TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerKirsebærblomstringen i Japan

Kirsebærblomstringen i Japan

09.01.2018  |  oppdatert: 03.06.2024
Vis alle innlegg

Japan er et land med en helt annerledes kultur end den norske.

Her finner du et sammensurium av kultur og høyteknologi, geishaer og te-seremonier kombinert med høyhastighetstog og svimlende, fargestrålende skyskrapere.

Japan har også en enestående natur.

Og når kirsebærblomstringen står i fullt flor, er det ingen vei tilbake. Kirsebærblomsterne kler Japan i vakre lyserøde nyanser, og det er vanskelig å unngå å bli litt forelsket i dette vakre landet.

Hva er kirsebærblomstringen i Japan?

Kirsebærblomstringen, Sakura på japansk, er en av Japans årlige høydepunkter.

Her flokkes japanere og turister til de vakre kirsebærtrærne som står fulle av blomster i parker overalt i det 3.000 kilometer lange landet.

Hele Japan er på bena, og feiringen av kirsebærblomstringen, med piknik under de maleriske kirsebærtrærne, hanami, er en stor folkefest.

Kirsebærblomsten er et nasjonalt klenodium og alle japanere er meget stolte av Sakura.

Hvilken betydning har kirsebærblomstringen?

For japanerne har kirsebærtrærne en helt spesiell betydning.

Rundt 90 millioner japanere er buddhister, og en av buddhismens grunnleggende ideer er at livet er forgjengelig. Og kirsebærblomstringen er nettopp et symbol på dette. Blomstringstiden gir mulighet til å reflektere over naturens skjønnhet og livet i alminnelighet.

Men kirsebærblomstringen har også en annen betydning. Den er også symbol på en ny begynnelse, da både det japanske skoleåret og finansåret begynner den 1. april.

I tillegg til den religiøse og skolemessige betydningen har kirsebærblomstene også kommersiell betydning.

Supermarkedene i Japan pynter nemlig butikkene med plastversjoner av de vakre kirsebærblomstene. På mange måter minner det faktisk om supermarkedenes juledekorasjoner med nisser og annen pynt i Norge.

Når blomstrer kirsebærtrærne?

Den som har lyst til å oppleve den fantastiske kirsebærblomstringen må væpne seg med tålmodighet. Det er nemlig veldig vanskelig å forutsi akkurat når blomstringen finner sted, for som så mye annet avhenger det av været.

Siden 1951 har japanske meteorologer overvåket blomstringen. Som alt annet i Japan, er prognosene basert på avansert teknologi. Matematiske formler brukes for å beregne den nøyaktige blomstringstiden.

Men det finnes generelle holdepunkter hvis man ønsker å planlegge reisen sin i god tid. Det er likevel ingen garanti for at blomstringen faktisk finner sted i denne tiden.

Pga. landets størrelse skjer blomstringen i Japan på forskjellige tidspunkter. Som oftest kommer den første blomstringen på Okinawa i januar. Sakura når som regel Kyoto og Tokyo i slutten av mars eller begynnelsen av april.

Hvis du har lyst til å følge med på prognosene for kirsebærblomstringen, kan du gå inn på hjemmesiden https://n-kishou.com.

Hvor kan du oppleve kirsebærblomstringen?

Du kan beundre de japanske kirsebærtrærnes blomstring fra nord til sør.

Nedenfor presenterer vi noen av de beste stedene å oppleve blomstringstiden.

Kanazawa

I byen Kanazawa, nordøst for hovedstaden, ligger en av de vakreste hagene i hele Japan.

I denne hagen, som heter Kenrokuen, ligger det et geisha- og et samurai-distrikt. Sammenlignet med andre attraksjoner har denne hagen forholdsvis få turister, så her ligger alt til rette for å nyte blomstringen i en litt roligere atmosfære.

Tokyo

Ueno-parken i Tokyo er et stemningsfullt sted å oppleve kirsebærblomstringen.

Mer enn 1.000 trær smykker veien midt i parken. Synet av de vakre blomstene blir enda flottere av de flere tusen lanternene som lyser opp parken. Tokyo-parken er et meget populær hanami-reisemål, så du skal komme tidlig for å sikre deg en plass under kronen til et kirsebærtre.

Kyoto

Langs elven Kamogawa står kirsebærtrærne side om side. Den tidligere hovedstaden er et populært utfluktsmål under blomstringen.

Byens mer enn 1.600 templer gjør Kyoto til et spesielt vakkert sted å oppleve de blomstrende kirsebærtrærne. Et av de mest populære og spesielle stedene å se blomsterprakten i byen er et gammelt geisha-hus i Gion-distriktet. Du bør også vandre en tur på Filosofistien som går langs elven, der er det plantet flere hundre kirsebærtrær.

Osaka

De to parkene Kema Sakuranomiya og slottsparken er også utmerkede steder å oppleve et av årets høydepunkter– nemlig kirsebærblomstringen.

I Kema Sakuranomiya er det plantet rundt 5.000 kirsebærtrær langs Okawa-elven. Man kan beundre den lyserøde «kirsebærskyen» i en båt på elven.

I den store parken rundt Osaka-slottet forskjønner mer enn 4.000 kirsebærtrær parken. Det er et vakkert syn når utsikten til slottet innhylles i de lyserøde blomstene.

Hiroshima

Hiroshima forbindes nok av mange med atombomben som ble sluppet over byen under 2. verdenskrig.

Men i Fredminneparken kan du også oppleve den vakre blomstringen hvert år. I parken er det plantet mer enn 300 kirsebærtrær som står i stor kontrast til parkens krigsminner.

I Hijiyama-parken, der du du kan se utover byen, står det 1.300 dekorative kirsebærtrær. Det er et populært sted å feire hanami.

Okinawa

Årets første kirsebærblomstring finner sted på øya Okinawa som ligger sørvest for Tokyo.

Et av de vakreste steder å oppleve blomstringstiden er slottsruinen, Nakijin, der kirsebærblomster og lysende lanterner danner en tunnel.

Vil du oppleve sakura?

Hvis du også har lyst til å oppleve den fantastiske japanske kirsebærblomstringen, Sakura, skal du bli med på en rundreise til vakre Japan!

Se våre reiser til Japan nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende