TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerLøveklippen på Sri Lanka

Løveklippen på Sri Lanka

26.06.2019
Vis alle innlegg

Sigiriya

Midt i Sri Lankas grønne jungel rager en majestetisk klippe.

Det er den berømte Løveklippen, Sigiriya.

Denne unike klippen er en eventyrlig opplevelse, så flott at den nesten vil ta pusten fra deg – på mer enn én måte.

Hva er Løveklippen?

Løve føtter

Rett ved Dambulla ligger Sri Lankas vartegn, den 200 meter høye Løveklippen som også kalles Sigiriya. Pga. stedets skjønnhet kalles Løveklippen ”et av verdens 8 underverker” av lokalbefolkningen.

Løveklippen har fått sitt navn etter to enorme løveføtter – hugget ut i stein – som står ved inngangen til kongepalasset på veien opp til toppen. Navnet Sigiriya kommer nemlig av ordet Sihagri, og det betyr løveklippe.

Opprinnelig var det hugget ut en hel løve i stein, og man måtte gå gjennom løvens munn for å komme bort til den lange trappen som fører opp til toppen av Løveklippen. I dag står bare løveføttene igjen.

Trappen har ikke mindre enn 1.200 trinn, men man belønnes med storslåtte opplevelser hele veien fra bunnen til toppen av Løveklippen.

Ved foten av Løveklippen

Water gardens

Ved foten av Løveklippen kan du oppleve Asias eldste hager. De ble anlagt av Kong Kashyapa for mer enn 1.500 år siden, med kanaler og komplekse vanningssystemer.

Den første hagen du kommer til er Water Gardens, og den består av geometriske haver med rennende vann, fontener, demninger, vannpumper og dammer der det vokser vannplanter. Det utrolige vanningssystemet er omgitt av vakre, tropiske trær og blomster. Og det virker fremdeles den dag i dag.

Etter Water Gardens kan du utforske Boulder Gardens, som står i sterk kontrast til Water Gardens’ symmetri, for her ligger det enorme kampesteiner som tilsynelatende er tilfeldig spredt rundt i hagen.

I Boulder Gardens er det bygget stier som fører deg forbi de massive kampesteinene og ruiner fra munkenes tid ved Løveklippen.

Når du har gått gjennom de frodige hagene, kommer du til Løveklippens inngang med de to enorme løveføttene, og nå går turen oppover.

På vei mot toppen

Fresker

På vei til Løveklippens topp er det også fascinerende opplevelser.

Halvveis oppover Løveklippen kommer du til 18 fargerike og godt bevarte freskoer som er malt på klippens vestlige side. Maleriene forestiller mystiske, smilende kvinner som bærer blomster og er halvt avkledt. Man mener at freskoene forestiller kongens koner og konkubiner.

Opprinnelig var det rundt 500 freskoer hele veien rundt om Løveklippen, men de fleste er dessverre forsvunnet eller blitt ødelagt.

Nær freskoene ligger Mirror Wall, som en gang ble pusset så blank at kongen kunne speile seg i veggen.

Du kan dessverre ikke speile deg i den røde muren i dag, men i stedet kan du se ca. 1.800 forskjellige kommentarer, dikt, banneord og mye annet som besøkende skriblet inn i veggen mellom år 600 og 1.400.

I dag gir graffitien et viktig innblikk i historien til samfunnet på Sri Lanka.

På toppen av Løveklippen

Sigiriya topp

Etter ca. 45 minutters vandring kommer du opp på klippens øverste platå.

På toppen av Løveklippen finner du historiske ruiner av det eldgamle fortet som ble bygget for over 1.500 år siden samt fantastiske hager, terrasser og vannbassenger som ble bygget på flere nivåer på Kong Kashyapas tid.

Når du vandrer rundt i området, har du en fantastisk panoramautsikt over Sri Lankas grønne jungel og fjell som omgir klippen. På en klar dag kan du se helt til Dambulla, og det er nesten 19 kilometer unna.

Løveklippen er oppført på UNESCOs verdensarvliste fordi ruinene fra fortet og de anlagte hagene er et flott eksempel på Asias eldste og best bevarte byplanlegging.

Sri Lanka er et utrolig spennende land med massevis av fantastiske attraksjoner.

Løveklippen er et must see på din reise til Sri Lanka.

Hvis du har spørsmål om Sigiriya eller våre reiser til Sri Lanka, kan du kontakte reisekonsulentene våre. De hjelper deg gjerne.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende