TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Kambodsja: Kambodsja er nå på listen over de 3 beste reisene vi har hatt

Reiseberetning fra Kambodsja: Kambodsja er nå på listen over de 3 beste reisene vi har hatt

26.02.2023
Vis alle innlegg

Sommeren 2022 deltok vår administrerende direktør, hans kone og deres to voksne døtre på vår reise “Kambodsjas høydepunkter” og det ble en reise de aldri glemmer. Her kan du lese Claus’ beretning.

Det første vi opplevde ved ankomst er de fantastiske kambodsjanerne. Fra første stund traff vi hyggelige, glade og gjestfrie mennesker. Uansett om det var passkontrollørene, personalet på flyplassen eller guiden: du merker med en gang at du er kommet til et buddhistisk land der vennlighet og smil er dypt integrert i kulturen.

Vi startet reisen i Siem Reap. En veldig hyggelig by. Hotellet lå sentralt og vi kunne enkelt gå til restauranter, kafeer, parker og Kongepalasset.

Et av turens absolutte høydepunkter fikk vi allerede dagen etter ankomst. Vi besøkte nemlig tempelbyen Angkor, der høydepunktet er Angkor Wat. Fantastisk vakkert og inntrykksfullt. Man må undres over at det var mulig å bygge dette tempelanlegget for rundt 1 000 år siden. Ganske enkelt enestående.

Dagen etter besøkte vi “den flytende by”, Kampong Khleang ved Tonle Sap- sjøen. Her bor innbyggerne enten i hus på 10 meter høye stolper eller på tømmerflåter, så de kan følge sjøens vannstand i både regn- og tørketid. Her er det både småbutikker, fiskehandlere, skole og leger i en by som har tilpasset seg naturen, det var veldig fascinerende.

Den siste dagen i Siem Reap tilbrakte vi på egen hånd, og det fungerte bra. Vi kunne selv utforske byen, og vi fant mange små, lokale butikker. Ikke “turistfeller”, men hyggelige små butikker, som bl.a. selger håndlagde vesker og smykker til rimelige priser.

Neste stopp på reisen var Kratie, som ligger i den østlige delen av Kambodsja, ved Mekong-elven. En kjøretur på 6-7 timer, men vi kunne nyte turen og inntrykkene av det frodige og grønne Kambodsja underveis. I Kratie bodde vi to netter på den lille øya Koh Trong i Mekong-elven. Du kan godt bo i Kratie by, men Koh Trong helt klart stedet å bo. Vi syklet rundt på øya, gjennom rismarker og plantasjer. Innbyggerne på øya er utrolig vennlige, og overalt møtte vi den vennlige, smilende lokalbefolkningen. Underveis stoppet vi for å plante trær og smake på lokale pomelo-frukter. Besøket på det lokale matmarkedet i Kratie og båtturen på Mekong-elven for å se de sjeldne Mekong-delfinene var også flotte opplevelser. For oss ble Kratie enda et høydepunkt på reisen.

Siste stopp på rundreisen var Phnom Penh. Phnom Penh er i dag en asiatisk storby i rivende utvikling. Moderne bygninger, stor trafikk og mange internasjonale restauranter. En stor kontrast til de øvrige delene av Kambodsja – men fascinerende og spennende. Byrundturen og båtturen på Mekong ved solnedgang var både interessant, vakkert og spennende.

Det absolutte høydepunktet i Phnom Penh ble likevel besøket på S-21-museet og “Killing Fields”. Det var et besøk som gjorde veldig stort inntrykk på oss. Her får du et uhyggelig og på samme tid veldig lærerikt innblikk i de grusomhetene “Røde khmer” begikk mot sitt eget folk fra 1975 til1979. S-21 var et av de ca. 170 sikkerhetsfengslene “Røde khmer” etablerte for tortur og drap under sitt regime. S-21 var det største av disse fengslene, og mer enn 18 000 mennesker ble torturert og drept her. Bare åtte mennesker overlevde oppholdet i S-21, og vi fikk mulighet til å møte to av disse overlevende, for de var på museet den dagen vi besøkte det.

En meget sterk og meget rørende opplevelse som vi aldri kommer til å glemme.

Vi avsluttet ferien med strandferie på øya Koh Rong. Øya ligger 5-6 timer med bil fra Phnom Penh, og deretter er det en 45 minutters båttur til Koh Rong – men det er turen verdt. Koh Rong er en paradisøy med palmer og kritthvite strender. Det helt riktige stedet hvis du bare vil slappe av på stranden og nyte livet. Det er også den perfekte avslutningen på en meget opplevelsesrik reise gjennom Kambodsja.

Vi har etter hvert reist ganske mye, og familien vår er enige om at reisen til Kambodsja er blant våre tre beste reiser, og jeg tror ikke vi har besøkt Kambodsja for siste gang.

Jeg kan derfor varmt anbefale Kambodsja som ditt neste reisemål!

Med vennlig hilsen

Claus

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende