TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerAfrikas beste nasjonalparker

Afrikas beste nasjonalparker

23.02.2018
Vis alle innlegg

Afrika har mange flotte nasjonalparker og viltreservater.

Hvert eneste land i verdensdelen kan gi deg helt unike og forskjelligartede opplevelser.

Her finner du en utrolig kombinasjon av spektakulært dyreliv, fascinerende natur og opplevelser de fleste kun får én gang i livet.

Nedenfor kan du lese mer om hvilke nasjonalparker og viltreservater som er blant Afrikas absolutt beste.

Serengeti nasjonalpark i Tanzania

Serengeti nasjonalpark har et av verdens eldste økosystemer.

Når du kommer inn i nasjonalparken, blir du møtt av et vakkert syn: enorme, endeløse sletter og frodig, tett vegetasjon overalt. Denne nasjonalparkens har en helt unik natur.

I tillegg til fantastiske naturopplevelser har Serengeti også et meget rikt dyreliv. Her lever det gnuer, sebraer, løver, elefanter, leoparder, bøfler, flodhester, nesehorn og mange, mange flere. Hvis du er heldig, kan du her se alle dyrene i The Big Five.

Serengeti Nasjonalpark er en opplevelse du sent vil glemme.

Visste du at: Serengeti Nasjonalpark ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1981, bl.a. på grunn av The Great Migration, der rundt 2 millioner dyr hvert år vandrer mellom Serengeti Nasjonalpark og Masai Mara i Kenya.

Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika

Store gressletter, sjøer og klipper pryder nasjonalparkens store område. Helt nøyaktig måler parken ca. 350 km. fra nord til syd og 65. km. fra øst til vest. Med sitt vel 20.000 km2 store areal er nasjonalparken Sør-Afrikas største – og faktisk også den eldste.

Kruger nasjonalpark er hjemstedet til et utrolig stort antall dyr. Faktisk lever det rundt 11.000 elefanter og 35.000 bøfler og sebraer i parken. I tillegg kommer antiloper, løver, leoparder og mange andre.

Dyrene flokkes rundt vannhull og sjøer om ettermiddagen, og med litt hell kan du kanskje få se elefantene bade.

Uansett når på året du reiser til Kruger har du fantastiske dyre- og naturopplevelser i vente.

Visste du at: det finnes rundt 520 fuglearter, 146 forskjellige pattedyr, 120 krypdyrarter og 2000 forskjellige plantearter i Kruger nasjonalpark?

Masai Mara viltreservat i Kenya

I den sørvestlige delen av Kenya, på grensen til Tanzania, ligger viltreservatet Masai Mara.

Gressarealer, akasietrær og mektige sletter der store dyreflokker vandrer er det du kan se og oppleve i dette reservatet.

Masai Mara er faktisk like vakkert i virkeligheten som på bilder.

Her lever det bl.a. elefanter, sebraer, sjiraffer, løver, hyener og geparder. Hvis du er heldig, kan du få øye på alle dyrene i The Big Five.

Masai Mara er den kenyanske delen av Serengeti nasjonalparks økosystem, og det er hit de store dyreflokkene vandrer (The Great Migration) på jakt etter vann og beitemarker.

I tillegg til å beundre den flotte naturen er det også mulig å besøke masaienes landsbyer.

Visste du at: Masai Mara Nasjonalpark er det stedet i verden som har den største konsentrasjonen av ville dyr i regntiden?

Ngorongoro Conservation Area i Tanzania

I den nordlige delen av Tanzania, sørøst for Serengeti, ligger Ngorongoro Conservation Area. Høydepunktet i området er Ngorongoro-krateret, en utslukt vulkan som eksploderte for 2-3 millioner år siden.

Krateret har et bunnareal på 260 km2. Fra kraterbunnen stiger kraterkanten opp i 600 meters høyde. Et spektakulært syn.

I dag bor det bl.a. gaseller, løver, sebraer og 350 fuglearter i det som i dag er verdens største inaktive vulkankrater.

Ngorongoro Conservation Area ble i 1979 oppført på UNESCOs verdensarvliste pga. naturen, og stedet ble igjen innskrevet i 2010 pga. sin kulturelle verdi.

Visste du at: Ngorongoro-området har Afrikas tetteste bestand av storvilt?

Amboseli Nasjonalpark i Kenya

Det er en storslagen opplevelse å ha utsikt til verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro, med snø på toppen, når du står i en nasjonalpark.

Men det er dette synet som venter deg i en av Kenyas minste nasjonalparker, Amboseli.

Det er gode muligheter for enestående naturopplevelser i denne nasjonalparken, for her er det både våtområder, savanne, skog og Amboseli-sjøen, som ofte er uttørket.

Amboseli nasjonalpark har relativt lite vegetasjon, og derfor er det enklere å se de ville dyrene: blant annet flodhester, leoparder, sjiraffer, løver, elefanter og massevis av fugler.

Visste du at: Amboseli nasjonalpark har noen av verdens største elefantflokker?

Bwindi Impenetrable Nasjonalpark i Uganda

Bwindi Impenetrable er hjemstedet til rundt halvparten av de truede fjellgorillaene som ennå finnes i verden. Det bor rundt 340 fjellgorillaer i nasjonalparken.

Nettopp gorillaene er også en av årsakene til at nasjonalparken i 1994 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I tillegg til å være fjellgorillaenes hjem er nasjonalparken også den parken i Uganda med flest pattedyr. Her bor det rundt 120 forskjellige arter. 340 fuglearter flyr også rundt i Bwindi Impenetrable nasjonalpark.

Visste du at: Nasjonalparken Bwindi Impenetrable er et av stedene på jorden med størst biologisk mangfold?

Chobe nasjonalpark i Botswana

Chobe nasjonalpark er et av de beste stedene å se elefanter i Afrika. Det lever rundt 50.000 elefanter i parken, og noen elefantflokker har opptil 100 elefanter.

Parkens elv, Chobe-elven, er en av årsakene til nasjonalparkens store biologiske mangfold og godt fungerende økosystem.

Ved elven kan du se elefanter som bader for å avkjøle seg, flodhester som slapper av i vannoverflaten og krokodiller som ligger helt stille i vannet. Du kan også være så heldig å oppleve alle Afrikas Big 5 i parken, og du vil også møte andre klassiske safaridyr, som sebraer, bavianer og kuduer.

En ideell måte å oppleve parken på er ved å kombinere en vanlig safari med et cruise på Chobe-elven, for slik får du se det beste av Botswanas dyreliv, både til lands og til vanns.

Visste du at: nasjonalparken ble brukt som jaktområde på 1800-tallet? Elefantene var et spesielt ettertraktet bytte på grunn av støttennene, som ble brukt til pianotangenter, kammer og biljardkuler.

De afrikanske nasjonalparkene og viltreservatene kan by på mange helt unike opplevelser: Fantastiske dyreopplevelser og fascinerende natur som er helt enestående for Afrika.

Har du lyst til å få en opplevelse for livet?

Ta en titt på alle våre reisemål og få inspirasjon til din neste reise.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende