TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Tanzania?

Når er det best å besøke Tanzania?

15.01.2018  |  oppdatert: 06.03.2024
Vis alle innlegg

‘Tanzania er kjent for å være et av Afrikas bese safariland, og på en Tanzania-safari kan du oppleve et rikt og variert dyreliv i landets vakre nasjonalparker.

Men når er det best å besøke Tanzania?

Les mer nedenfor, og få vite mer om Tanzanias vær og dyreliv året rundt.

Merk: Denne guiden er primært for deg som skal på safari i Serengeti nasjonalpark.

Vær og klima i Tanzania

Tanzania ligger like ved ekvator og har ikke vinter og sommer på samme måte som i Norge. I stedet kan du her oppleve sesonger med regntid og tørketid.

Tørketiden strekker seg fra juni til oktober, og det er to spesifikke regntider:

 • Den ”store” regntiden fra april til mai.
 • Den ”lille” regntiden i november.

Regntid betyr at du kan forvente kraftige, men ofte korte regnbyger, noe som bidrar til å friske opp luften.

Dagtemperaturen i Tanzania varierer i løpet av året gjennomsnittlig mellom 22-28°C, mens kveldene er litt kjøligere. Uansett hvilket tidspunkt på året du besøker Tanzania kan du derfor regne med behagelig varme temperaturer.

Tanzanias dyreliv

Tanzania kan by på noen av Afrikas beste dyreopplevelser.

I dette østafrikanske landet lever ”The Big Five”: løven, leoparden, elefanten, bøffelen og nesehornet – selv om sistnevnte er et sjeldent syn. ”The Big Five” er en gammel jaktbetegnelse som omfattet de dyrene som var de vanskeligste og farligste å nedlegge.

I tillegg til ”The Big Five” kan du se gnuer, sebraer, giraffer, geparder, flodhester, bøfler og mange andre fascinerende dyrearter. Serengeti har dessuten et rikt og variert fugleliv med mer enn 500 fuglearter.

Serengeti nasjonalpark i Tanzania er også kjent for ”The Great Migration”, der opptil 2 millioner dyr, blant annet gnuer, sebraer og gaseller, hvert år vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya på jakt etter beite og vann.

Vær og dyreliv året rundt

Tanzania kan besøkes året rundt, og uansett når du velger å besøke dette vakre landet er du garantert mange fantastiske natur- og dyreopplevelser.

Men alt etter hva du har mest lyst til å se og oppleve er noen perioder bedre egnet til å besøke Tanzania enn andre – spesielt hvis du gjerne vil få med deg The Great Migration.

November til mars: Gnuene kalver – rovdyrenes paradis

November til mars er de varmeste månedene i Tanzania, med en gjennomsnittlig dagtemperatur på 26-28°C.

Perioden starter med den ”lille” regntiden og etterfølges av en mellomperiode med mindre regn. Dette er en vakker tid med grønn og frodig natur.

Månedene februar og mars er de beste hvis du har lyst til å oppleve at gnuene og sebraene kalver på Serengetis sletter. De nyfødte gnuene kommer seg på bena etter bare noen timer, og du vil få se at de raskt går rundt blant resten av flokken. Når vi kommer til slutten av mars er de siste kalvene kommet til flokken.

Ungene er enkle byttedyr for de store rovdyrene, som f.eks. løver og leoparder. Hvis du er heldig, får du også oppleve rovdyrene på jakt.

November til mars er også en god tid å oppleve Serengetis fugleliv. Standfuglene bygger rede, og mange trekkfugler fra Europa og Nord-Afrika migrerer også til nasjonalparken i denne perioden.

→ Besøk Tanzania i perioden fra november til mars hvis du har lyst til å se og oppleve:

 • Gnuenes kalver som blir født i februar og mars, som også lett blir ofre for rovdyr
 • Et rikt fugleliv, de stedegne fuglene bygger reir
 • Årets høyeste temperaturer

April til første halvdel av mai: Regntid og ”intime” safariopplevelser

Temperaturen i disse månedene varierer, men du kan forvente en gjennomsnittlig dagtemperatur på rundt 23-25°C.

Den ”store” regntiden er i april og første halvdel av mai, og det er i disse månedene årets største mengde regn faller. Du kan likevel dra på safari i Tanzania til tross for regnet, så lenge du er oppmerksom på at det kan komme kraftige regnbyger.

Regnet bidrar til å gjøre naturen frodigere. Selv om det er lettere for dyrene å skjule seg i det lange gresset, har parken i denne perioden en stor konsentrasjon av dyr. Så i denne frodige tiden er det også gode muligheter til å oppleve Serengetis varierte dyreliv.

Regnsesong betyr lavsesong, og derfor er det færre besøkende i nasjonalparken i denne perioden. Det betyder generelt lavere priser og mulighet for en mer ”intim” safariopplevelse.

→ Besøk Tanzania fra april til første halvdel av mai, hvis du har lyst til å se og oppleve:

 • Behagelige temperaturer med frodig, grønn natur og stor konsentrasjon av dyr
 • Lavsesong, med lavere priser
 • Færre besøkende, noe som gir deg en mer ”intim” safariopplevelse

Siste halvdel av mai til juli: The Great Migration

Fra slutten av mai til juli faller temperaturen, og du vil nå oppleve gjennomsnittlige dagtemperaturer på ca. 22-23°C. Morgen- og kveldstimene kan være kjølige, så ta med varme klær. Nedbøren er begrenset, og juli er årets tørreste måned.

I denne perioden kan du oppleve The Great Migration i området ved våre wild camps i den midtre og vestlige delen av Serengeti. Her befinner dyrene seg i en periode før de beveger seg videre mot den nordlige delen av Serengeti.

Det tørre været gjør veiene støvete, noe som skaper en sterk kontrast til det grønne landskapet tidligere på året. Til gjengjeld vil du i denne perioden oppleve at dyrene samler seg rundt de vannhullene som fremdeles har vann og derfor er enklere å få øye på.

Mange synes tørkeperioden (frem til oktober) er en av de beste tidene å besøke Serengeti på, fordi været er tørt og det er mulig å oppleve migrasjonen.

→ Besøk Tanzania fra mai til juli, hvis du har lyst til å se og oppleve:

 • Årets tørreste måneder (den aller tørreste måneden er juli)
 • The Great Migration i områdene rundt våre wild camps i den midtre og vestlige delen av Serengeti.
 • Dyr som er enklere å få øye på

August til oktober: Gnuene kommer fra nord – føde til rovdyrene

Været blir langsomt varmere og den gjennomsnittlige dagtemperaturen kommer opp mot 23-25°C og rundt 27°C i oktober. Det kan likevel være kjølig om morgenen og kvelden, så ta med varme klær.

På denne tiden av året har det vært tørt i en lang periode, så landskapet er for alvor blitt goldt. Det betyr at dyrene i større grad samler seg rundt de få vannhullene som fremdeles inneholder vann.

Vandringen kan i disse månedene oppleves i den nordlige delen av Serengeti. nær Kenya. Dyrene vil i en kort periode vandre i Masai Mara Game Reserve (Kenya), før de igjen fra september-november begynner å vandre tilbake til Serengeti. Hvis du er heldig, får du se store dyreflokker som krysser Mara-elven.

Når flokkene vender tilbake avhenger av regnet og når det faller.

Gnuenes vandring tilbake til Serengeti betyr at det nå er mange byttedyr for løver, leoparder, geparder og sjakaler, og hvis du er heldig, kan du oppleve rovdyrene jakte på mat.

→ Besøk Tanzania i august til september, hvis du har lyst til å se og oppleve:

 • Behagelige temperaturer og minimalt med regn
 • Dyr som er enklere å få øye på
 • The Great Migration, når dyrene begynner å vende tilbake til Serengeti fra september til november

Se våre reiser til Tanzania nedenfor:

Vil du få vite mer?

Vær oppmerksom på at oversikten ovenfor kun er veiledende og at anbefalinger løpende kan endre seg.

Hvis du vil være sikker på at du kommer avgårde i den perioden som passer best for deg, skal du ta en prat med reisekonsulentene våre. De har stor erfaring med å hjelpe reisende å velge riktig tur og avreisetidspunkt.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende