TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerKhao Sok nasjonalpark i Thailand

Khao Sok nasjonalpark i Thailand

03.09.2023
Vis alle innlegg

Vakre fjell, sjø, elv, himmel og naturattraksjoner i Ratchaprapha Dam ved Khao Sok nasjonalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

Nasjonalparken Kao Sok ligger sør i Thailand, omgitt av det spektakulære, frodige landskapet i Surat Thani-provinsen.

Khao Sok er en av Asias mest imponerende regnskoger, med et enormt biologisk mangfold. Regnskogen ligger cirka 3 timers kjøring fra Phuket, og med et areal på vel 700 km2 er den en av Thailands største nasjonalparker. Nasjonalparken har et stort nettverk av stier, massevis av utendørsaktiviteter, et rikt dyreliv og en helt fantastisk natur.

Regnskog og flora

Rafflesia, kjent som "verdens største blomst".

Khao Sok nasjonalpark er berømt for sin imponerende regnskog, og den strekker seg over store områder av parken. Denne regnskogen er en av verdens eldste og mest intakte, og den består delvis av tropisk, eviggrønn skog og tropisk regnskog.

Trekronene danner et tett tak som gir skygge og skaper et beskyttet miljø for mange fascinerende og eksotiske planter og dyr.

Her vokser det rundt 200 forskjellige plantearter pr. hektar, noe som gjør det til et av områdene i Asia med størst biologisk mangfold. Her kan du se grønne lianer, orkideer, bananplanter og bambusplanter, som sammen skaper en fargerik og variert flora.

Skogen er også hjemsted for mange sjeldne og truede plantearter. En av de mest berømte og truede planteartene er Rafflesia arnoldii. Rafflesia er et symbol for provinsen Surat Thani i Sør-Thailand og kjent som verdens største blomst. Denne fascinerende røde/oransje blomsten trenger ni måneder for å vokse fra en liten knopp til en kjempestor, rund blomst (noen kommer opp i 80 cm i diameter).

Dyrelivet i nasjonalparken Khao Sok

Grå langurer i Khao Sok nasjonalpark, Thailand

Den frodige regnskogen og den livgivende elven skaper også et habitat for et stort mangfold av mange fantastiske dyr.

Alle fugleinteresserte har også mye å glede seg til. I Khao Sok lever det ca. 400 forskellige fuglearter, blant annet neshornfugler, papegøyer, påfugler og skoghøner. Skogen huser også mange pattedyr, som elefanter, tapirer, dverghjorter, ville geiter, makaker og villsvin.

Trestammer og klippeformasjoner er populære tilholdssteder for slanger, øgler og frosker som har tilpasset seg disse omgivelsene.

Hvert skritt du tar i jungelen gir deg mulighet til å møte ett eller flere av regnskogens mange fascinerende vesener. Dypere inne i skogen lever leoparder og kragebjørner, men man skal være heldig for å få øye på dem.

Cheow Lan-sjøen

Vakre fjell, sjø, elv, himmel og naturattraksjoner i Ratchaprapha Dam ved Khao Sok nasjonalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

Den store, smaragdgrønne sjøen Cheow Lan er en ekte perle midt i nasjonalparken. Sjøen er rundt 30 kilometer lang og dekker et område på 165 km2. Cheow Lan ble dannet da Rajjaprabha-demningen ble bygget i 1987.

Etter hvert som området ble mer og mer oversvømmet av regn-og elvevann, ble en del av regnskogen omdannet til sjø. Mange dyr ble flyttet med båter og helikoptre for å forhindre at de druknet eller sultet på de nye øyene, og 385 lokale familier ble flyttet og fikk erstatning.

I dag er sjøen omgitt av majestetiske kalksteinsfjell og klipper, blant annet de “Tre brødre” – sjøens mest berømte klippeformasjon. Disse imponerende formasjonene, dekket av frodig vegetasjon, skaper en dramatisk bakgrunn og et malerisk landskap.

Aktiviteter og eventyr i Khao Sok

Khao Sok nasjonalpark har et stort utvalg aktiviteter og eventyr for besøkende i alle aldre.

Båttur på Cheow Lan-sjøen

Tradisjonell longtail-båt med vakker utsikt over landskapet i Ratchaprapha Dam ved Khao Sok nasjonalpark, Surat Thani-provinsen, Thailand.

En av de mest populære attraksjonene er en båttur på Cheow Lan-sjøen, som snor seg gjennom parken og gir deg mulighet til å utforske de vakre kalksteinsklippene, flytende bungalower og skjulte grotter. Gå ombord i en tradisjonell longtail-båt og la deg føre gjennom sjøens sjarmerende vannveier.

Mens du utforsker de skjulte delene av Cheow Lan-sjøen kan du også oppdage inngangene til mystiske grotter som ligger skjult langs sjøens bredde. Når båten legger til ved et rolig sted, blir du kanskje fristet til å ta en forfriskende dukkert i det klare vannet.

To menn på kanotur på Cheow Lan-sjøen

Fotturer

Fotturer er også en god måte å bli kjent med nasjonalparkens frodige jungel på.

Det er mange turstier å velge mellom, og uansett om du er en erfaren vandrer eller nybegynner, vil du finne en vandrerute som passer for deg.

Du kan også dra på en guidet vandring gjennom jungelen til flotte utsiktspunkter, fosser og naturlige bassenger. Underveis forteller guiden og områdets flora og fauna, og du vil få mulighet til å holde utkikk etter alle de eksotiske dyreartene som lever i jungelen.

Kveldssafari i regnskogen

Golden Orb Spider i Khao Sok-regnskogen

Hvis du vil oppleve Khao Soks fantastiske dyreliv på en unik og helt spesiell måte, skal du dra på kveldssafari når solen er gått ned.  Sammen med en guide begir du deg ut på en spennende vandring gjennom jungelen og får vite mer om alle de fascinerende nattaktive dyrene. Fra flaggermus til aper, slanger og edderkopper. Lommelykten din lyser opp stien foran deg på denne uforglemmelige oppdagelsesreisen.

Kanotur på Sok-elven

En kanotur på Sok-elven er som en reise inn i en annen verden.

Denne elven renner gjennom en dyp kløft, der de imponerende høye klippene på begge sider danner en naturlig korridor.

Når er det best å reise til Khao Sok?

Det er mulig å reise til Khao Sok året rundt, men været kan være ganske uforutsigbart, spesielt mellom juni og november, for da det regner mer enn i andre måneder.

Hvis du har lyst til å reise til Khao Sok når været er tørt, skal du bestille reisen din i perioden mellom desember og mars.  Men du må være forberedt på varmen, for i disse månedene kan temperaturen ligge på mellom gjennomsnittlig 26 og 28 grader.

Reis til nasjonalparken mellom april og oktober hvis du vil unngå for mange andre besøkende.  I denne perioden er været fuktig, og du kan forvente milde temperaturer og fosser med stor vannføring.

Se vår reiser til Khao Sok:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende