TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler7 enestående ting du skal gjøre i Mexico

7 enestående ting du skal gjøre i Mexico

01.10.2023
Vis alle innlegg

Mann tar bilder av omgivelsene i Tulum i Mexico

Hvis du har lyst på en innholdsrik reise med både aktiviteter, kulinariske opplevelser og en rik historie, bør du vurdere en reise til Mexico.

Dette landet er et mangfoldig og spennende reisemål som passer til reisende med helt ulike interesser og preferanser. Uansett hva du søker på den neste reisen din: det er gode muligheter til å finne det Mexico.

Nedenfor får du våre forslag til 7 ting du skal oppleve i Mexico.

Gå på oppdagelsesferd i Mexico City

Mexico City sett ovenfra
Mexico City, hovedstaden i Mexico, er en av verdens mest dynamiske og folkerike byer. Med over 22 millioner innbyggere er byen Mexicos største, og den har et stort mangfold og mulighet for massevis av aktiviteter.

Byen er en blanding av gammelt og nytt, med et imponerende arkitektonisk mangfold. Her finner dur alt fra aztekerruiner, kolonitidskirker og palasser til moderne skyskrapere. Dra til Zocalo, en sentral plass i Mexico City, der du kan se nasjonalpalasset som bl.a. huser den kjente maleren Diego Riveras historiske veggmalerier, samt Mexicos største katedral, bygd av stein fra aztekernes gamle templer.

Mexico City har også noe for deg som vil rusle rundt i frodige parker som Chapultepec Park, fargerike byområder som Coyoacán (der du også finner Frida Kahlo-museet) og livlige utelivsområder som Condesa og Roma.

Mexico City er en pulserende og kontrastfylt by med en rik kulturarv og et dynamisk moderne liv. Uansett om du er interessert i historie, kunst, mat eller et livlig byliv: Mexico City er en by med opplevelser for enhver smak.

Få nærkontakt med den førcolumbianske historien

Chichen Itza pyramiden i Mexico på en solrik dag

En reise til Mexico er også en reise tilbake i den førcolumbianske historien, f.eks. til tiden med mayaene og aztekerne.

Mayafolket bodde i bl.a. Mexico i perioden før den spanske erobringen (i begynnelsen på 1500-tallet), og noen av de største severdighetene i Mexico stammer fra mayafolkets storhetstid
Én av dem er Chichen Itza, et av de mest ikoniske og godt bevarte arkeologiske stedene i Mexico. Chichen Itza ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1988 på grunn av sin kulturelle betydning og historiske skatter, og det er et av de mest besøkte arkeologiske stedene i Mexico. Dette imponerende byggverket ligger i den mexicanske delstaten Yucatan og er et fremragende eksempel på den avanserte mayasivilisasjonen som en gang hersket i dette området.

I Palenque finner du enda en av Mexicos enestående mayaruiner. Palenque ligger dypt inne i den frodige regnskogen i Chiapas, noe som gir stedet en unik og vakker beliggenhet omgitt av grønne trær og frodig natur. Ruinene inneholder imponerende arkitektoniske bygninger, blant annet templer, pyramider, palasser og andre bygninger som er typiske for maya-arkitekturen. Mest bemerkelsesverdig er Templet for innskrifter (Templo de las Inscripciones), der den berømte kong Pakal den Store ligger begravet.

Også i byen Tulum på Yucatan-halvøya, som er et fantastisk strandreisemål, finner du flotte mayaruiner. Tulum har en imponerende arkeologisk sone med godt bevarte ruiner fra den gamle sivilisasjonen. Byen var en gang en blomstrende havneby og fungerte som en viktig handelspost. Selv om Tulum ikke har pyramider som ved Chichén Itzá, kan du her utforske templer, palasser og forsvarsmurer som stammer fra det 13. til det 15. århundre.

Svøm og dykk i de mystiske cenotene

Vakre cenoter i Mexico

På Yucatan-halvøya kan du utforske de mystiske cenotene, naturlige huler fylt med krystallklart vann. De er perfekte til et naturskjønt dykkereventyr og vil gi deg en unik opplevelse du aldri vil glemme.

Cenoter fungerer som viktige ferskvannskilder på Yucatan-halvøya, for denne regionen har relativt få elver og sjøer. Noen er helt åpne og spektakulære, naturlige bassenger, mens andre er delvis dekket av kalksteinshuler, noe som skaper en mer underjordisk og helt eventyrlig atmosfære.

Selv om cenoter primært er kjent for dykking, er noen av dem også godt egnet til snorkling. Dos Ojos og Cenote Azul er eksempler på cenoter der man med snorkel kan utforske de underjordiske grottene og krystallblå vannhullene uten dykkererfaring.

Spis deg gjennom det mexicanske kjøkkenet

Matlaging på et gatekjøkken i Mexico

Mexico er berømt for sitt kulinariske mangfold og er en virkelig fest for smaksløkene.

Tacos er Mexicos mest kjente rett, og det kan du spise overalt i landet. Du kan velge mellom fyll i alle varianter, blant annet marinert kjøtt, grillet fisk eller skalldyr, vegetarisk fyll og mye mer.
Mexico er kjent for sin livlige gatemat-scene. Gatene er fulle av matvogner og boder som serverer alt fra quesadillas og elotes (grillede mais) til churros og tortas (sandwicher). Å prøve gatemat er en viktig del av gastronomiske opplevelser i Mexico.

Hvis du vil slukke tørsten, har du også gode muligheter til det. Mexico er berømt for drinker laget på mezcal og tequila. Du kan besøke destillerier og smake på forskellige varianter av disse brennevinstypene, og du kan også prøve cocktails som margaritas og palomas. Foretrekker du mexicanske drikkevarer uten alkohol, dyrkes det både i Mexico og mange andre land i Sør-Amerika kaffe, en spesialitet i området.

Bli kjent med landets urbefolkning

Maya kvinne på marked i Chamula-landsbyen

Hvis du har lyst til å få et dypdykk i Mexicos kultur, skal du besøke de byene der du fremdeles kan møte urbefolkningen. I motsetning til aztekerfolket lever mayafolket fremdeles i Mexico den dag i dag.

Byen San Juan Chamula, som ligger nær San Cristobal, bebos i dag av 50 000 opprinnelige mayaer, og for dem er det spesielt viktig å bevare mayafolkets kulturarv.

Det kommer bl.a. til uttrykk i at byens beboere har sitt eget språk, eget politi og egne regler. I tillegg har hver landsby sine egne drakter med spesielle mønstre og farger – og det er en stor opplevelse å besøke markedene der befolkningen også bærer disse draktene.

San Juan Chamula er også et fremragende eksempel på hvordan kulturer smelter sammen over tid. Byens særpregede kirke er nemlig en sammensmeltning av den opprinnelige mayaindianske troen og katolsk tro. Folket ber til den mayaguden eller helgenen som er relevant for nettopp den sykdommen eller det spesielle ønsket som er grunnen til kirkebesøket.

Utforsk Mexico under havoverflaten

Isla Cozumel i Mexico sett ovenfra

Mexico har et hav av opplevelser for deg som liker vann og strand – uansett om du ønsker å ligge ved eller oppholde deg i vannet.

Playa del Carmen er et populært strandreisemål som ligger på Yucatán-halvøya i Mexico. Byen er kjent for sine paradisiske hvite sandstrender og det klare, turkisblå havet. Hovedstranden, kjent som Playa del Carmen Beach eller Playacar Beach, er et populært sted for både soling, bading og vannsport. Playa del Carmen kombinerer sol og strand med kultur og eventyr, noe som gjør området til et perfekt sted for både avslapning og interessante opplevelser.

Cozumel, en øy beliggende i Det karibiske hav utenfor Yucatan-halvøya, er kjent som et av verdens beste dykkersteder. Her er det krystallklart hav og et rikt liv under vannet, med blant annet fargerike koraller, havskilpadder og tropiske fisk.

Uansett om du er en eventyrlysten vannsportsentusiast eller bare vil slappe av på stranden: Mexico har massevis av aktiviteter både på, i og ved vannet som passer for alle.

Feir de døde på Día de los Muertos

Ansikter på De dødes dag

Día de los Muertos, eller De dødes dag, er en av de mest betydningsfulle og fargerike tradisjonene i Mexico. Feiringen foregår hvert år fra den 31. oktober til den 2. november, da den mexicanske befolkningen hyller og minnes sine avdøde.

Día de los Muertos har røtter i en blanding av indiansk kultur og katolsk tro. Denne feiringen har sin opprinnelse i gamle aztekiske ritualer som ble praktisert i Mexico før spanjolenes herredømme. Da de spanske koloniherrene kom til landet, ble noen av disse skikkene smeltet sammen med katolisismen, og De dødes dag ble en fusjon av ulike tradisjoner.

I helligdagene vil du i gatebildet blant annet både finne calaveras, kranier som ofte er dekorert med sterke farger og skal representere død og oppstandelse, Pan de Muerto, eller de dødes brød, et søtt brød som spises under feiringen og er formet som en rund kule med “knokler” på toppen, samt Calacas og Catrinas, fargerike, skremmende eller humoristiske skulpturer eller klesdrakter av skjeletter som ofte er iført pene klær. De symboliserer det faktum at døden er en naturlig del av livet og til og med kan være festlig.

I Mexico kan du forvente reiseopplevelser preget av en rik kulturarv, flotte strender, kulinariske eventyr og vakker, frodig natur. Fra de storslåtte maya-ruinene i Chichen Itza til de idylliske strendene i Playa del Carmen og Tulum og den fargerike feiringen av De dødes dag: Mexico er et land fullt av fascinerende opplevelser.

Uansett om du er interessert i arkeologi, gastronomi, interessant kultur eller bare ønsker å utforske et spennende reisemål, har Mexico noe for enhver smak.

Planlegg din neste reise til Mexico, og la deg forføre av landets mangfold og skjønnhet.

Se våre reiser til Mexico nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende