TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Costa Rica: Mine erfaringer med å kjøre selv i Costa Rica

Reiseberetning fra Costa Rica: Mine erfaringer med å kjøre selv i Costa Rica

04.04.2022
Vis alle innlegg

I januar 2022 besøkte vår Latin-Amerika-ekspert Christina Costa Rica – og det var hennes første tur med bil rundt i dette flotte landet.

Bil og vakker solnedgang

Hvis jeg får valget mellom å være sjåfør eller passasjer i en bil, velger jeg som regel alltid passasjersetet.

Så da jeg ble spurt om jeg ville kjøre selv i Costa Rica, må jeg innrømme at jeg måtte tenke meg godt om før jeg sa JA!

Til daglig jobber jeg med reisene våre i Latin-Amerika. Jeg jobber tett sammen med samarbeidspartnere på reisemålene, besøker de hotellene vi bruker i programmene våre og sjekker at kvaliteten til turene og utfluktene vi inkluderer i reisene våre er på topp.

Denne turen til Costa Rica var også en arbeidsreise, og jeg hadde så mange steder jeg måtte rekke å besøke, at det ganske enkelt ikke ville la seg gjøre uten bil.

Da jeg ble klar over dette, dukket det også raskt opp flere spørsmål:

Er det vanskelig å kjøre rundt i Costa Rica? Vil jeg finne veien? Hvor gode er veiene? Og bilen? Og sist, men ikke minst, er det trygt å kjøre i Costa Rica?

Jeg ble meget positivt overrasket over hvor enkelt det var å kjøre rundt i landet, og jeg vil veldig gjerne dele noen av mine overveielser og erfaringer med dere.

Det praktiske

Bilutleie

Jeg fikk bilen utlevert i San José, på kontoret til samarbeidspartneren vår. Representanten fra National-utleiefirmaet kom dit, og sammen sjekket vi i ro og mak bilen og gjennomgikk leiekontrakten som jeg underskrev.

Bilen var veldig fin – og nesten ny.

Utleiebilene skiftes ut når de har kjørt ca. 25 000 km, så de er aldri mer enn 3 år gamle når de leies ut. Jeg ble vist hvordan GPS-en fungerte, hvordan jeg kunne aktivere og deaktivere 4WD og andre viktige ting: hvordan lyset slås på, hvordan tanklokket åpnes og hva slags drivstoff bilen bruker.

Alle biler har GPS eller mobiltelefon med Internett og WAZE-appen installert. Den kan du bruke til å finne veien. Jeg brukte WAZE på hele turen, og det var en helt uunnværlig venn.

Jeg følte meg trygg på bilen, men det kilte likevel litt i magen da jeg trillet ut på veien.

Slik gikk kjør selv-turen

Bil og Arenal-vulkanen

Selv om San José, der kjøreturen min startet, er Costa Ricas største by og hovedstad, syntes jeg faktisk ikke trafikken var spesielt kaotisk. Jeg kjørte fra byen ved 10-tiden om formiddagen. Da var den verste rushtiden over, og det gikk greit å komme seg ut av byen.

Generelt kjørte folk pent og ikke særlig fort.

I Costa Rica kjører man på høyre side av veien. Veiene har varierende kvalitet, og noen steder er det hull i veien. Noen ganger også store hull! Det utføres stadig veiarbeid for å forbedre veiene, men med tropiske regnskyll kan det ikke unngås at veiene ikke alltid er i toppform.

Når du kjører bort fra hovedveiene, kommer du også inn på grusveier. Jeg fikk ikke bruk for 4WD på denne turen, men jeg kan tenke meg at det kan være bra å ha, spesielt hvis man reiser i Costa Ricas regnfulle periode (fra mai til november).

Bil og nesebjørn på veien

Jeg var litt engstelig for veiene i fjellområdene ved Monteverde og Manuel Antonio, men det endte faktisk opp med at de svingete fjellveiene ble de jeg likte aller best. Naturen rundt er nemlig storslått, og alle senket automatisk farten her. Flere ganger underveis stoppet jeg fordi en nesebjørnfamilie var i ferd med å krysse veien eller brøleaper satt i tretoppene langs veikanten. Det var fantastisk å oppleve dyrelivet på nærmeste hold.

Jeg er SÅ glad for at jeg valgte å leie en bil i Costa Rica, og jeg er allerede i ferd med å planlegge når jeg kan besøke dette vakre landet igjen – neste gang med hele familien.

Christina, TourCompass