TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Kenya: Chui er leopard

Reiseberetning fra Kenya: Chui er leopard

02.11.2018
Vis alle innlegg

Nedenfor forteller vår kollega Winnie om sine opplevelser i Kenya i oktober 2018.

strand

Jeg rekker akkurat å høre det magiske ord på radioen før guiden og sjåføren min roper ”hold dere fast”.

Chui.

Det går over stokk og stein på Masai Maras hullete og humpete veier. Jeg holder meg fast med armer og ben, og ved et spesielt stort hull setter guiden farten litt ned og manøvrer bilen behendig utenom hullet, mens han spør om jeg har det ok der bak – og om det er ok at vi kjører lit raskere. Yes, jeg er helt ok – og yes, det er helt greit å sette opp farten.

Jeg kan ikke så mange ord på swahili. Karibu er velkommen. Asante er takk – asante sane er mange takk. Jambo er hei, og hakuna matata – ja, hakuna matata vet vi vel alle hva betyr. Simba er løve, duma er gepard, twiga er sjiraff, men chui?

Chui er leopard.

Leoparden er helt klart mitt absolutte yndlingsdyr blant alle de flotte skapningene man kan se på safari i Afrika. Jeg elsker den vakre pelsen, den lange halen og den brede, muskuløse nakken som gjør den i stand til å kaste byttedyret sitt opp i et tre, mens de misunnelige løvene sitter under treet og furter. Jeg synes det er flott at den lever nesten overalt, men at den er så sky at man er kjempeheldig hvis man får øye på den. Jeg elsker leopardens lysende øyne og dens arrogante gangart. Den tripper så lett på tråputene sine, mens løvene labber av gårde. Leoparden nesten svever gjennom verden.

leopard 2

En ting har leoparder og løver åpenbart felles: de liker ikke å få potene sine våte av morgenduggen. Så når vi kommer frem til de fire andre bilene som er stoppet ved dyret, finner vi den sittende midt på veien. Sjåføren vet hva han gjør, så han parkerer også midt på veien, vel 60-70 meter fra leoparden. Og ganske riktig: etter noen få minutter reiser den seg og glir bortover mot oss. Rett forbi bilen vår. Den er så nær at jeg kan stikke hånden ut av vinduet og klappe den (noe jeg selvfølgelig ikke gjør, for leoparden ville nok trolig se på meg som et ledd i næringskjeden …). Herregud, så vakker den er!

Det er mulig at løven er dyrenes konge, men i mine øyne er det leoparden som er majesteten.

Winnie, TourCompass

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende