TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Været i Tanzania

12.05.2024
Vis alle innlegg

Zebraer i Ngorongoro-krateret
En reise til Tanzania kan inneholde alt fra safari og fjellbestigning til badeferie og byliv.

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på været i Tanzania, klimaet og de spesifikke værperiodene. Vi gjennomgår også Tanzanias vær måned for måned.

Klima i Tanzania

Tanzania ligger sør for ekvator og har derfor tropisk klima. Men landet er stort, og det er lokale klimavariasjoner avhengig av om du befinner deg i nord, i sør, i høyden eller ved kysten.

F.eks. er det generelt varmere i sør ved Nyerere nasjonalpark enn i nord ved Serengeti nasjonalpark, til tross for at Nyerere ligger lengre unna ekvator. Det skyldes at Serengeti ligger mellom 920 og 1850 moh., mens Nyerere bare ligger mellom 100 og 400 moh.

Spesifikt for Kilimanjaro

Ved Kilimanjaro er bestemmes ikke temperaturene av værperiodene, men av høyden. Her kan temperaturene variere fra meget lave til meget høye på samme dag, men de endrer seg ikke mye fra værperiode til værperiode.

Ved foten av Mount Kilimanjaro er temperaturen gjennomsnittlig 21 til 27 grader, mens temperaturen på toppen av fjellet kan variere mellom -7 og -29 grader.

Værstatistikker: Hva kan du forvente av været i Tanzania?

Året rundt kan du forvente lune og varme dagtemperaturer i Tanzania med kjøligere kvelder og netter, og spesielt er dette merkbart i det nordlige Tanzania. Kystene er som regel varme og fuktige året rundt, men forøvrig er værperiodene de samme som nord i Tanzania.

Nedenfor kan du se værstatistikker for hhv. det nordlige (ved Serengeti) og det sørlige Tanzania (ved Nyerere) samt for Zanzibar. Her kan du se hvilke temperaturer og nedbørmengder som er vanlige i Tanzania og derfor også hva du kan forvente.

Værstatistikk for Serengeti (nordlige Tanzania)

Værstastistikk for Serengeti nasjonalpark: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 28 28 28 26 25 25 25 26 27 28 27 27
Gjennomsnittlig min.temp. 15 15 15 16 15 13 13 14 14 15 15 15
Gjennomsnittlig nedbør (mm) 81 100 121 137 68 23 9 19 34 51 100 97

Værstatistikk for Nyerere nasjonalpark (det sørlige Tanzania)

Værstastistikk for Nyerere nasjonalpark: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 31 31 31 30 29 28 27 28 29 31 32 32
Gjennomsnittlig min.temp. 21 21 21 20 19 17 17 17 19 20 21 21
Gjennomsnittlig nedbør (mm) 203 184 231 216 58 9 5 5 10 27 75 160

Værstatistikk for Zanzibar

Værstastistikk for Zanzibar: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 30 31 31 29 28 27 27 28 29 30 30 30
Gjennomsnittlig min.temp. 26 26 26 25 24 23 23 22 23 24 24 25
Gjennomsnittlig nedbør (mm) 51 44 142 234 185 58 42 37 33 72 106 112
Gjennomsnittlig havtemperatur 28 29 29 29 28 27 26 26 26 27 28 29

Tanzanias værperioder

Utsikt fra Ngorongoro Wild Camp

Som andre tropiske land er Tanzanias vær påvirket av regntid og tørketid.

Generelt sett har Tanzania en tørr periode mellom juni og oktober og en regnfull periode mellom november og mai.

Men etter den regnfulle perioden på mange av de populære reisemålene i det nordlige Tanzania og ved kysten, blant annet i Serengeti, på Kilimanjaro og på Zanzibar, kommer det noen måneder med en kort tørr periode i januar og februar. Fordi det er et opphold med tørt vær i januar og februar, kalles november og desember også den korte regnfulle perioden.

Regntid i Tanzania: november til mai

Kronede traner i Ngorongoro-krateret i Tanzania

Regntiden i Tanzania ligger mellom november og mai, men i noen regioner blir den som nevnt avbrutt av en kort tørr periode i januar og februar. Mellom mars og mai er det en regnfull periode i hele Tanzania.

Perioden fra november til mai kjennetegnes av høye dagtemperaturer i hele landet samt lavere nattemperaturer, og det er spesielt merkbart i det nordlige Tanzania. På Zanzibar er de varmt eller lunt både dag og natt.

I starten på regntiden er nedbøren ofte kortvarig og lettere enn i resten av den regnfulle perioden (mellom mars og mai). I januar og februar måned er det vanligvis en tørr periode i Tanzanias nordlige regioner. Her blir det fint vær etter regnet i november og desember før det igjen begynner å regne i mars. Men sannsynligheten for regn i disse månedene er større enn i den lange tørre perioden mellom juni og oktober.

I de sørlige regionene, blant annet Nyerere, er det en regnfull periode som varer fra november til mai.

Tørr periode i Tanzania: juni til oktober

Sebraflokk på beite i Serengeti

Den lange tørre perioden strekker seg fra juni til og med oktober måned og omfatter alle våre reisemål i Tanzania.

Da er nedbør uvanlig, og luftfuktigheten er lav. Temperaturene varierer mye med hvor du befinner deg i Tanzania, men du kan generelt forvente klar himmel og solrikt vær. Særlig i det nordlige Tanzania kan nettene og morgenene bli kalde.

Været i Tanzania året rundt

Uansett når du besøker Tanzania vil du oppleve en storslått natur. Regnet bidrar til frodigere landskaper og lavere luftfuktighet.

Nedenfor får du en oversikt over været i Tanzania året rundt.

Januar i Tanzania:

I januar begynner den korte tørre perioden i de nordlige regionene, ved kysten og på Kilimanjaro. Den varer til og med februar. Da vil du som regel få solrikt og tørt vær, selv om det kan komme byger.

I de sørlige regionene, blant annet i Nyerere nasjonalpark, vil det vanligvis være en del nedbør i januar.

Februar i Tanzania:

Februar er normalt den varmeste måneden i Tanzania. Selv om februar ligger i den korte tørre perioden nord i landet, må du være forberedt på enkelte regnskyll.

I sør, ved Nyerere nasjonalpark fortsetter regntiden uavbrutt, og temperaturene er høye.

Mars i Tanzania:

I mars begynner den lange regnfulle perioden i Tanzania.

I begynnelsen av mars er været som i februar, varmt og hovedsaklig tørt.

Men lengre ut i måneden begynner det å regne mer. Fuktigheten blir høyere og ettermiddagsbyger er meget vanlige. I de sørlige regionene er mars en av de våteste månedene, mens det regner mindre i nord.

April i Tanzania:

I april fortsetter den lange regnfulle perioden, men selv om det normalt er kraftige regnbyger hver dag, varer de som regel ikke hele dagen.

Ettermiddagsbyger er helt normalt. Regnet gjør at områdene blir gjørmete, så derfor er det lurt å ta med seg sko som tåler litt søle når du skal på safari i Tanzania i regntiden. De hvite sneakersene kan du legge igjen hjemme.

Mai i Tanzania:

Mai måned markerer slutten på den regnfulle perioden, og etter flere måneder med regn vil landskapet normalt være frodig og grønt.

Regnet fortsetter i begynnelsen og frem til midten av mai, men mot slutten av måneden begynner det så smått å avta. Igjen er det vanlig at det ikke regner før om ettermiddagen.

Juni i Tanzania:

I juni har regnet stort sett avtatt og den tørre perioden begynner, men fremdeles med noen byger innimellom.

Det er lurt å kle seg i flere lag hvis du reiser til Tanzania i juni. Da kan du enkelt ta av deg plagg utpå dagen, når temperaturene blir høyere etter en kjølig natt og morgen.

Juli i Tanzania:

Værmessig ligner juli mye på juni. Temperaturene om natten kan fremdeles være lave, spesielt hvis du befinner deg på høyereliggende steder, som f.eks. Serengeti i nord, som ligger høyere enn Nyerere i sør.

Nattetemperaturene kan noen ganger synke helt ned til fem grader, avhengig av beliggenhet og høyde, så husk å ta med deg varme klær til kvelder og morgener.

August i Tanzania:

I august er det fremdeles en tørr periode i Tanzania, og temperaturene stiger fortsatt i denne måneden.

I august, som i resten av den lange tørre perioden, er det liten sannsynlighet for å få nedbør, men du bør likevel være forberedt på all slags vær.

September i Tanzania:

Været i september varierer lite i forhold til august. Du vil sannsynligvis ikke få regn, men du kan glede deg over mye sol og blå himmel.

Igjen er nattetemperaturen litt lavere, og skal du på morgensafari, kan du med fordel kle på deg flere lag, slik at du kan kle av deg etter hvert som temperaturene blir høyere.

Oktober i Tanzania:

Oktober er normalt den siste måneden i den tørre perioden.

I begynnelsen av måneden er det fortsatt klart og solrikt vær, men i løpet av oktober stiger risikoen for nedbør. Spesielt på øyene kan været i oktober være litt uberegnelig.

Men hvis det kommer nedbør, vil det som regel være lette regnbyger av kort varighet.

November i Tanzania:

I november begynner regntiden i hele Tanzania.

I motsetning til månedene etter den korte tørre perioden, altså i den “lange regnfulle perioden” fra mars til mai, er regnet i november lett, uberegnelig og av kortere varighet

Desember i Tanzania:

Den regnfulle perioden fortsetter gjennom desember i hele Tanzania.

Temperaturene ligner på de du kan oppleve i november, og du kan forvente lett regn. Men det regner som regel om ettermiddagen og bygene varer normalt ikke hele dagen.

Når er været i Tanzanias best?

Solnedgang i Tarangire nasjonalpark i Tanzania

For mange av oss er været en viktig faktor for når vi velger å dra til et reisemål, og mange spør oss hva som er den beste reisetiden til safari i Tanzania.

Men været i Tanzania er som på mange av reisemålene våre: uberegnelig. Du kan være så uheldig å få regn i noen dager selv om du reiser i den tørre perioden. Og omvendt kan du være heldig og få dager uten en regndråpe i den regnfulle perioden . Der finnes derfor ikke noen dårlig tid på året – bare dårlige klær – så pakk forskjellige typer klær i kofferten. Da er du alltid forberedt på skiftende vær.

Tanzania ønsker deg velkommen med enestående opplevelser, uansett når på året du velger å reise. Også selv om du skulle komme til å få litt regn.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende

Se våre reiser til Tanzania nedenfor: