på land

På Galapagosøyene kan du oppleve et enestående dyreliv året rundt.

Alt etter når du reiser til Galapagos kan du oppleve deler av de flotte galapagosskilpaddenes livssyklus.

Galapagosskilpaddene migrerer hvert år i juni fra høylandet i Santa Cruz til lavlandet for å bygge rede. På denne ferden kan du se dem i store antall.

I desember og januar klekkes de små skilpaddeungene, og du kan være så heldig å møte massevis av dem på strendene.

Elvenes møte – Brasil

Elvene møtes i Amazonas i Brasil

I hjertet av Amazonas i Brasil kan du oppleve et fascinerende møte mellom to elver. Fenomenet kalles “Encontro das Águas” på portugisisk, som betyr vannenes møte.

De to elvene Rio Negro og Rio Solimôes møtes, men blander seg ikke med hverandre fordi de både har forskjellige temperaturer, vannet deres flyter med ulike hastighet og pH-verdiene i elvene er heller ikke de samme. Derfor kan det tydelig ses et skille mellom Rio Negros mørke, nesten svarte vann, og Solimôes leirholdige okerfargede vann.

Denne fargekontrasten skaper et flott syn der de to elvene flyter side om side, men likevel forblir adskilt.

Hvalsafari i Sør-Afrika

Hval hopper opp av havet på kysten utenfor Sør-Afrika

Sør-Afrika er et fantastisk sted å oppleve havets imponerende kjemper på.

Det er flere måter du kan dra på hvalsafari i Sør-Afrika: på land og på havet.

Ved landets sørlige kyst, f.eks. i kystbyen Hermanus, kan man se hvaler fra klippeavsatser langs kysten. Du kan også iføre deg redningsvest og se hvaler på en båttur.

Det er best å dra på hvalsafari mellom juni og november, da hvalene søker bort fra det kalde havet i Antarktis og mot varmere farvann i Sør-Afrika for å pare seg. Det er likevel ingen hvalgaranti, så du kan bare krysse fingrene og håpe på å få øye på de flotte dyrene i havoverflaten.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende