TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSerengeti nasjonalpark i Tanzania

Serengeti nasjonalpark i Tanzania

26.06.2019  |  oppdatert: 17.10.2023
Vis alle innlegg

Serengeti National Park Tanzania

I det nordøstlige Tanzania ligger Serengeti nasjonalpark.

Serengeti er Tanzanias mest kjente nasjonalpark og et av verdens mest berømte dyrereservater.

I nasjonalparken kan du oppleve enestående natur og Afrikas fantastiske dyreliv, og en safarireise til Serengeti er en reise du vil huske for livet.

Naturen

Serengeti

Endeløse gressletter med akasietrer, åser med tett vegetasjon og de karakteristiske steinformasjonene, kopjene, som rager opp av savannen. De fleste som kommer til Serengeti blir overveldet av den fantastiske naturen.

Serengeti nasjonalpark dekker et område på 14.763 km2, og her finner du et av verdens eldste og mest komplekse økosystemer.

Serengeti har fått sitt navn etter de store, åpne gresslettene du finner i den sørlige og sentrale delen av parken. ”Serengit” betyr nemlig ”endeløse gressletter” på masaienes språk, maa.

I den vestlige delen av Serengeti renner Grumeti-elven, og den gir vann til områdets grønne skoger, der du kan oppleve den store migrasjonen mellom mai og juli.

På slettene i sør vokser det bare få trær, for her er det vulkanske stein i jorden som forhindrer trærne i å sette røtter. Slettene i denne delen av parken er et perfekt sted å observere gnuer og gaseller under den store migrasjonen.

Dyrelivet

Hippo pool

I tillegg til den enestående naturen skal du også reise til Serengeti for å se parkens fantastiske dyreliv.

På Serengetis sletter lever det rundt 70 forskjellige pattedyrarter. På din safari i nasjonalparken kan du være så heldig å få øye på løven, leoparden, elefanten, nesehornet og bøffelen, som sammen kalles The Big 5.

I Serengetis sjøer ligger flodhestene og slapper av i den stekende solen, rett ved siden av de glupske krokodillene som også holder til i vannet. Noen ganger kan du se opptil 50 flodhester samtidig, i såkalte «hippo-pools».

Det er ikke bare flodhestene som er tallrike i Serengeti nasjonalpark. Parken er også et av de beste stedene i verden å se sjiraffer, og noen ganger kan man oppdage flokker med mer enn 40 sjiraffer.

I tillegg kan du oppleve andre spennende dyr: sebraer, gaseller, gnuer, vortesvin, strutser og mange, mange flere.

Serengetis store katter

Leopard

Hvis du drømmer om å oppleve Afrikas store kattedyr, kan drømmen bli til virkelighet i Serengeti nasjonalpark.

I økosystemet som både omfatter Serengeti og Masai Mara lever det rundt 4.000 løver, og dette økosystemet er dermed et av de stedene i Afrika med den største tettheten av løver.

I tillegg lever det rundt 225 geparder og 1.000 leoparder på Serengetis sletter.

Geparden er Afrikas raskeste dyr og kan akselerere fra 0 til 100 kilometer i timen på tre sekunder. Byttedyr som stein- og springbukk kan likevel slippe unna, for de har større utholdenhet. Geparden kan nemlig bare opprettholde toppfarten sin i få sekunder om gangen.

Leoparden er meget sky og lever alene, med mindre den har unger. Leoparden er nattaktiv, så den våkner til liv sent på kvelden og jakter gjerne i mørket. På dagtid vil du vanligvis kunne se leoparden sovende i trærne på savannen. Selv om leoparden er sky, er det gode muligheter til å få øye på det fantastiske kattedyret når du har med deg en kyndig safariguide.

Fuglelivet i Serengeti

grå kronet kraner

Serengeti nasjonalpark har også et fantastisk fugleliv.

Det lever over 500 forskjellige fuglearter i parken, og fem av disse artene finnes bare i Serengeti. Bl.a. den vakre, rødhodede dvergpapegøyen som gjenkjennes på sin grønne fjærdrakt og røde og gule hode. Du kan også oppleve den lillabrystede blåråken og de flotte krontranene. I tillegg har Serengeti Afrikas største bestand av struts.

Generelt har Serengeti nasjonalpark et meget variert og fantastisk fugleliv hele året rundt. Fuglelivet er på sitt aller livligste mellom november og april, da mange trekkfugler fra Europa og Nord-Afrika kommer til Tanzania. I tillegg bygger Serengetis egne fugler reder i denne perioden.

Den store migrasjonen

den store migrasjonen

En av de store, årlige begivenhetene du kan oppleve i Serengeti er den store migrasjonen av gnuer, sebraer og gaseller.

Hvert år vandrer millioner av dyrehover over Serengetis sletter i Tanzania til Masai Mara i Kenya og tilbake igjen. I alt tilbakelegger to millioner dyr, blant annet over en million gnuer, rundt 3.000 kilometer for å finne friskt gress og vann.

Under den store migrasjonen vandrer dyrene i flokker på flere tusen gnuer, gaseller og sebraer. Migrasjonen er verdens største vandring av pattedyr på land, og fenomenet blir betegnet som et av Afrikas sju naturens underverker.

Migrasjonen kan oppleves på forskjellige steder i Tanzania og Kenya i løpet av året. F.eks. er det best å reise i januar og februar hvis du har lyst til å se gnuene kalve. Under gnuvandringen blir det født hele 500.000 gnukalver.

Vil du oppleve Serengetis natur og dyreliv?

I Serengeti kan du få fantastiske natur- og dyreopplevelser året rundt.

Hvis du drømmer om helt spesielle opplevelser i Serengeti, f.eks. den store migrasjonen, må du passe på at du bestiller i den  riktige tidsperioden. Hvis du er i tvil om når du skal reise, må du gjerne kontakte reisekonsulentene våre.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende