TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Japan?

Når er det best å besøke Japan?

20.11.2018  |  oppdatert: 10.01.2023
Vis alle innlegg

Japan er et helt unikt reisemål.

Opplev f.eks. gamle japanske tradisjoner, fantastisk natur, mat i verdensklasse eller den fantastiske kirsebærblomstringen om våren.

Men når skal du besøke vakre Japan?

Les mer her, og få vite mer om japansk klima og årstider.

NB: Guiden er veiledende.

Japans klima

Du kan besøke Japan året rundt.

Japan har fire forskjellige årstider: vår, sommer, høst og vinter, og de er på samme tid som våre årstider. Den største delen av landet har et temperert klima.

Reisetiden avhenger mest av hva du har lyst til å oppleve i landet med mer enn 6.000 øyer.

Været i de enkelte delene av landet påvirkes bl.a. av havet rundt Japan og fjellene. Fra rundt mai, men spesielt på sensommeren, er det risiko for tyfoner. Tyfonsesongen slutter i oktober, og generelt er det bare liten sannsynlighet for at det vil påvirke reisen din.

Det er best å reise til Japan om:

  • våren, hvis du gjerne vil oppleve kirsebærblomstringen, også kjent som sakura.
  • sommeren, hvis du gjerne vil bade på de deilige strendene eller oppleve sommerens mange festivaler.
  • høsten, hvis du vil ha behagelige temperaturer og oppleve de japanske byene i høstsfarger, koyo.
  • vinteren, hvis du har lyst til å varme deg i en onsen – japanernes varme kilder.

Hver av Japans fire årstider kan altså gi deg helt spesielle opplevelser.

Den japanske våren

En av de mest populære årstidene å reise til Japan er våren, fra mars til mai.

Da blomstrer kirsebærtrærne, et helt fantastisk syn. Trærne blomstrer på forskjellige tidspunkter over hele landet, og starter i de sørlige regionene i mars og slutter i mai i den kjøligere, nordlige delen av Japan. Været fra år til år påvirker også akkurat når trærne blomstrer.

Den japanske våren har også ferieuken ”golden week” i slutten av april og begynnelsen av mai. I golden week-perioden er det også flere andre småferier, og denne tiden på året er travel, for da har også japanerne selv ferie.

Vårtemperaturer og -værforhold

Dagtemperaturene om våren varierer generelt fra 10 til 20 grader, men kan komme opp i 24 grader i sør på øya Okinawa. Om våren kan været være så kjølig at man trenger en jakke, men det kommer også dager da det er nok med en t-skjorte.

Det kan forekomme byger, men våren er generelt en fin periode å besøke Japan.

Den japanske sommeren

Når sommeren står for døren i månedene juni til august, er det festivaltid i Japan. Festivalene kalles matsuri.

Det er festivaler i Japan hele året, men det er sommeren som har noen av årets beste. Bli f.eks. med til Kyotos Gion Matsuri eller Osakas Tenjin Matsuri.

I tillegg til festivaler er det også gode muligheter til å oppleve fyrverkeri, kalt hanabi, som er veldig populært i Japan. Et av landets mest kjente hanabi er Sumida River-fyrverkeriet i Tokyo.

Sommertemperaturer og -værforhold

Sommermånedene kjennetegnes ved varme, høy luftfuktighet og regn. Regntiden (tsuyu) begynner i juni og varierer i lengde og intensitet fra år til år. De varmeste og fuktigste månedene er juli og august.

Dagtemperaturene ligger generelt mellom 20-25 og 32 grader, men kan også komme opp mot 35 grader.

Tyfonsesongen, som varer fra mai til september, kan påvirke sommermånedene, men tyfonrisikoen er størst i august (og september).

Den japanske høsten

Den japanske høsten fra september til november er en helt fantastisk tid å reise til eventyrlige Japan.

Høstens farger kler naturen i røde, gule og brunlige nyanser, og høstfargene er et uforglemmelig syn. Denne tiden på året kalles koyo, og den er nesten like vakker som vårens sakura.

På samme måte som med kirsebærblomstringen, varierer det når høstfargene gjør sitt inntog i de ulike regionene i Japan. Høstsnyansene farger den nordlige delen av landet fra september og beveger seg langsomt lengre sørover.

Høsttemperaturer og -værforhold

Høsten er også en av de fineste årstidene å besøke Japan. Dagtemperaturene ligger generelt mellom 15 og 25 grader, og været er klart.

Tyfonsesongen, som startet i mai, slutter i løpet av oktober. De fleste tyfonene rammer Japan i august og september.

Den japanske vinteren

Japan Onsen

Vintermånedene fra desember til februar er, ikke overraskende, årets kaldeste, men det er likevel mange gode grunner til å reise til Japan i denne tiden.

De japanske onsen – japanernes svar på varme kilder – kan oppleves hele året, men er et helt perfekt innslag på en reise i vintermånedene. Forestill deg at du sitter i en deilig, varm onsen mens snøen pryder det omliggende landskapet. Du kan for eksempel oppleve behagelige onsen-bad når du overnatter på et av de tradisjonsrike ryokanene – tradisjonelle japanske gjestehus.

Japan har også noen spesielle juletradisjoner det er morsomt å oppleve i desember, bl.a. julemarkeder og en litt annerledes julemeny.

Sist, men ikke minst: det er langt færre reisende i vintermånedene. Så hvis du har lyst til å oppleve Japan med flere turister, er vinteren et godt valg.

Vintertemperaturer og -værforhold

Vintermånedene er årets kaldeste. Dagtemperaturene ligger generelt på rundt 10 grader, men på øya Okinawa kan det forekomme temperaturer på helt opptil 20 grader. Nettene er litt kaldere, med temperaturer ned til rundt frysepunktet.

Alt etter hvor du er i vintermånedene, er det store forskjeller på været. F.eks. kan det falle store mengder snø i fjellområdene, så her kan du også stå på ski.

Hvordan er været i de japanske byene?

Japan er et langstrakt land fra nord til sør.

Derfor er også været forskjellig i de japanske byene.

Nedenfor kan du lese mer om været i noen japanske byer.

Kanazawa

Det er gode muligheter for å oppleve byen Kanazawa innhyllet i snø i vintermånedene, og dette er en helt spesiell og fin opplevelse. Når vinteren er over, kan det komme en del regn. Mest regner det i sommermånedene.

I mai og oktober er det rundt 14 til 23 grader, mens temperaturene i månedene imellom kan komme helt opp i 29 grader.

Tokyo

Hovedstaden Tokyo kan besøkes året rundt, men det er alltid lurt å ha med seg paraply eller regnfrakk. Månedene juni, september og oktober er de våteste, med en nedbørsmengde fra 180 mm., mens storbyens tørreste måneder har en nedbørsmengde på rundt 50 mm.

Temperaturen ligger på ca. 6 grader fra desember til mars, mens de fuktige sommermånedene får temperaturer fra 20 til 27 grader. Det kan føles enda varmere pga. luftfuktigheten. Våren og høsten er de beste årstidene å reise til Tokyo.

Kyoto

Kyoto er et besøk verdt hele året, men våren og høsten er de vakreste årstidene. Da er temperaturene behagelige og himmelen blå.

Sommeren er varm og fuktig, og juni, juli og september er de våteste månedene. Temperaturen ligger på 20 til 30 grader fra april til oktober, og årets laveste dagtemperaturer kommer ikke under 10 grader. Om natten kan temperaturene synke til frysepunktet i vintermånedene.

Hiroshima

Været I Hiroshima minner om Kyotos. I sommermånedene kommer det litt mer regn her enn i Kyoto, og sommeren er den varmeste og mest fuktige årstiden.

Våren og høsten er de mest behagelige årstidene, og oktober og november er månedene med minst regn.

Har du lyst til å oppleve Japan?

Er du fascinert av Japan og av alt det du kan oppleve i dette flotte landet?

Fargerike festivaler, fyrverkeri som lyser opp himmelen, natur i særklasse og unike tradisjoner.

Japan er et fantastisk reiseland.

Se våre reiser til Japan nedenfor:

Er du fremdeles i tvil om når du skal reise til Japan? Da kan vi anbefale å ta en prat med reisekonsulentene våre, for de har stor erfaring i å hjelpe reisende med å finne akkurat den reisetiden som passer best for dem.

Vær oppmerksom på at den ovenstående guiden er veiledende og at anbefalinger løpende kan endres.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende