TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å reise til Victoria Falls?

Når er det best å reise til Victoria Falls?

05.02.2020  |  oppdatert: 21.04.2023
Vis alle innlegg

 Regnbue over Victoria Falls

De spektakulære vannfallene Victoria Falls er et utrolig imponerende syn.

Victoria Falls ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe og er med en bredde på 1 700 meter og et fall på hele 108 meter blant verdens største vannfall. Hør den høylydte buldringen, opplev den fuktige vanntåken og la deg imponere av de store naturkreftene.

Nedenfor kan du lese mer om når på året det er best å reise til de dramatiske Victoria Falls.

Klima

De mektige Victoria Falls er en helt enestående opplevelse året rundt.

Men variasjoner i været påvirker blant annet temperaturer, vannfallenes styrke og sikten og derfor også det du kan oppleve. Så det er lurt å være oppmerksom på klima og værforhold og hvordan dette påvirker vannfallene.

Klimaet ved Victoria Falls er subtropisk og kjennetegnes av to primære værperioder; en regnfull periode og en en tørr periode.

  • Den regnfulle perioden er fra midten av november til mars
  • Den tørre perioden er fra april til midten av november

Værperiodene er rimelig klart definert i forhold til temperaturer og nedbør, men ikke nødvendigvis når det gjelder vannfallenes styrke.

Måned VANNFALLENES STYRKE
JAN Lav
FEB Vannstyrken øker
MAR God
APR Perfekt
MAI Høyeste
JUN Høyeste
JUL God
AUG Normal
SEP Vannstyrken reduseres
OKT Middels
NOV Lav
DES Liten

Den regnfulle perioden

The Devils Pool

Den regnfulle perioden ved Victoria Falls er cirka fra midten av november til mars.

Dette er den perioden i året da det faller mest regn, men paradoksalt nok er det også i deler av denne perioden at styrken i vannfallene er på sitt laveste.

I starten av perioden er vannfallene påvirket av de foregående månedenes manglende regn, og styrken i vannfallene vil derfor være liten. Når vannstanden i Zambezi-floden er lav, er det perfekt å besøke Livingstone Island, der du kan stå på randen av vannfallene og bade i det naturlige bassenget ”Devil’s Pool”. Dette er ikke mulig når vannstanden – og derfor vannfallenes styrke – er høy.

Nedbøren i den regnfulle perioden bidrar til at vannstanden i Victoria Falls stiger langsomt, og jo senere i den regnfulle perioden du reiser til vannfallene, jo kraftigere vil de være. Jo mer regn som faller, jo mer vann og styrke er det også i Victoria Falls.

Når styrken i vannfallene er høy, vil du oppleve tett vanntåke og dis som konstant sprer seg ut fra de enorme vannmassene. Vanntåkeskyene fra Victoria Falls lager også fantastisk flotte og fargesterke regnbuer som ofte kan ses ved vannet.

Selv om perioden er regnfull, regner det ikke hele tiden – og når himmelen først åpner sine sluser er det oftest i form av kraftige byger eller tordenvær. I tillegg er temperaturene på sitt høyeste i denne perioden, og det kan bli veldig varmt og fuktig. Hvis du er interessert i fugler, er den regnfulle perioden også den absolutt beste tiden å reise til området på.

Den tørre perioden

Victoria Falls Zambia

Den tørre perioden ved Victoria Falls er cirka fra april til midten av november.

Denne perioden kjennetegnes av å være tørr og solrik, og det regner minimalt eller ikke i det hele tatt. Den beskjedne mengden regn betyr at vannstanden i Victoria Falls faller etter hvert som tørken vedvarer.

Hvis du reiser til vannfallene i starten på den tørre perioden, vil du oppleve vannfallene med full styrke, men jo lenger inn i den tørre perioden man kommer, jo mindre styrke vil vannfallene ha.

Hvis den tørre perioden er tørrere enn vanlig, kan det være enda mindre vann i Victoria Falls, men vannfallene tørker aldri helt ut. I spesielt tørre perioder kan deler av vannfallene – som jo er 1 700 meter brede – likevel være så å si uten vann. Når dette skjer, kan man faktisk gå ut på noen av de klippeflatene der vannmassene buldrer ned resten av året. Dette er en fantastisk opplevelse, og det er ikke mange som kan fortelle at de har gått rundt inne i Victoria Falls!

I de månedene da vannfallenes styrke er lavere er det også mye bedre sikt og mindre vanntåke og dis – og dette skaper utmerkede forhold for å ta vakre, klare bilder.

Temperaturene er lavere og luften er klarere enn i den regnfulle perioden, og i periodens kjøligste måneder, mai til august, kan nettene føles kalde.

Opplev Victoria Falls på disse reisene:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende